Cara Mengetahui Kek Yang Mengandungi Arak .

Suka makan kek tak?Aku suka amat...HAHAHA...

*patut ler badan cam belon*

HOI!Kutuk aku la tu..HAHA..Dulu aku heran sangat kenapa abah aku tak berapa suka beli kek kat luar..Rupa-rupanya mama aku kata ada sesetengah kek dicampur dgn arak utk KONON2 nak bagi sedap la.

Aku pun terpikir,camne nak tau ada cmpur arak ek?

Lastly aku jumpa jawapannya dalam blog MAMALUV *jenguk la beliau..ada macam2 lagi maklumat.hehe :)

Aku dah minta izin,MAMALUV pun dah izinkan aku share...Thanks MamaLuv :))

Cara Mengetahui Kek Yang Mengandungi Arak  (copy paste)

 
Pengalaman bekerja di Hotel telah memberi pengalaman yang ingin saya kongsikan bersama pembaca semua. Saya pernah di lemparkan dengan kek yang saya buat kerana tidak mencampurkan wain atau rum.Rasa bersalah sentiasa menghantui kerana bersubahat untuk menghidangkan makanan yang tidak halal kepada orang Islam yang lain. Dengan itu saya berhenti kerja, coz saya rasa ada tempat lain lagi,yang boleh saya dapat rezeki yang halal.

Disini saya perturunkan, bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut. Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sedikit. Puas saya fikirkan macaman nak memperjelaskan lagi rasanya.ok la,pernah tak buat Sponge Cake ( Sponge Cake Mix 100 gram, Air 100ml, Telur 100 ml dan Minyak 100 ml), kalau pernah cuba gantikan air dalam resepi, dengan air Pep.. atau Coke. Hasilnya kek kita akan terasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada wain. Cubala buat, dan simpan "rasa" itu supaya kita akan lebih berhati-hati lagi dimasa akan datang, dan beritahu rakan2 atau saudara mara.

Untuk pengetahuan, adunan kek biasanya digaul dengan tangan. Oleh itu, berhati-hatilah membeli kek.


Sekian

Chef Farid


 
p/s :Lebih selamat kita buat kek sendiri kan...Kalau tak de mood nak buat , beli la kek di kedai yang boleh dipercayai tanpa was-was.Semestinya keluaran bumiputera *Skema gila ayat.


Previous
Next Post »

8 Comments

Click here for Comments
Nor Syafiqah
admin
4/18/2011 2:33 PM ×

baru aku tahu..
weeee...lembap betul aku ni :)

Reply
avatar
cik azeya
admin
4/18/2011 3:46 PM ×

tak faham, kek sponge pon ade unsur2 arak ke? wuuu. tamau mkn kek lagik :(

Reply
avatar
Miss Eiza
admin
4/18/2011 6:59 PM ×

pikah : aku pun baru tahu.. tu yg share ni ..hehe

azeya : Bukan kek sponge ada unsur arak..maksudnya kalau nk tahu rasa cmna,masa nk bt kek sponge tu,bubuh coke gantikan air..cm tu la rasa kek yg ada arak..hehe

Reply
avatar
zacky ~786~
admin
4/18/2011 7:17 PM ×

ooo baru la sy tahu.. risau la, mcm mcna kedai2 bakery yg ada kt malaysia nie .. cm tesco, jusco .. kedai nie sllu yer owner cina.. wohoo.. perasaan was2 dh mula menjelma.. takot dh nk beli kek .. :P

Reply
avatar
Afsar
admin
4/18/2011 11:34 PM ×

miss obses, apa kata ko cuba buat pastu bagi aku rasa...nak buat sendiri tak pandai..kita tolong-menolong arr..hahaha

Reply
avatar
Miss Eiza
admin
4/19/2011 1:21 AM ×

Zacky : makan kek buatan sendiri ,hehe.. dijamin halal..

Afsar : No hal la...tapi nak bg rasa cmna?pos laju ke?hahaha

Reply
avatar
Miss Eiza
admin
4/19/2011 9:34 AM ×

cotton lady :iye dear...hehe

Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon