Aku salah. Saya salah. Err salah siapa?

by - May 23, 2012

Ok , harini yakni 2 Rejab , adinda ingin membincangkan mengenai kata ganti diri 1 dan konfliknya :)

AKU
Pernah jumpa status cenggini kat fren fb aku. Sentap hati mak nokkkk... Kan "aku" ini ibarat darah daging , kahkahkah, aku dah guna "aku" nie sejak kecik lagi... So what?

Sape kata penggunaan aku ni kurang ajar? Bukanke aku ni lambang kamceng . Ye lah contohnya kan time memula masuk belajar , akward sikit nak start perbualan guna AKU , then bila dah 2 3 hari , mula dah masuk line , kamceng skit2 , baru kita guna aku kan?
Aku suka bila orang cakap guna aku kau . Tu tanda dia tu dah anggap aku ni kawan dia . Awesome.....
SAYA

Haiya minah serba tak kena ni. Dah guna aku salah , guna saya pun salah . Haaa ni pon ade gak problem sesetengah masyarakat harini.

Actually aku guna gak perkataan "saya" nie . Entah kenapa tp selalunya aku guna saya awak time borak ngan kawan aku yang non muslim , Cina , India. Dari darjah satu pun sifat aku lagu nie... Aku sorang ke korang pon sama.

Selain itu , saya ni digunakan dalam urusan rasmi serta professional. Memang tak larrr aku nak pi terjah Lecturer " Madam , aku dah siapkan presentation MRSA , bila aku nak bentang neh?" Kau nak tempah kubo cakap cemtu?wakakakaka...

NAMA 

 yang guna nama pon aku selalu buat gak. Kalau korang perasan aku kalau komen kat blog kamu kamu aku guna sebut diri MAI . 

Tapi ade gak orang tak selesa. So langkah terakhir paling layak aku amik adalahhhhh... ADE AKU KESAH KAU TAK SUKA KE KAU SUKE? 

Ok sebenarnya aku tulis entry nie sebab aku jumpe berbagai status dan entry tak puas hati dengan penggunaan kata ganti diri orang lain. Masalah sungguh la hai. 

Bagi aku la kan, suka hati jantung limpa orang tu la nak sebut diri dia sebagai ape, kalau aku tak suke , aku takyah la sebut balik . Takyah nak bising2 . Kang dia terasa mcm aku terasa dia buat entry mcm aku plak, eh? Kantoi pula aku buat entry sebab terasa~

Kahkahkah, maunya aku tak terasa sampai ketulang itam , sebab penggunaan kata ganti diri 1 yang dikiritik hamat hebat tu aku selalu guna...Kihkihkih...

Kesimpulannye , show respect to others, and u will get yours. :) 


You May Also Like

21 orang rajin komen

  1. yeay! aku sokong 100% !!
    bagi aku la kan,, org yg dok ckap saya awak saya awak ni mcm nk control cun n macho je ahaks ! geli aku nk mnyebutnye~ then bile smbang tu msti ckap bnde2 yg baek je~ eeeee hipokrit ! hehhhh~ XD
    n aku sokong bile kite ckap aku ko aku ko,, it shows that kte tersgt2 la kamcing kan3~ nmpak sweet disitu xyah nk cover2~ ^_^
    ok accept difference~ aku xde hak nk kawal bahasa org laen sbb kdang2 aku sbut gk saya awak saya awak tpi mostly to strangers laaa~ hak3 ~ biaq p laaa~ mcm ko kate,, ade aku kesah? haha ! (Y)

    ReplyDelete
  2. kira boleh la nak guna AKU ngan Mai nih ?
    cantekkk .
    SAYA tak berapa nak selesa lah . haha.
    aku pun baru duk ingat nak buat entry pasal nih .
    tgk2 Mai dah buat . alamak , jadi aku Mai pulak dah , bukan aku kau . hurmm ape ape jelah ! haha

    ReplyDelete
  3. kalau orang jawa kan aku kau tu mcm dah mesra tau.

    ReplyDelete
  4. farahin : janji sempoi...wakakaka..ade aku kisah...

    awan nina : my pleasure...hahahaha... aku tak kisah..wah awesomelahh...

    mila : aku kau mesra kan :)

    ReplyDelete
  5. Jyeahhh! Sama jugak macam kalau kita buat baik kene kutuk, buat jahat pun kene kutuk. So, just be yourself! :D

    ReplyDelete
  6. semua ai pakai bahasa tue.... ade org meluat? do ai care? hahahak...


    #ai - i ... bhahaha

    ReplyDelete
  7. bidadari besi : yg penting kita bahagia :)

    mell : hahahaha , bagus kak mell... takyah amik kisahhhh ..

    ReplyDelete
  8. adooiii aq xbiasa la nak bsaya2, awak2.. tu bkn "aq" ni aq dah biasa guna perkataan aq.. so dia sapa nak ckp aq kurang sopan.. biar dia la...nak kate ayu dan kontrol lettew.. bikin panas hati je.. yuck... hehehehehhehe .. apaon happy bloging u ollss

    ReplyDelete
  9. pergh.. serba salah aku. err... saya. eh, err....pha is. hmm.. lantaklahkan... hehehe...
    setiap org mungkin ada sebb tersendiri kenapa buat mcm tu... contohnya, utk 'aku', lebih imtim gitu.. heheheh...


    contoh entry berkaitan 'AKU' :
    http://pening-pala.blogspot.com/2011/07/aku-nak-berkawan.html

    ReplyDelete
  10. Bergantung kepada diri sendiri. Kalau selesa menggunakan "aku kau" teruskan. Takde siapa yang menghalang. :)

    ReplyDelete
  11. hahah!tau xpa..kdg2 cg pon serba salah gk.kalo ckp dgn org mmg xpnh guna nma..sbb cm pelik..kihkih!

    ReplyDelete
  12. cik mai, akak sheda ni haa sokong 100% la ape yang awak cakap tuu. hihik

    ReplyDelete
  13. cik mai, akak sheda ni haa sokong 100% la ape yang awak cakap tuu. hihik

    ReplyDelete
  14. susah la nak idup lau asyik dgr mulut org an an..

    ReplyDelete
  15. ikut keselesaan lah. tak kisah la nak guna ape pun. semua ok. :)

    ReplyDelete
  16. Err minah mana tu? Haha. Lepastu nak suh orang cakap macammana ngn dia. Takyah cakaplaa, senang. Hahaha. Tobatt forever alone minah tuu :)

    ReplyDelete
  17. cuba tengok dalam tafsir. mana ade saya awak. terpulang pd individu kot

    ReplyDelete
  18. hehehe..
    kalau aku plak..
    tgk situasi la..
    macam ko cakap..
    takkan la ngn lecturer nak cakap aku kau plak,kan?

    ReplyDelete
  19. haha kakak . kte selalu gne aku kau dgn kegkawan jekk . n susa lahh kte nak gne aku kau dgn kwn yg bru knl sehri o org yg lebih tua. wlaupun nmpk mcm kte nyh cover cun o whatever lahh kan . tp bg kte ,, if pki sye awk bermksd kte hormt antre stu sme lain right ?? n kte tak kte klu pki aku kau tuh slah . tp lebih selesa lahh pki sye awk bg kte . hihi . lain org lain pendpt dye kak . hihi :)

    ReplyDelete