Mamaku berpesan...... *tips menantu pilihan

by - May 29, 2012

Assalamualaikum.... (^__^)v

Gambar hiasan ade la kene mengena sebanyak 80% dengan entry kali ini :)

Suatu hari , petang yang damai. Kesibukan mama buat aku dan mama tak selalu dapat berborak apatah lagi bermanja-manja mahu menyondol mama macam kecik-kecik dulu. Ahaa.. Okay straight to the point, bila dah ada time bersembang beramah mesra, aku bersembang ngan mama. Then mama pon bukak topik pasal nak cari suami . Aha ? Oh man . (@__@) . 

Mungkin umur aku memang muda lagi. Tapi mama berpesan sebagai seorang ibu , i know mama pun taknak aku tersalah langkah . Sebab hidup berumah-tangga nie bukan macam main masak-masak walaupun aku tak reti masak. Errk, takde kaitan? 

Kalau nak cari suami nie,biarlah ilmu agama tu lebih dari kita ni orang pompuan , Maizan .....
Kalau dapat suami yang kurang dari kita , bukan tak boleh , pastikan iman kita kuat nak bimbing depa nanti. Bukan senang nak tarik lelaki untuk berubah tambah2 kalau bila dah tua takde kesedaran diri, kamu rasa kuat tak nak bimbing orang? *aku geleng kepala.... Ye aku pun belum kukuh iman didada tak mampu nak membimbing orang 
Kalau boleh carilah suami yang boleh menjadi imam . Sekarang abah imam , nanti kahwin sampai bila nak solat tak berimam. Ruginya (T__T) . Tak boleh jadi imam boleh belajar tapi itu pun kalau dalam hati memang ada niat nak jadi imam . Kalau keinginan tu tak ada, kita boleh ke paksa ?
Kalau boleh carilah suami yang boleh mengingatkan pasal aurat . Kita nak hidup dengan dia sampai ke mati . Kalau tak boleh ingat mengingati apakah fungsinya?
 Mencari suami biarlah kehidupannya sama dengan kehidupan kita sekarang. Bukan mama maksudkan sama taraf hidup. Tapi cara hidup. Mama tak pernah bawa hangpa semua ke pusat karokae apatah lagi disco semua, mama tak mau hangpa semua tahu dan terlibat langsung kalau boleh dengan tempat-tempat macam tu. Kalau dia jenis terbiasa enjoy dengan tempat-tempat macam tu, boleh dia tinggalkan? Kalau boleh alhamdulillah la. Kalau dia yang heret kamu juga? 
Last sekali , bawak dia jumpa abah, jangan sampai memalukan diri kamu. I mean , biarlah dia boleh masuk dengan abah kamu yang serius tu.Kang dia macam budak-budak abah kamu pening pulak. AHAHAHA *point mama disini adalah dia haruslah matang :)

Haaa panjang lebar pesanan my mummy . Ahakz. Lega hati aku dengar . Itu rupanya pesan mummy. 

Dear mama,
Insya-Allah, menantu kedua keluarga kita takkan menghampakan mama . Phewitt. Eh serius nie (^__^)v

You May Also Like

24 orang rajin komen

  1. tu dia.. amanat seorang ibu.. hehehe

    ReplyDelete
  2. pha is : bukan senang nak ajak mak borak topik mcm nie..skrg at least dh tahu hasrat mak....

    ReplyDelete
  3. InsyaAllah.. bukan senang nak lepaskan anak dara die.. semua dia kena teliti..

    ReplyDelete
  4. dgr pesanan mak ye nak , mak nak yg terbaik ntok anak dia :)

    ReplyDelete
  5. semoga kami tak menghampakan keluarga :')

    ReplyDelete
  6. Betul betul lelaki kene lebih imannya...nanti isteri dan anak2 lagi....

    (T_T) sedang usaha untuk jadi imam yang terbaik....

    p/s: doakan jadi imam muda jugak hehe

    ReplyDelete
  7. kah kah kah gambar mai pelik..buang! buang!! kah kah kah

    ReplyDelete
  8. fr nak jadi imam muda? ok mai sebagai kawan sentiasa doakn yg terbaik utk FR dan kawan kawan yang lain :)\

    p/s : pelik ke?comel ape.hahahaha

    ReplyDelete
  9. u'll try ur best,
    u'll do ur best ,
    b'coz i know u the best:)

    ReplyDelete
  10. tetiba bau nasik minyak... ayam masak merah.. hehehe..

    pasni ade la kot nak ikut jejak sifuu... ahahaha...

    baguih mama yuu... ingatan untuk anak2..

    ReplyDelete
  11. haa...mak dah pesan tu..hehehe.. btol ape mak cik mai cakap..ma saya pon ada lah pesn2..ank bru nak k u..haha..ada je ma ckp sal bkal menantu..tiba2 plak tu :D

    ReplyDelete
  12. aww bila mama da pesan mcm2 ni rasa sebakkn. sbb nanti kawin dah jauh dari fmly. ada tgjwp lain.

    ReplyDelete
  13. yang penting tu bakal suami kena ada ilmu agama walau tak setinggi ustaz :D

    ReplyDelete
  14. ynA : hehehehe :)

    kak mell : hehehe ingatan utk mai , dan kawan2 pun boleh guna pesanan nie .hehehe

    hazdnul : hihihi biasalah tu mak mmg ada je pesanan dia nk bg kat anak,kan :)

    gadis : hehehe dah tak lama je .... nak tukar status hidup...

    dakara : tak perlu setinggi ustaz , yang penting kesedaran dalam diri.kalau boleh biarlah pentingkan ilmu :)

    ReplyDelete
  15. peewit. bersembang soal jodoh gituu. semoga berbahagia ye yunk :)

    ReplyDelete
  16. hehehe...macehh awak :)

    ReplyDelete
  17. nasihat ibu mmg sgt berguna.. hehe

    ReplyDelete
  18. hah penting tu semua yg mama mai cakap. hihi.. pastikan lulus semua ye. :)

    ReplyDelete
  19. betul.... Agar bermanfaat utk mai,dan nak kongsi ngan kawan kawan .

    ReplyDelete
  20. ada twitter x? kalo ada follow me d twitter :)

    ReplyDelete
  21. wahhh . oke lahh nyh kak . hihi :")

    ReplyDelete