Membantu bukan membantut

Assalamualaikum ,
Yeahhhh harinie aku nak menyuarakan pendapat aku dekat golongan yang wujud dalam Malaysia nie. Golongan yang berbahaya dalam ummah. Nak tahu golongan apa? Merekalah golongan yang selalu membantutkan hasrat kawan-kawan yang ingin berubah ke arah kebaikan .

Memang wujud golongan nie. Banyak sangat aku jumpa dalam facebook. Kadang-kadang kat status dakwah pun ada. Bukan nak hina pendakwah bebas dalam facebook, tak semua, cuma ade yg tak bertauliah ni, update status dosa orang , dan kawan-kawan ramai2 mengutuk mengeji si pendosa. 

Adakah anda bertudung satu tiket untuk anda menghina yang tak bertudung? Adakah anda tak terlibat dalam hubungan perasaan satu tiket untuk anda menghina orang yang bercinta. Penegasan aku , zina dan kapel dua benda yang berbeza. Tak semua yang kapel berzina, dan tak semua yang berzina tu kapel. Kadang-kadang bila dah rasa diri sempurna , sesedap rasa mengutuk orang yang dimatanya kureng sikit agama dari dia.

Sayangku. Dunia nie tak ada penimbang amal. Buruk baik amalan dicatit tu rahsia Allah. Jangan memuliakan diri menghinakan orang. Pengalaman aku sendiri , dulu aku ada friend nie free hair, time tu aku bertudung mcm sekarang la, dan sekarang bila aku balik dari IPT , aku tengok dah berpurdah, alhamdulillah, aku pulak still mcm dulu. Tengok , penegasan aku  adalah bila Allah nak terbalikkan hati manusia tu sekelip mata saja. Ada juga kawan yang dulu bertudung sekarang dah bukak. So , beringatlah selalu.


Actually kalau kawan kita yang nak berubah tu, kita bukan perlu mengeji dia, kalau tak mampu nak bimbing dia , better tak payah bg pendapat kalau pendapat kita tu sekadar membantut bukan membantu. Kalau tak mampu menjadi garam untuk mengawetkan daging, janganlah menjadi langau yang membusukkan daging tersebut.


Bayangkan dia tu dah nak berubah , tetiba kamu pulak pergi hancurkan semangat dia. Dia putus harapan, besar dosa tu kan, rasa bersalah tak? Haaa , kalau dia jenis kuat jiwa kental tak apa lah, kalau dia tu jenis cepat tersentuh berubah hati? Kita sepatutnya jadi semangat , mendokong usaha kawan kita nak berubah . Kan.


p/s : Mai suka cara Ustaz Azhar Idrus dan Kereta Mayat berdakwah , tak menjatuhkan maruah si pendosa. Macam ni baru boleh menyentuh kalbu , niat nak berubah pun jadi berkobar-kobar. 

Previous
Next Post »

24 Comments

Click here for Comments
5/25/2012 12:20 PM ×

Betul tu , geramnya orang yang MEMBANTUT kan niat org yang nak jadi baik:S hurm...

Reply
avatar
pha is
admin
5/25/2012 12:25 PM ×

minat UAI dgn hamka kereta mayat jugak.. hehehe

hal ni kdg2 mmg jd 1 masalah, terutama kepada "geng usrah". dlm kalangan geng usrah sndiri pon, ader je yg anggap mereka je betul, 'org luar' salah... hmm...

Reply
avatar
CikMai
admin
5/25/2012 12:35 PM ×

sabar liyana fauzi, sabar...ekekekeke

pha is: tu la , mai tak pandai berdakwah , tp tak suka tgk kadang2 niat baik orang dipertikai sampai hancur semangat dia...

Reply
avatar
CikMai
admin
5/25/2012 12:35 PM × This comment has been removed by the author.
avatar
5/25/2012 12:52 PM ×

Ok like entry ni ssgt :))

semalam UAI dtg kt umah ara ni ceramah :))

Reply
avatar
Awan Nina
admin
5/25/2012 1:06 PM ×

betui betui .
kalau tak mampu nak bimbing , better senyap dari mengeji dia .
minat ustaz Azhar jugak . sebab pendekatan yg beliau guna utk tarik jiwa anak muda dengar ceramah beliau. hehe

Reply
avatar
CikMai
admin
5/25/2012 1:22 PM ×

ara afiq : eh untunglaaa UAI dtg dekat umah...

awan nina : UAI terbaik.hehe... mmg mai suke koleksi ceramah beliau...

Reply
avatar
mrs mell
admin
5/25/2012 1:45 PM ×

nak tegur org.. kene dengan care paling berhemah.. yg lbh bersifat mebimbing dr megeji... hewhew...


#UAI yg sempoi.. ustaz yg mdpt perhatian org muda..

Reply
avatar
CikMai
admin
5/25/2012 1:50 PM ×

betul tu kak mell...

Reply
avatar
5/25/2012 4:10 PM ×

kita beri support pd dia, lambat laun dia inshaAllah akan berubah.

Reply
avatar
Mila Ahmad
admin
5/25/2012 4:50 PM ×

doa jela yang baik2 kan?

Reply
avatar
shedameor
admin
5/25/2012 8:53 PM ×

macam bengong je cakap macam tuu.

Reply
avatar
5/25/2012 11:25 PM ×

cara berdakwah sekarang lebih menarik bila ada UAI

Reply
avatar
nienaryonie
admin
5/25/2012 11:42 PM ×

orang tu baru nak berubah. at least, sokong n hargai.

Reply
avatar
syafiqakarim
admin
5/26/2012 12:11 AM ×

asalkan si pembimbing cermin diri

Reply
avatar
ain vanilla
admin
5/26/2012 7:01 AM ×

esh , tak baik buat mcm tu . owg dah berubah tu sokong jew lah .

ain pon ada jugak kawan yang baru berjinak2 jinak pakai tudung ni .. lepas tu adalah kawan ni mcm pandang pelik when si comel sorang tu pkai tudung .
kita sepatutnya sokong .
bukan buat mcm ni

Reply
avatar
M Fizan
admin
5/26/2012 9:41 AM ×

perfect mai. memang sentap habis ah yang pembantut tu kalau baca. orang nak berubah bukan nak support kan? harus ditembak dengan m16 90 das. apabila Allah berkehendak, Dia memberi hidayah kepada sesiapa saja. biar pelacur, penagih dadah, mahupun perompak. :)

Reply
avatar
Ira Nira
admin
5/26/2012 10:36 AM ×

tul 2..rmai y m'bantut dri mbantu.2 la hakikat skang...

Reply
avatar
Si Matatajam
admin
5/26/2012 11:23 AM ×

Kadang2 orang yang membantut tu, dirinya sentiasa terbantut... Sebab tu dia nak bantutkan org lain pulak.

Reply
avatar
Chic Na
admin
5/26/2012 1:46 PM ×

org yg membantutkan tu ada sikit PHD dlm hati dia tu. xleh tgk org senang. huhuhu.. emo plak. :)

Reply
avatar
MarnieyZ
admin
5/26/2012 7:50 PM ×

yg pnting ikhlas nak m'bantu.

Reply
avatar
5/27/2012 12:30 AM ×

btol tu.kita sepatutnya menyokong benda yang baik.kalau tak suka pun baik diam dari sakitkan hati org kan.

Reply
avatar
5/29/2012 11:01 AM ×

yap...bukan kite downkan dia sebaliknya kite kene bantu dia..

manusia sekarang suka mencanang dan menjatuhkan....taka taula mengapa....berbeza dengan peradaban negara lain...

Reply
avatar
hazdnul
admin
5/29/2012 3:13 PM ×

btol3..suke UAI jugak.. :D skrg bnyak yg sya jumpe, org nak brubh ke arh lbh bek tp org slalu slh anggp..sedih :( nak nasihat pulak tak kena cre.. stu lgi suke menghukum org lain ikut suke dye je..

Reply
avatar