Pengorbanan tu apa?

Assalamualaikum. Yeah , harinie aku terjumpa status facebook somebody yang berbunyi begini  :)
lepaskan  hang ,,,
tuk someone yg sygkan hang....
mybe lbh dri aku kowt...
nie kowt pngorbnn tuh...
:'(
 · 




Nampak tu komen aku? Kahkahkah bajet Doktor Cinta lah kan aku nie. Tapi seriously aku nak tahu apa sebenarnya pengorbanan cinta nie ? Perlukah berkorban terkorban dan sebagainya? Errr bagi aku mcm tak perlu lah .



Ok mula-mula aku nak ingatkan nie adalah pendapat peribadi jadi mungkin ade orang yang tak setuju. Tak mengapa tak mengapa . Aku sentiasa mengalu-alukan pendapat hangpa semua . Dalam dunia nie takde pendapat yang salah . Kalau boleh komen la pendapat hangpa naaa , yg anonymous pun dibenarkan kat blog nie. Heee~

Bagi aku tak perlu sangat kot nak berkorban macam tinggalkan kamu untuk yang lebih baik . Kalau berkorban duit ringgit nak tolong masa kesusahan tak mengapa lah , dah sharing is caring, itu pun kenalah berpada-pada selagi belum nikah , or berkorban masa , or berkorban ape-ape je lah , tapi aku amat-amat tidak bersetuju berkorban jenis give up nie .


ITU BUKAN PENGORBANAN. ITU GIVE UP. Gini ayatnya 

"Aku rela tinggalkan kau demi dia.
 Aku tak baik macam dia,
aku tak layak untuk kau"

Apakah semua ini apakah??????? Kalau tahu tak baik tu kau berubahlaaahhhh jadi baik . :') Takmo macam nie , tak suke tak suke .

Bagi aku lah kan , pengorbanan yang sebenar adalah FIGHT FOR HIM/HER. Yelah aku tak suruh angkat senjata , kalau dah nak fight mcm mana pun boleh even dlm doa malam kamu . Kan . 

NEVER GIVE UP ON EVERYONE. MIRACLE HAPPENS EVERYDAY :)

Nak fight kena atur strategy juga . Mula-mula pastikan dia tu worth utk kita fight . Kalau tak tahu dia tu berbaloi-baloi tak kita nak fight , banyak ciri-cirinya. Hanya kamu boleh tahu . Kalau bagi Mai , cuma berbaloi nak fight for bila dia sayang kamu juga.Yeah time nie fight sungguh-sungguh. 

Kalau dia tak sayang kamu? Ermmm bukan nak cakap ape lah. Tepuk dada tanya diri sendiri. Apa tujuan kamu bercinta? Nak bina hidup bersama kan? Nak kongsi hidup sampai syurga kan? Bukan sekadar 'kawan aku kapel aku kena kapel' :) Jadiiiii, kamu mampu ke nak hidup sampai akhir usia dengan orang yang TAK SAYANG KAMU ? 

Jadi apakah langkah terbaik nak hadapi orang yang tak sayang kamu nie? Firstly angkat kaki.Opssssss jangan ! Jangan letak kat muke dia.... Muahahaha. Angkat kaki blah lah. Tak perlu pengorbanan berkorban terkorban bagai.

Ni den nak koba nie , kalau orang tu dah tak sayang , kamu buat la ayat sedih menyayat tersayat hati meleleh hingus orang baca pun dia tak heran la. Maluuu kan? Abis-abis dia cakap "ada aku kisah?" . 

Jadi dalam cinta , tak perlu merendahkan diri serendah sehina nya. Sebab jika dia memang orangnya untuk kamu, dia tetap nampak kamu yang terbaik . Bak kejora antara bintang , wohaaa romantiknya hakuuuu. Kahkahkah.

Ok maybe panjang sangat esei aku kali nie meh aku buat ringkasan :)

  • Kalau lelaki/perempuan tu berbaloi untuk kita miliki, fighttttttttttt ~!!!!!
  • Kalau dia tak worth langsung , say bubye (^___^)v~!!!!
Everythings happens for a reason .



Previous
Next Post »

17 Comments

Click here for Comments
Anonymous
admin
5/30/2012 12:45 PM ×

salam perkenalan dari..
saya

Sedikit untuk di kongsikan bersama dari Malaysia Classic Motorcycle: Nostalgiaku......

Reply
avatar
5/30/2012 12:56 PM ×

Hebak doktor cintan ni:D

Reply
avatar
Chic Na
admin
5/30/2012 1:58 PM ×

pendapat cik na, cinta tak boleh dipaksa. ada kaitan tak ni? hehehe..

eh mai, baru perasan. tukar header baru lg ek? cunnn lah. :)

Reply
avatar
CikMai
admin
5/30/2012 2:20 PM ×

anon : :)

yana : hebak la sangat

chic na : haha ade la jgak kaitan tu.... header baru, lawa tak? ngeeeee hehehehe

Reply
avatar
5/30/2012 2:56 PM ×

tp kan cikmai, kalau kita dah usaha sungguh2, tp in the end dia bukan jodoh kita, lg sedih kan. so better lepaskan awl2. kalau dia jodoh kita, dia akan kembali. em entah la. :')

Reply
avatar
CikMai
admin
5/30/2012 3:04 PM ×

alaaa gadis kenapa cakap benda sedih tetibe ni..sobs sobs

Reply
avatar
mrs mell
admin
5/30/2012 3:26 PM ×

erkk.. lame sifu tak bicara soal hati dan perasaan.. muehehe..

4 me.. fight kalu dia fight bsama2 kita.. kalu kita sorg je.. dia wat dek.. erkk... camna tu?

#penah givup untuk hbgn yg tak pasti... ceewahh..

Reply
avatar
CikMai
admin
5/30/2012 3:31 PM ×

mai pun pernah give up dalam hubungan yang tak pasti gak kak mell :) dan tak menyesal pun...

Reply
avatar
jaakechik
admin
5/30/2012 6:14 PM ×

jgn perlu kan pgorbanan utk btahan. tapi jgn la selalu jd mangsa korban lak. nati diri merana. berpada-pada laa.... ehh, ehh, header baru ek? shomel!

Reply
avatar
CikMai
admin
5/30/2012 6:25 PM ×

betul tu, apa apa pun biarlah berpada-pada :)

ha ah header baru , chomel ye ,macehhh,hhihi

Reply
avatar
ctk
admin
5/30/2012 6:35 PM ×

betul tu...lau org dh xske...tinggalkan jer lah...npe nk seksa2 diri..huhu...

not worth to fight for somebody that doesn't love u...hehe

Reply
avatar
LELAKI INI
admin
5/30/2012 6:50 PM ×

mungkin dia rasa tak worth itu yg dia nk tgglkn

Reply
avatar
CikMai
admin
5/30/2012 8:10 PM ×

betul tu ctk & lelaki ini ..... :)

Reply
avatar
Awan Nina
admin
5/30/2012 10:19 PM ×

mungkin dia ada sebab lain kot . tu yang dia tinggalkan .

Reply
avatar
CikMai
admin
5/31/2012 1:47 AM ×

awan nina : hahaha tu status adik mai actually... :P cinta monyet gitulahhh

Reply
avatar
Payeh Kuced
admin
5/31/2012 4:04 PM ×

rasa macam tak layak je nak komen entry nie . haha . tak penah terlibat dalam cinta nie . so mmg tak pernah berkorban ~

Reply
avatar
miszfa
admin
12/28/2012 10:06 PM ×

hurmmm...
klau dia dh xsygkn kita dh cmna?
kita ni xla sehebat pmpuan 2...huhuuu :(

Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon