Kesalahan aku sebagai student .

Assalamualaikum .

Yeah setelah diteliti perbezaan sem 1 dan sem 2 aku yang menurun pointernya. Aku dapat kenalpasti beberapa kesalahan aku sepanjang sem 2 nie , yang aku taknak ulangi dalam sem 3 .


1. Tidak mempunyai lecture notes dalam bentuk hard copy
Sem 1 aku ada hard copy nota, maksud aku nota dalam bentuk kertas . Tapi sem 2 konon-konon aku nak berjimat cermat lah kan , taknak print note, konon amik soft copy dalam pendrive study guna lappy . KONON jer lah kan.

Sebenarnya penting study guna nota dalam paper nie, senang nak tambah sebarang info dari buku rujukan, nak conteng-conteng waktu study . Eh kau mampu ke study ngadap skrin laptop tanpa conteng2 nota tambahan kat sebelah nota yang sedia ada? Eh aku tak mampuuuu der...

2. Study sambil tengok movie 
Ehhhh hebat sangat lah tu kan study sambil tengok movie. Last-last kejadah study aku , amik tisu lap lap hingus akibat panahan cerita sedih . Tak pun gelak golek2 abis terbang buku buku aku akibat "Lawak ke der"... Paling tak bleh blah , last2 tutup buku aku karok lagu dalam movie tuh dan record konon2 buat cover lagu.

3.Baca nota semata-mata tanpa latihan
Perghhh kalau orang tengok aku punya buku Microb tu , dahsyat. Semua aku nak highlight . Siap ada tampal2 sticky notes info info tambahan. Tak leh blah, tapi latihan malas buat . Akibatnya? Ilmu tahan dalam kepala otak aku paling lama 36 jam jelah . Lepas aku bergoyang-goyang dalam bas effect dari drebar yang drift tanak langgar taik lembu , terbang abisss segala yang aku hafal . 

-THE END-
Dah ler tu sikit-sikit . Korang ade penambahan ke ? Nasihat ? Bantahan ? Suarakan secara terpelajar di ruangan komen. Ehhh jap jap...


Doakan ye Mai dapat harungi Semester 3 nie dengan kejayaan yang cemerlang . Terima kasih korang . Sayang semua . Muah muah.

Assalamualaikum.


Previous
Next Post »

32 Comments

Click here for Comments
6/10/2012 2:28 PM ×

time tengok movie sambil study tu sebanarnya hana pun buat jugak. tapi hana buat tu time nak ambik mood study, nak berjinak-jinak dengan nota. Bila nota tu dah sebati dengan hana dan movie tu dah habis tengok, baru ada mood study. Tapi hana study sambil dengar lagu.huhu bleh ja. baru xboring :)

hana xska baca nota. hana suka buat latihan banyak2 lebih kurang mcm spot la. Bila kita buat latihan kita akan cari jawapan. dengan cari jawapan tu sedikit sebanyak kita baca sampai lah jumpa jawapan.

elakkan cari nota dalam internet. Sakali buka laptop payah nak tutup.cari nota or jawapan dalam buku rujukan. kalau betul2 xda jawapan, tinggalkan soalan tu dan buat soalan lain. lepas dah habis jawap semua soalan baru cari jawapan guna internet

hehe ok x pandangan hana?

Reply
avatar
ary_lee
admin
6/10/2012 2:30 PM ×

ary pun salu wat kesalahan yang sama @_@

Reply
avatar
zanairin
admin
6/10/2012 3:48 PM ×

cik mai boleh je jawab past questions.. sebelum exam, baca je sekali imbas... :)

Reply
avatar
6/10/2012 4:59 PM ×

hye maii..pray for u successful..may everything in your sem 3 running smoothly..then,make everything better than alright..=)

Reply
avatar
Chic Na
admin
6/10/2012 5:05 PM ×

yg no 1 tu mmg salah dik. kalo nota tulis2 tu lg senang kita nak ingat. yg conteng2 kat tepi pun kita bleh ingat. learn from mistakes. :)

Reply
avatar
pha is
admin
6/10/2012 5:14 PM ×

ha ah.. sama la... tak print nota sbb malas nk kuar duit, malas nk gi kedai photostate. study depan lamtop sambil tengok citer dragon ball, lpas tu farmasi ni dah la x de tutorial. harap lecture je... mmg x de latihan la...

Reply
avatar
ctk
admin
6/10/2012 6:15 PM ×

patut lah daku fail...itulah semua benda ct buat...haishhh

Reply
avatar
Dba Dealova
admin
6/10/2012 6:43 PM ×

takpe.jadikan pengajaran.lepas ni belajar elok elok ye :)

Reply
avatar
6/10/2012 6:46 PM ×

GUDLUCK cik mai sayang. nanti amek gambar bilik tau. hihi

Reply
avatar
zOeY zAu YaH
admin
6/10/2012 7:09 PM ×

lps nih jgn buat lagi kan..g.luck dgn sem yg baru ya ;)

Reply
avatar
CikMai
admin
6/10/2012 8:45 PM ×

@Onitsuka_hana wah hana komen dh boleh buat entry baru..ngee .. setuju sangat.. kalau boleh jangan study dgn laptop nty merayau rata..ngehngehngeh

Reply
avatar
CikMai
admin
6/10/2012 8:45 PM ×

@ary_lee hahaha student life

Reply
avatar
CikMai
admin
6/10/2012 8:46 PM ×

@zanairin yeahhhhhhh ... betoi2

Reply
avatar
CikMai
admin
6/10/2012 8:47 PM ×

@Chic Na lepas ni memang melabur sikit la duit print note tu, tanak nyesal dah...

Reply
avatar
CikMai
admin
6/10/2012 8:47 PM ×

@pha is tgk dragon ball? takley blah.hahahahaha

Reply
avatar
CikMai
admin
6/10/2012 8:48 PM ×

@ctk hahaha, give me 5

Reply
avatar
CikMai
admin
6/10/2012 8:48 PM ×

@Dba Dealova :) thank you awak

Reply
avatar
CikMai
admin
6/10/2012 8:48 PM ×

@si gadis melayu ngeeee bilik mai sepah2 laa...

Reply
avatar
6/10/2012 9:43 PM ×

lol ipad kan ada save softcopy yg format pdf lam ipad tu lps tu baring dan touch utk baca :)

http://encikcopypaste.blogspot.com/

Reply
avatar
CikMai
admin
6/10/2012 9:47 PM ×

@leakedknowledge hahaha memang aku kaya kan nak mampu pakai ipad bagai =..=

Reply
avatar
6/10/2012 9:55 PM ×

good luck ye exam..heee

rs syu la pulak sem ni sbb ad studi week.. tp xde exam... sy la...heee

Reply
avatar
Nurrul
admin
6/10/2012 10:15 PM ×

Memang tak gerak lah kalau buat semua niee... sama macam Nurrul.. lagi2 bila dekat lappy.. lpalah semua nya.. :P

Reply
avatar
CikMai
admin
6/10/2012 10:26 PM ×

@Nurrul hahahaha... so marilah kita menuju kejayaan ..cewahhhh

Reply
avatar
6/10/2012 10:27 PM ×

Takda bantahan , heheh . banyakkan sikit tengok blog hutan nih kayh:) heeeex)

Reply
avatar
6/10/2012 11:17 PM ×

setiaporang ada cara tersendiri untuk catchup ape yg die study.. :)

Reply
avatar
Izara4eva™
admin
6/11/2012 12:21 AM ×

ara pun suka baca tpi malas buat latihan.. -.-

Reply
avatar
Kak Long
admin
10/14/2016 8:52 PM ×

In shaa Allah bole..

Betul tu hard copy penting sangat.. Lagi banyak ulang2 tulis lagi lama melekat dalam kepala ni..
Sem 3 ni pastu power. Kipidap!

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
10/14/2016 9:28 PM ×

@Kak Long kak long ni entry masa diploma,skrg mai dh habis degree dh,hehehe

Reply
avatar