Tutorial : bagi meringankan blog

Assalamualaikum . 

Korang dah baca ke kepentingan mempunyai blog yang senang loading & ringan ? Belum ...? Jom baca dan timbang blog korang di >sini< .

Dah?
Gambar hiasan penyeri entry :)

Sekarang mai akan kongsikan kelebihan JQuery Lazy Load . Apa yang istimewanya Lazy Load nie?

Blog akan lebih cepat loading sebab segala gambar hanya akan dipaparkan semasa blog di scroll . Bagi blog yang mempunyai banyak gambar , ini sangat penting untuk mengurangkan tempoh masa loading page .

Walaupun tak mampu meringankan blog secara pukal , namun ini sangat membantu . Kalau nak tengok cara Lazy Load ini berfungsi boleh klik >sini<

Langkah-langkah :

  1. Dashboard > Layout > Add a gadget > Html/Javascript
  2. Pastekan link di bawah
<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js' type='text/javascript'></script>
<script type='text/javascript' src='http://javscript-code.googlecode.com/files/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>
Dah siap? Save .

Senang kan :)

Terimakasih >sumber1<>sumber2<

Assalamualaikum .
Previous
Next Post »

16 Comments

Click here for Comments
6/05/2012 9:56 PM ×

mesti blog nelly berat kan ? :D

Reply
avatar
CikMai
admin
6/05/2012 9:57 PM ×

haha ye camtu...

Reply
avatar
Cik Amal
admin
6/05/2012 10:12 PM ×

hehe
nak try lah
tengs wat tuto nih~~

^.^
blogwalk here
anda ditag
jum lah join
http://sayacikamal.blogspot.com/2012/06/segmen-jom-tingkatkan-follower-anda.html

Reply
avatar
Cik Amal
admin
6/05/2012 10:17 PM ×

wahh!!!
cepat lah
^.^

Reply
avatar
6/05/2012 10:18 PM ×

tengs cikmai. tp takleh la, habis gmbr kita yg gerak2 tu hilang. hikhik

Reply
avatar
Chic Na
admin
6/05/2012 11:03 PM ×

useful tips dr cik mai. thanks sis. :)

Reply
avatar
9n0L4
admin
6/05/2012 11:47 PM ×

semudah ni je ehhh? huhu. :)

Reply
avatar
CikMai
admin
6/06/2012 1:04 AM ×

@cik amal : eh awak buat ye? hehehehe

@gadis : ha ah la, baru mai perasan gambar tu tak gerak dh...sorry...

@sharina : thanks awak

@chic na : welcome sis :)

9n0l4 : ye awak :)

Reply
avatar
TanpaNamaDer
admin
6/06/2012 5:07 AM ×

dah apply kat layout ... nnt nak test jd tak

Reply
avatar
6/06/2012 9:32 AM ×

eerrr,,,, Headerrr cik maii lawanyaa,,,alololo sweeet

Reply
avatar
TanpaNamaDer
admin
6/06/2012 12:39 PM ×

aku dah try ... menjadi der. boleh share tak ? hehe

Reply
avatar
CikMai
admin
6/06/2012 7:56 PM ×

@gadis gingsul : ye ke?haha design sndiri ni,tima kasih.haha

@tanpanamader : sila sila :)

Reply
avatar
6/08/2012 12:58 PM ×

babap cikmai nanti. hihi

Reply
avatar