Tutorial : Letak button follow twitter di blog

Assalamualaikum.

Ahaaa selamat petang . Amacam menu tab baru yang huduh serta cacat tu? Kahkah , cubaan pertama , jangan la gelakkan Mai tauuuuuu.... 

Ok straight to the point. Harini Mai nak ajar cara-cara letakkan butang follower twitter dalam blog . Macam yang kalian boleh tengok dalam blog Mai .

Langkah-langkah (menggunakan dashboard versi baru) :

  • Log in blog ... dah masuk dashboard kan... senyum...
  • Pilih layout 
  • Pilih add a gadget > html/javascript
  • Copy link ini dan pastekan dalam html

<script src="http://s.moopz.com/fanbox_init.js" type="text/javascript">
</script>
<div id="twitterfanbox">
<script type="text/javascript">
fanbox_init("NAMAMENTIONTWITTER");
</script></div>
<style>
.FB_SERVER_IFRAME {
width:200px !important;
height:250px !important;
}
</style>

  • Okay sekarang NAMAMENTIONTWITTER tu korang letakkan nama twitter . Contohnya @normaizan , letakkan normaizan je :)
  • Untuk saiz korang boleh adjust untuk besarkan or kecikkan sesuai dengan blog korang. Yang tu saiz yang Mai pakai tu.
  • Last , preview kalau dah puas hati boleh save yer...
Alhamdulillah . Siap sudah. Yeayyyyyy. 

*Kalau ada soalan nanti tanya Mai ye, kalau nak cepat tanya guna fesbuk pun takpa.

Kalau ada sesiapa nak share , sila-sila, jangan lupa kreditlah dekat blog ambe nie ye . Sayang semua . 

Byeeeeeee Assalamualaikum :)
Previous
Next Post »

14 Comments

Click here for Comments
Xiao Xandria
admin
6/05/2012 7:04 PM ×

Nice tutorial apa kata awak jemput join GA saya ada hadiah menarik

http://xiaoxandriabunk.blogspot.com/2012/05/simple-ga-musical-xiao-simple-giveaway.html?showComment=1338877242989#c357299267607622553

Reply
avatar
siti_naqiah
admin
6/05/2012 7:09 PM ×

tnx for the tutorial..nk try lah ! :D

Reply
avatar
CikMai
admin
6/05/2012 7:20 PM ×

@xiao : thanks, nty mai pegi usha dulu yah

@siti_naqiah : welcomey..haha try lah

Reply
avatar
siti_naqiah
admin
6/05/2012 7:29 PM ×

mai dear, nape tak bley? sedihnya !

Reply
avatar
6/05/2012 7:55 PM ×

Menjadi!!! Menjadi!!!

Reply
avatar
6/05/2012 7:56 PM ×

Thanks for the sharing:)

Reply
avatar
Shaofie
admin
6/05/2012 8:00 PM ×

Handbag Online? Jom shopping disini >> https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3938824466167.2170914.1146549506&type=3

PM saya untuk pembelian!

Reply
avatar
CikMai
admin
6/05/2012 8:03 PM ×

@siti_naqiah : tgk msg kat fb awak, mai dah edit siap2 awak paste je...

@yana : tahniahhhh... no problem sista

Reply
avatar
6/05/2012 10:20 PM ×

cikmai dah follow dah twitter kite. lalala~

Reply
avatar
Seroja Tiara
admin
10/29/2012 9:28 AM ×

tq for sharing dear :) follow here ~:)

Reply
avatar
Pudgy Daddy
admin
11/30/2012 9:06 PM ×

tutorial yg sgt berguna. thanks..

Reply
avatar
Pudgy Daddy
admin
11/30/2012 9:06 PM ×

tutorial yg sgt berguna. thanks..

Reply
avatar
Pudgy Daddy
admin
11/30/2012 9:06 PM ×

tutorial yg sgt berguna. thanks..

Reply
avatar
Pudgy Daddy
admin
11/30/2012 9:06 PM ×

tutorial yg sgt berguna. thanks..

Reply
avatar