Beranilah kau perempuan !

Assalamualaikum .

Hai cantik manis , kacak hensem sekalian . 


You know what,
Bila kawan-kawan tahu aku kadang-kadang naik teksi alone , malam balik kelas. Diorang akan cakap "Beranilah kau".
Bila kawan-kawan tahu aku pergi beli barang keperluan sorang kat Bandar , diorang akan cakap "Beranilah kau" .
Bila orang naik motor sorang ,dalam hutan beting ni, malam , orang akan cakap "Beranilah kau". 

Dan aku ?

Buat muka selamba , sengih nampak taring , "Ye berani lah jugak" .

Sebenarnya aku tak berani pun .Aku bukannya tough. Aku bukannya tahu apa-apa martial art. Aku takde apa-apa kelebihan superhero.Aku cuma sorang perempuan , yang PURA-PURA berani. Sebab aku terpaksa. 

Orang yang tak lalui apa yang aku rasa takkan pernah faham. Kadang-kadang aku bebal bila orang ajak aku temankan , katanya takut nak buat sorang , takut nak pergi sorang . Ye aku akui aku sangat bebal dan menyampah .

Tapi aku pujuk hati, yea mereka perempuan , bahaya ... 

Tapi aku bukan perempuan ? Kenapa aku ade hijab ke dari segala bahaya? Bukan nak cakap aku berlagak or what so ever yang aku tak takut . 

Tapi .... TAKE RISK la . Takkan selama hidup kita nak menyusahkan orang . Kita dah bukan anak-anak kecil , kita semua masing-masing dah jauh dari keluarga. Seboleh-bolehnya ajarlah diri berdikari , tak perlu nak manja sangat .

Aku tak marah perempuan-perempuan yang manja. Tak apa lah manja , asalkan jangan susahkan orang . Aku pun manja , tapi disini aku tak boleh manja. Dulu kalau aku takut aku bolehlah lari lari sorok belakang abah yang tough lagi gagah perkasa, dimana satu satunya tempat aku rasa sangat selamat , tapi sekarang aku nak menyorok belakang siapa...?Abah jauh . 

Ade juga kadang-kadang perasaan mcm nak je cakap : "Yeee mak kau sorang je risaukan kau, abah kau sorang je risaukan kau... mak aku tak kisah pasal aku , bapak aku tak kisah.Aku kan berani, aku kan pandai silat , pandai kungfu, pandai silambam, bolehlahhh aku temankan kau sampai kau selamat lepastu aku balik sorang , dijamin aku selamat jugak ." 

Tapi tu cuma dialog dalam diri aku . Rahsia. Cuma aku dan kamu yang tahu. Shyyhhhh...

Dan disini , 
Cuma yang tinggal aku dan diri aku . Nak atau tak nak , aku tetap kena berani...


Alhamdulillah masih ada yang peduli :')



Previous
Next Post »

17 Comments

Click here for Comments
9/14/2012 2:59 PM ×

yapp setuju sngt dgn mai. kita perlu jadi berani n jgn manja sngt. lebih2 lagi kita kt tmpat org kan. kdng2 kawan pon bole ignore kan kita.
itu lah pentingnya keberanian :) anyway mai, always be careful yaa. take care ;)

Reply
avatar
CikMai
admin
9/14/2012 3:02 PM ×

@miss niedNied thanks miss niedNied syg

Reply
avatar
Mila Ahmad
admin
9/14/2012 3:11 PM ×

bila berdikari senang xperlu nak susahkan sape.

Reply
avatar
mrs mell
admin
9/14/2012 3:20 PM ×

adat merantau camtula sayang.. nak xnak tetap kena berani jugak.. akak dulu.. pegi keje pukul 5 pagi.. jalan kaki sorang2 gelap2 buta.. apa leh buat demi rezeki kan.. tawakal pada ALLAH jela.. kdg2 heran ngan jugak ngan sesetengah perempuan nie.. nak pegi toilet pun nak berteman.. owh pelisss...

xberani ke ngade2?

Reply
avatar
9/14/2012 3:46 PM ×

amboii sweetnyer msg tuh hehehehe

done follow jemput singgah n follow kite yer
http://myaleo.blogspot.com/2012/09/iftar-with-bff.html

Reply
avatar
9/14/2012 4:37 PM ×

untunglaa ada org sayang .. huahahaha

Reply
avatar
9/14/2012 5:05 PM ×

kalau akak skang dah kawen..sure husband akak bebel2.. hehehe

Reply
avatar
CikMai
admin
9/14/2012 5:10 PM ×

@Chekgu Azrine best akak kawin awal....sy ikut blog akak dari dulu lg :)

Reply
avatar
9/14/2012 5:10 PM ×

independent women can shop alone,, not at night please :D

Reply
avatar
Misz Mieza
admin
9/14/2012 5:41 PM ×

Kadang berani ke tak berani ke kena jugak hadap kan? Sampai bila kita nak susahkan orang lain.. Apa2 pon berhati2 selalu.. =)

Reply
avatar
9/14/2012 7:55 PM ×

Apabila Cikmai berkata kata :)

Reply
avatar
9/14/2012 10:41 PM ×

Mmg bagus berdikari , yg penting pandai jaga diri k :-)

Reply
avatar
zanairin
admin
9/15/2012 2:49 AM ×

tajuk entry ganas... hahahaha..

berani atau tak, kena buat2 berani..:)

Reply
avatar
teha
admin
9/15/2012 8:38 AM ×

berani nyee.. heee

Reply
avatar
Lyaa Suriany
admin
9/15/2012 12:19 PM ×

betul
setuju
kdg2 kite kena brani kan diriii

Reply
avatar
Nurrul
admin
9/15/2012 3:17 PM ×

True !Setuju sangat ! Nurrul pun selalu classmate ckp cenggituh , family..

Hidup mesti berdikari.. ^^

Reply
avatar
9/16/2012 9:05 PM ×

kdg2 jgn berani sangat cikmai oii. perlu berteman jugak okeh, kita ni perempuan kan..

Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon