Kenyataan menjadi kekasih tentera


*If you don't like love story , then you can proceed your reading to my other entry . Thanks :)

But I love you.
and I know only that.
my life belongs to a country.
but my heart belongs to you.
My body is dedicated to my country.
but my soul lives in you.
I breath for my country.
but my heart beats for you.
I'll die for my country,
but I'll live for you.- him

Assalamualaikum .

Loving a soldier is not hard , but still need a strong heart . Ahaa indahnya . Tak semua orang dapat rasai . How to love a guy in the army ? Let me share my way. 

Askar banyak kerja woo!Nak dating dengan military person , mesti la kene tahu serba sedikit kerja-kerja dia , dan masa dia perlu kerja. Bak kata kawan aku dulu (juga seorang askar) , kalau nak jadi buah hati askar kene orientasi jugak. Bukan maksud aku menyibuk setiap waktu dia , tapi at least kenalah tahu time bila dia kena duty , kene baris , kena itu kena ini , tak termasuk kena panggil dengan bos. Bila dah tahu kerja dia, kenalah faham juga ye gadis-gadis. 

Rules :
  • Kau kena tahan bila tengah syok2 sembang dia kena panggil bt kerja
  • Kau kena faham cuma ada waktu2 tertentu dia tak boleh call kau .
  • Kau kena tahu kadang-kadang time dia free cuma pukul 3 pagi dah.
  • Kau kena mengerti , dia tak boleh msg kau 24 jam .
Bersedia dengan segala kemungkinan .Ahaaa yang ni penting . Dulu aku melenting-lenting juga. Bila segala perancangan tiba-tiba musnah dengan satu panggilan . Cuba bayangkan , dah rancang hari minggu nak pergi pantai bersama, tiba-tiba dapat panggilan selepas Subuh , dia ada tugasan. Barang-barang yang dah prepare? Campak kedinding? Tidak.... Tidak..... Ambil dan susun kembali kedalam almari. Tahu tak? Ini harga yang perlu dibayar untuk mencintai seorang wira. Perghhh ayat aku taknak kalah..Muahahaha.


Menjadi penghibur :) . Ok jom imagine lagi. Dia balik kerja penat-penat ni. Kawan-kawan seperjuangan semua dah cium bantal berdengkur , tapi digagahkan juga call si buah hati , sebab rindu , dan taknak buah hati risau. Tiba-tiba dihambur kata-kata amarah . Tengking2 terus tutup phone ,merajuk konon si buah hati tadi. Apalahh perasaan dia yang penat baru balik bt kerja tadi ye? So , bila dia balik kerja penat-penat tu , kalau tak mampu buat dia tergelak ,cukuplah buat dia senyum , dan tertidur dengan mimpi yang indah .

Respect his privacy .PENTING NI PENTING! Jangan nak melenting pula kalau dia tak nak jawab soalan kamu ye.Kadang-kadang bukan benda tu dia nak sorok or rahsiakan dari kamu , tapi itu rahsia sulit . He may need to keep confidential information secret , and will not share this kind of information with you wahai gadis. Aku pun pernah alami . Jangan pressure dia buat buat merajuk bila dia taknak cakap .

Ok cukup disini . Bolehlah aku simpulkan disini , bukan semua askar suka bertukar perempuan , cuma boleh dikatakan kebanyakan mereka tak jumpa gadis yang mampu memahami cara hidup mereka :) Am i right? Ye lah , it is very true that finding the right person for dating takes both patience and time.

Syhhh nak bisik , meh dekat sikit , askar ni hot , banyak perempuan desperate kejar kejar. Tapi bukan satu masalah , be a classy woman , they will choose u instead. Best woman win best man heart. Peghhh kejadah aku merapu ni.hahaha.

Apa yang best pasal askar ? Perlu ke nak share? Ok share la ye dari sudut pandangan aku lah , mereka nie lead a different kind of lifestyle. They have something that other do not have. Their manner, deportment and discipline make themselves individual from common people.Their personality is very charming and can easily attract most of the women.


I choose my gula hati MR.AKMAL , not because he is in army , but he himself. Dah takdir beliau seorang askar, dan aku pulak sedikit sebanyak rasa la tempias tempias life dia tu sikit sikit, maklumlah belum kawin. Tak salahkan aku nak berkongsi pendapat dan pengalaman aku :)

Cinta itu menguatkan....Bukan melemahkan... Sebenarnya banyak lagi aku nak tulis tapi kalau panjang-panjang orang tak larat baca. Dan minggu ni sekali lagi kami terpaksa batalkan rancangan nak berjumpa sebab dia tak dapat cuti .



Loving a soldier is a high price to pay, 

loving him truly is hard when he's away. 
It's being alone with nothing to hold; 
it's being young, but feeling old; 
it's having him whisper his love for you; 
it's whispering back that you love him too.-her
Previous
Next Post »

32 Comments

Click here for Comments
eiqa azra
admin
9/15/2012 1:30 PM ×

banyak tol dugaan.. :) xpe2.. asalkan saling memahami antara 1 sama lain..

Reply
avatar
Misz Mieza
admin
9/15/2012 2:01 PM ×

Kena kental la nak bercinta ngan soldier ni kan? Kalau yang stok manja2 ngengade manjang tu mampuih abam soldier nak layan awak.. Pendek kata, Mai ni seorang uang berjiwa kental jugakla.. =)

Reply
avatar
ell lina
admin
9/15/2012 2:10 PM ×

WAAA...SWEET NYE....=)
SMOGA JODOH BERTEMU..
KALAU KAWEN NGAN MR ASKAR U TU..ROGER2 LA..EHEH

Reply
avatar
9/15/2012 2:20 PM ×

mmg kena tul2 memahami depa kn?

Reply
avatar
9/15/2012 3:05 PM ×

Wooowwww !!! Memangg tip tops laaa . ahahaha .

Reply
avatar
Nurrul
admin
9/15/2012 3:11 PM ×

Aww , apa2 pun semua pekerjaana ada kekangan,.. :")

*semoga dgn kesabaran ianya mampu mengukuhkan lagi ikatan cinta :>

Reply
avatar
mrs mell
admin
9/15/2012 3:36 PM ×

nak tambah 1 lg.. Hehe..

Dah kahwin nanti.. Jgn nyentap2 kalu kena tinggal 2 3 bulan akibat beliau kena bertugas. Ekau kene paham.. Ekeke..

Sila blajar iron baju. Hahaha.

Ramai membe kahwin ngn askar. Jd tau serbe sikit tntg tugas suami dorang.. Hehe.

Reply
avatar
Chic Na
admin
9/15/2012 4:18 PM ×

betul tu mai. lawan cik na pun ada hubby soldier. asyik kena tinggal aje. ;)

Reply
avatar
9/15/2012 6:13 PM ×

x kira la apa keje pun ada je masalahnya...:)

Reply
avatar
zanairin
admin
9/15/2012 6:32 PM ×

sweet.. nak soldier jugak la.. ehh??:p

Reply
avatar
ked kookie
admin
9/15/2012 7:24 PM ×

paling tragik skali bila tengah cakap dengan si da via phone, baru je lepas close deal nak jumpa esok harinya tu, nak set pakai baju apa lah, itulah, inilah, suddenly dengar bunyi siren.. tanya la kenapa, si dia kata, ada ops tergempar malam tu.. hmmm.. nak buat camne.. nak tak nak terima jela kan.. dah tugas dia.. setakat cancel date tu, takde hal lah kan? :P

having a relationship with them also drag us to in love with their life too..
:)

Reply
avatar
CikMai
admin
9/15/2012 11:48 PM ×

@eiqa azra saling memahami paling penting :)

Reply
avatar
CikMai
admin
9/15/2012 11:49 PM ×

@Misz Mieza hehehe ... jiwa tak kental punah la hubungan... :P

Reply
avatar
CikMai
admin
9/15/2012 11:49 PM ×

@ell lina ohh mesti...doa doakan ye kawan2.

Reply
avatar
CikMai
admin
9/15/2012 11:50 PM ×

@Nurrul takpe bila dua hati komited dgn cinta..tak terasa pun cabaran :)

Reply
avatar
CikMai
admin
9/15/2012 11:50 PM ×

@mrs mell hahaha silap2 baju den dia yg iron nty :P

Reply
avatar
CikMai
admin
9/15/2012 11:50 PM ×

@Chic Na kene kuat...kene kuat....

Reply
avatar
CikMai
admin
9/15/2012 11:51 PM ×

@LelakiSemalambetul tu , tp yayang kite askar..sbb tu kite cakap pasal askar.eheee~

Reply
avatar
CikMai
admin
9/15/2012 11:52 PM ×

@ked kookie i love this phrase , having a relationship with them also drag us to in love with their life too..
:). ihik.... ye awak , kite serupaaa...give me 5 sikit...

Reply
avatar
N.Aima K
admin
9/16/2012 1:51 AM ×

wow good tips adik.. semoga kalian ada jodoh insyaallah

Reply
avatar
9/16/2012 2:27 AM ×

muja pernah suka some1 before dye jadi askar,, lepas jadi askar,, haissyyy,,, berubahnya dia,,,

Reply
avatar
9/16/2012 3:18 PM ×

sweetnya entry ni...heheh, betul2 setuju :-)

Reply
avatar
boni kacak
admin
9/16/2012 6:50 PM ×

senang cakap, kena bertolak ansur.hehehe

Reply
avatar
pha is
admin
9/16/2012 7:37 PM ×

smoga berkekalan...

Reply
avatar
9/16/2012 9:01 PM ×

banyak dugaan. kena banyak bersabar kan. :)

Reply
avatar
IntaNBerliaN
admin
9/17/2012 7:54 PM ×

mmg kene byk sabar kan... dorg ni jenis on call je kan.. :-)

Reply
avatar
ana raisya
admin
9/22/2012 3:17 PM ×

kene banyak sabar je

Reply
avatar
7/25/2014 5:23 PM ×

Haii, blogwalking then trbaca post ni, yess apa yg awak ckp tu smuaa btol, when we having a relationship with army, scra x sngaja it drag us to in love with their life..my husband to be pun army, he's RMAF, bidang kami jauh bbeza..tp that diff, make us more tolerated. ♡

Reply
avatar
12/06/2015 12:48 PM ×

Sabar na
...ak pun rindu buah htiku nie...ak dduk sabah mesej n call jer pngubat rindu..sabarlah whai hati...

Reply
avatar