5 steps selesaikan masalah dalam hubungan like a boss :)

Assalamualaikum.

Hubungan yang aku maksudkan tak kiralah suami dengan isteri,anak dengan parents,kawan dengan kawan , gf&bf dan sesiapa jelah yang berhubungan dua hala.


1.Marah bila perlu 
Kalau benda tu salah ,eg:Awek pergi beli gula kat kedai Pak Karim tak pakai tudung . Or apa-apa yang dikenalpasti sebagai sesuatu yang salah,baru marah. Kalau hal remeh setakat si lelaki nak pergi minum kopi jantan dengan kawan-kawan dia pagi2 pun nak mengamuk, itu dah macam overly attached dah aku nengoknye.

2.Yang salah minta maaf sungguh-sungguh
Takkan nak ego kut? Please lah dah buat salah tu pandai-pandai la mengaku . Beranikan diri.Takde apa yang nak dimalukan dengan minta maaf kan? Sangat mulia <3

3.Yang marah tadi, memaafkan seikhlas hati
Forgive other as quickly as you expect Allah to forgive you :') . Haaa . Semua manusia lakukan kesilapan . Tak ada yang sempurna. Memaafkan itu indah .



4.Yang salah tak ulangi apa yang dibuat tu lagi
Take serious. Tak bermaksud orang maafkan sekali,lain kali boleh buat lagi. Jangan malu untuk bertaubat sebab banyak kali buat dosa, tapi malulah untuk buat dosa sebab banyak kali bertaubat. 

5.Kunci mulut jangan mengungkit dah
Tak kira la , apa pun jadi, jangan sesekali mengungkit . Mengungkit ini sakit lagi menyakitkan hati. Ok jangan buat yeeee... Jangan buat.....


That's all yang aku selalu praktikkan . Memerhati kisah-kisah cinta orang veteran yang masih lagi bergelar hot couple, aku pun cedok sikit-sikit pengalaman diorang untuk jadikan pedoman.

For me, bagi pasangan, gaduh macam mana pun, elakkan cakap pasal perpisahan.Takut terbiasa lepas kahwin kan, sikit-sikit cerai, nauzubillahi min zalik.

Antara aku dan dia, kalau bergaduh manja selalu aku je yang mengamuk macam singa lapar. Lepas tu tak sampai 2 minit aku call dia balik. Heheee... Pastu dia gelakkan aku "Eh tak sampai 2 minit? Merajuk apa ni...." . Cis~

I love to read about people love story. Banyak pengalaman yang aku boleh amik tanpa lalui, tak kiralah baik atau pahit. 

Just please dont stop me from write about my own story, you have option to read or to leave . Respect me as i always respect others . Thanks . (Kadang-kadang terasa dengan kata-kata orang)

Have a nice Monday guys . With love-Cikmai.
Previous
Next Post »

12 Comments

Click here for Comments
myr amyra
admin
10/22/2012 3:33 PM ×

Nice entry... :)

Reply
avatar
Wana Owen
admin
10/22/2012 3:39 PM ×

ada tips saya baca dari majalah...kalo nak merajuk or tengah marah ngan pasangan,bagi limit masa kat diri untuk marah/merajuk.contohnya..ok..aku nak marah/merajuk 3 jam.lepas tu cool down.dah try.memang menjadi.kes x berlarutan.=)

Reply
avatar
10/22/2012 3:42 PM ×

no.5 tue payah sikit

Reply
avatar
10/22/2012 3:54 PM ×

err knp 'like a boss'? @_@ xphm...

ehem2x...kne catat point2 ni dlm buku 555. mana la tau suatu hari berguna ke lam perhubungan ak :P

Reply
avatar
CikMai
admin
10/22/2012 4:03 PM ×

myr : thanks for reading dear.

wana :haa betul tu. tak payah panjang2 cerita ,kan...

mrs velentine : hehehe..agak laa...

leakedknowledge: like a boss sebab guna cara tak like a orang bawahan ,i mean carut2, gaduh2 maki hamun kecoh2 bising2. haha.

Reply
avatar
10/22/2012 6:24 PM ×

In relationship, bila salah sorang wat kesalahan yg agak BERAT.... no. 3. dgn no. 5 paling payah~! Betul2 kena kuat.
Kadang2 mulut dah maafkan, tapi hati masih rase sakit. Kadang2 dh cube lupe, tp otak jenis memory tak pernah overloaded. Tu yg asek ngungkit je ;P

Reply
avatar
CikMai
admin
10/22/2012 6:38 PM ×

khalilah : eh betul jugak...nmpknya kena bt correction dengan entry ni..untuk kesalahan yg still boleh diterima akal :P

Reply
avatar
10/22/2012 9:45 PM ×

kita pun kalau gaduh macam singa. nasib baik dia pandai pujuk. hihi

Reply
avatar
Lady
admin
10/22/2012 10:10 PM ×

nice cik mai. ade yg blh dipraktikkan :)

Reply
avatar
boni kacak
admin
10/22/2012 10:18 PM ×

hahahaha.. 2 minit je merajuk??hahaha

Reply
avatar
CikMai
admin
10/22/2012 11:51 PM ×

Diyana : Hihi...complete each other.

Lady : thanks awak .

Boni : cukuplah tu,lama2 merajuk sendiri yang semak,kang tak pasal kene nyanyi lagu andai dapat kuundur masa.hewhewhew

Reply
avatar
shedameor
admin
10/23/2012 12:09 PM ×

akak gaduh dengan membe, bukan salah akak tapi akak mintak maap tapi dia kata dia benci dengar akak mintak maap. ehh, apakah ? orang macam ni elok bagi kaki. phewwwww

Reply
avatar