Lelaki berkopiah dalam kereta api ..... (it's all about respect)

Hai assalamualaikum .

Cuti sem yang membosankan.Pergi interview kerja kat Tesco pun dia tak call2 back,tanak amik aku lettew, yelah,kan cuti pon sebulan je sapa nak amik kita ni kerja dengan dia.Eh reader yang dekat Kulim, kalau ada kerja nak bagi,or tahu kerja kosong nak pakai orang temporary call me eh, roger-roger dekat fb @ twitter nanti mak jemah bagi no phone.

18 haribulan tu aku balik dari Seremban naik Express Rakyat (keretapi).Takpelah, pukul 10 aku sampai dekat stesyen tu, padahal train aku pukul 1.50pm kan. Gasaklah aku, nasib ade MacDonald dekat-dekat situ, sempat lagi aku amik sarapan terus lunch sekali. Tergelak akak waiter tu tengok aku beratur 2 round, ade aku kisah.Hewhewhew.

sumber google

...Tut...Tut.... (cewah buat effect bunyi untuk kesan lebih dramatik)

Keretapi aku pun sampai takdelah tepat sangat pukul 1.50pm tu, aku pun dengan beg sarat nye,terpaksa jalan sampai koc paling belakang,padahal tadi aku tunggu kat kawasan koc depan,maklumlah tersemangat.hahahaha.

Sumber google

Naik je train,aku tengok kad tiket,seat aku 2A, eh ade orang lelaki la. Dia pakai kopiah putih.Itu bukan masalahnye, masalah aku sekarang,dia duduk dekat tengah-tengah seat antara 2A dengan 2B, abis acamner aku nak duduk?

Aku pun,ehem-ehem... "2A ni tempat saya,boleh saya duduk?"

Dia tunduk. Perghhh , alim baq hang .

Dia tak pandang aku langsung.

Dia tunjuk isyarat jari , suruh aku pergi cari tempat lain. 

Perghhhhh! Kau tahu time nie asap dekat kepala dah.Tapi cool. Mak bapak aku tak pernah ajar aku bergaduh dengan orang , apatah lagi dekat public kan.Aku terus letak je bag besar sarat aku kat bahagian atas tu, tarik muncung 180cm , duduk dekat seat belakang. Orang yang masuk masing2 nak duduk tempat masing2 kan?Tak ke nanti aku kena halau.

Tiba-tiba datanglah abang check tiket.

"Eh dik kenapa duduk tempat orang ni"
Aku tak jawab pun,juihkan mulut je tunjuk tempat asal aku.Haaa amik kau,aku ngadu ni!

Boleh abang tiket tu gelakkan aku tengok perangai orang tu duduk tengah2 seat.
Abang tiket tu pergi kat tempat sebenar aku, dia kata...
"Bang, ni tempat dia. Kalau abang taknak duduk dengan dia, cari seat kosong lain ye , time kasih"

Pastu dia bg balik tiket aku. Aku tengok lelaki berkopiah tu bangun, still tak pandang aku, then blah. Haaa baguslah begitu . Senang hati aku.

Panas aku ni sekejap je. Sebenarnya aku geram , macam lah aku ni nak duduk sebelah dia tu menyendeng-nyendeng, bergesel-gesel.FUuuuuuuuuuuuuuuuuuu.Aku cuma nak duduk tempat aku sampai tiba destinasi. That's all!

Baguslah juga dia blah , duduk depan aku.Aku pon duduk dengan sukanya. Bosan kereta api takde radio macam bas. Tiba-tiba dia pasang lagu guna handphonenya, kasi loudspeaker,maximum , lagu Maher Zain, Barakallah. 

Ok aku layan.

2 jam kemudian, still lagu Barakallah, yang diulang-ulang.

3 jam kemudian,still lagu Barakallah ,yang diulang-ulang.

dan jam-jam seterusnya....!

Wargh!!!!!!!!!! Kau tahu tak rasa bila dengar satu lagu je diulang-ulang dalam masa yang lama, rasa mcm terbelit isi otak aku,dah la semalam penuh aku hafal Biochemistry,rasa nak muntah ,nak jerit semua ade.

Ape ke phone laki ni ada satu lagu ke?Kalau nak pasang loudspeaker pon , kasi la lagu syahdu raihan ke rabbani ke, ini lagu tu , direpeat banyak kali. Sakit kepala tau dengar ulang-ulang. Stress aku.

Bagi aku.Tak salah dia macam tu. Kalau aku ada suami tak pandang perempuan macam tu aku pun turut berbangga. Tapi yang salahnya, dia patut hormat pengguna lain.Kalau dah baik sangat taknak duduk tepi perempuan,beli 2 tiket , biar je sebelah tu kosong. Or tanya kat akak tiket tu tempat paling belakang ke,yang orang mesti tak banyak duduk dah koc belakang2 kan. 

Susah sangat , haa drive je sendiri . Kan private tu. Semua untuk kau sorang je bang.

Haa cukuplah cerita sampai disini. Semoga rakyat Malaysia akan lebih berbudi bahasa.Bahasa menunjukkan bangsa. Harus sedar itu. 

Sekian ,assalamualaikum :)

Previous
Next Post »

13 Comments

Click here for Comments
mish eden
admin
10/22/2012 10:36 AM ×

hahaha...susah guk rg cm 2 ek..mybe xnk dok sebelah sbb bkn muhrim. mslhnye skang da seat da d tetapkn..lw xnk p la naik privte floght ke ape...owhh yea naik train sgt bosan nk2 lg wktu mlm...nk tdo lmpu atas kpala terpasang kn..nk tgok luar gelap gelita..hehehe

Reply
avatar
10/22/2012 11:01 AM ×

Sabo je lah mak jemah oi , hikhik

Reply
avatar
CikMai
admin
10/22/2012 11:11 AM ×

eden :hahaha , betul2.tempah je satu koc tu tak pun, mmg 100% alone.

zikrillah : ehee , okay relaks

yanayonet : oh mak timah...den sobar.

Reply
avatar
Mila Ahmad
admin
10/22/2012 11:27 AM ×

sentap tau sentap huhu... sabar jelah kan ?

Reply
avatar
CikMai
admin
10/22/2012 11:41 AM ×

kak mila : huhu tu la sabar, ngadu kat abg tiket je mampu.

Reply
avatar
10/22/2012 2:46 PM ×

alim tue bagus tapi tengok tempat lah///

Reply
avatar
CikMai
admin
10/22/2012 2:49 PM ×

mrs velentine : benar~

Reply
avatar
10/22/2012 9:47 PM ×

kita penguna tetap ktm. hihi

dalam ketapi mmg macam tu cikmai. kdg2 dduk tak ikot seat pun. dduk je mane2 kosong.

Reply
avatar
CikMai
admin
10/22/2012 10:05 PM ×

dalam express rakyat wajib ikut tempat, nty setiap perhentian dia check tiket.huhu

Reply
avatar
10/22/2012 10:54 PM ×

kita naik 3jam je. xjauh sgt kan. kdg2 kosong. kdg2 rmai. spttnya kena dduk ikot seat.
sllunya naik express rakyat, express sinaran selatan. pasal takut naik bas punya psl lah ni. haha

Reply
avatar
shedameor
admin
10/23/2012 12:12 PM ×

macam2 ragam manusia ni. kalau betul alim, mana pegi sikap bersopan dengan orang tuu ?

Reply
avatar
Sam Banjamin
admin
10/28/2012 4:08 PM ×

rasenye pak cik tu baru kuar dari hutan kot... tak pun baru turun dari planet lain... :P

Reply
avatar