Nama-nama Syaitan dan Tugas

Assalamualaikum, and happy Monday guys :)

Harini Mai ada terbaca satu artikel dan berniat nak kongsikan dengan kawan2 blogger dan readers.About nama-nama syaitan , dan tugas mereka.

Wah , syaitan pun ada organisasi lengkap nak menghasut anak Adam. No wonder la yang lemah mesti rebah dihasutnya.

Tapi Allah ada menyebut, orang yang ikhlas tidak akan dapat diperdaya iblis(bapa segala syaitan) dan tenteranya.

Syaitan telah membahagikan ketua dalam tugas-tugas tertentu .

Qarin - mendampingi manusia sejak lahir bagi mengajak ,merayu , dan menghasut supaya menyimpang dari jalan Allah.
Al-Wilhan - menganggu manusia sedang wudhu'
Al-Hinzab - menganggu manusia sedang solat
Thibr - bertugas membinasakan manusia
Awar - menggoda manusia melakukan zina
Mabsut - membisikkan manusia supaya berdusta
Dasim - Bertugas menjadikan manusia bersengketa dengan keluarga
Zalanbur - Bertugas dipasar-pasar, membisik supaya manusia melakukan penipuan dalam urusan jual beli 

................................. 

Demikianlah

Semoga kita terhindar dari godaan syaitan selalu...

p/s:kawan-kawan doakan final exam encik askar saya, beliau sedang menghadapi paper physic pagi ni, besok paper titas, kemudian siskom , english , dan calculus. Moga dipermudahkan urusan.
Previous
Next Post »

13 Comments

Click here for Comments
MRS Rongoks
admin
10/29/2012 11:34 AM ×

perkongsian yg bagus.hikss

good luck utk encik askar awak ^^

Reply
avatar
Izara4eva™
admin
10/29/2012 12:00 PM ×

bru taw setan ada nama gak.. err teruk nye rasa -.-

p/s: good luck to en askar tuu :D

Reply
avatar
shedameor
admin
10/29/2012 12:18 PM ×

class wooo tugas2 syaitan ni. huhu. thanks for sharing :)

Reply
avatar
Afasz
admin
10/29/2012 2:50 PM ×

tq for the info

Reply
avatar
Chic Na
admin
10/29/2012 6:37 PM ×

tq sharing mai. dah lupa sebenarnya. :)

Reply
avatar
Misz Mieza
admin
10/29/2012 7:50 PM ×

Thanks Mai atas perkongsian ni.. semoga kita semua terpelihara dari godaan syaitanirrajim ni.. All the best gak buat incit askar awak..! Hehe.. =)

Reply
avatar
10/29/2012 9:20 PM ×

cik abang awak tgh exam ye. gudluck.

Reply
avatar
10/30/2012 2:11 AM ×

Good sharing dear :-)

Good luck juga buat encik askar awk tu yer..

Reply
avatar
P U C A T
admin
10/30/2012 8:49 AM ×

entry berguna..tenkiu :)

Reply
avatar
10/30/2012 3:01 PM ×

nice sharing .. awak terus usaha okay ? sehingga berjaya ..awak ada potensi

Reply
avatar
11/01/2012 1:04 PM ×

hari2 mesti die ikut kite kan,hehe moge terhindar dr hasutannya

Reply
avatar
11/01/2012 6:31 PM ×

TERBAIKKK ! Ingatkan malaikat je ada tugasnya , ahahaha .

Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon