Cara dan Tips Menulis Resume

Hi peeps, assalamualaikum. Meh harini Mai nak kongsikan tips menulis resume u'olls. Mai belajar ni dekat Uitm finishing school, waktu semester 5 dulu.

Firstly, Apa Objektif Anda?Nak kerja apa? Awak kena tahu juga apa skill dan requirements yang perlu ada untuk awak dapat kerja tersebut.

Lepastu, awak kena Compile semua maklumat awak dalam tu. Senaraikan your personal particular, education history dan apa-apa aktiviti tambahan awak nak letak. Misalnya pengalaman kerja ke,pencapaian. Letak je.

Mulakan dengan Nama dan Contact details , alamat , nombor telephone , dan email. Maklumat sampingan macam tarikh lahir , nama ibu bapa , jantina semua tu kat bawah pun takpe, takde pun takpe.

Highlight pencapaian anda! Guna keyword mcm responsible for coordinating, accomplished,achieved, analyzed , etc. Guna bullet point nak list kan.

Senaraikan Education details dari peringkat paling tinggi ke rendah, contoh degree ke Spm. Masukkan CGPA , course apa. Dan boleh juga listkan aktiviti club dan position dalam tu,kalau takde,takpayah tulis.Ehek.

Masukkan skill-skill yang anda mahir, jangan malu-malu,kehkeh. Contohnya computer skill,language skill,termasuk kefasihan dalam menulis ,membaca, dan soft skills .

Referrence , tak wajib. Tapi kalau nak letak,pastikan orang tu kenal anda personally dan dia mampu bagi good impression dekat bakal majikan tau. Make sure dah inform dulu orang tu supaya dia boleh la prepare sikit-sikit kalau bakal majikan tanya dia. Bagi sekali salinan resume anda kat orang yg anda jadikan referrence tu.

Biar ringkas dan padat! Selalunya resume dibaca dlm 30 saat ,so biarlah ringkas dan straight to the point sana. Sebaiknya 2 muka surat dah cukup. Font saiz 12 dan boleh dibaca.Gunakan juga kertas A4 yang tinggi kualiti.

Jujur dalam resume. Jangan menipu, pastikan anda boleh back up balik apa yg anda nyatakan tu. Jual diri (puji) takpe,jangan menipu sudeh.HEHEHE.

Semak ejaan dan grammar sebelum print. OK.

Nak tengok kite punye takkkk? Nanti ada masa Mai uploadkan ok dear~ 

Till here~good luck.



Previous
Next Post »

1 Comments:

Click here for Comments
3/07/2014 10:16 PM ×

mai,,thanx share,,slalu msti kompius kalau nk wat resume,hehehe

Yeay, tahniah NORSHAHFEZA HAMSAN jadi pengomen pertama!
Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon