Cara Basuh Baju Student

Assalamualaikum.

Hi korang. Gua sekarang ni dah jadi wanita mithali sangat tauu basuh baju guna tangan. Ni semua gara-gara bilik tingkat 5 tak larat nak turun bawah bawak baju kotor basuh guna mesin. 

Oleh sebab manja + mengada-ngada, aku tak pernah tau basuh baju tak guna mesin ni. T_T . Kadang2 pun sebab jeans taknak bagi kaler turun kena baju lain. So aku agak gelabah la sebab lepas ni basuh baju guna tangan dah kena jadi lifestyle aku. OMAGOD!

Setelah research dengan encik google dan kecewa. Ada ke patut dia suruh aku masuk bilik air pakai baju lengkap pastu sabun-sabun sekali baju, pastu buka dan sidai. Cis. Terkono den. 

Aku pun call mama and tanya kawan-kawan pro yang selalu basuh baju kat toilet tu beberapa tips. 

Tips yang aku dapat :

1. Jangan kumpul baju banyak-banyak. Setiap hari basuh baju
2. Letak sabun dalam baldi lepastu letak air baru ada buih.
3. Lepas berus dan bilas, rendam dalam softlan, downy, daia or apa2 pelembut yang wangi.
4. Esok pagi bangun subuh terus sidai baju tu.

Done.

T_T

Yang benar,
Anak dara tak patut dibuat bini.


Previous
Next Post »

4 Comments

Click here for Comments
3/14/2015 5:45 PM ×

hahah,,,
tak tau takpe,,janji ada usaha nak ambil tahu,,,
klau nak tips mudah basuh baju,,tanya lelaki....hahah,,kami basuh carabujang,,sekejap je,,,hahahah

Reply
avatar
3/15/2015 9:27 AM ×

tudia ayat bwh sekali tak tahan..

tip pertama tu betul.. jgn kumpul byk2.. nanti penat.. tapi tips ke 4 tu tgok jgk la.. .pilih softlan yang rendam lama x busuk la.. sbb ada juga yang tak best bau dia.. kalau zz, suka bsuh malam2..hehe.. so pagi lepas subuh dah sidai.. tgri dah angkat baju.. syok kot..hehe

Reply
avatar
Nur Izzah
admin
6/17/2017 12:18 PM ×

Lepas rendam softlan tak payah bilas eh? Terus sidai?

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/18/2017 11:59 PM ×

Ya sis tak payah bilas dah...

Reply
avatar