Tutorial : Cara Letak Mudah Letak Page Number Dibawah Blog

Hai Assalamualaikum.

Tutorial kali ni adalah untuk uols yang nak letak page number instead of 'previous-home-newer' icon yang biasa tu. Ikutlah korang prefer yang macam mana. Best sebab tutorial ni tidak perlu edit coding HTML, cuma perlu add a gadget saja.



Firstly macam biasa,masuk ke dashboard, layout, dan pilih add a gadget. Kemudian klik pada HTML/Javascript. Pastekan code dibawah.

<style>#blog-pager{clear:both;margin:20px 0 20px;font-size: 12px;padding:10px 0;}#blog-pager-newer-link{float: left;}#blog-pager-older-link{float: right;}.Profile img{border:3px solid;float:left;margin:5px 10px 5px 0;padding:2;-webkit-border-radius:4px;-moz-border-radius:4px;border-radius:4px;}.profile-data{color:#999999;font:bold 20px/1.6em Arial,Helvetica,Tahoma,sans-serif;font-variant:small-caps;margin:0;text-transform:capitalize;}.profile-datablock{margin:0.5em 0;}.profile-textblock{line-height:1.6em;margin:0.5em 0;}a.profile-link{clear:both;display:block;font:80% monospace;padding:10px 0;text-align:center;text-transform:capitalize;}h2.date-header, .PageList h2{display:none;}#blog-pager-older-link a,#blog-pager-newer-link a,a.home-link,.showpageNum a,.showpage a{background: url(http://i0.wp.com/girlfriendshoes.com/wp-content/uploads/2013/03/mosaic-e1364288524466.png) repeat-x;border:1px solid #000  ;color:#000;margin:2px;padding:6px 10px 5px;text-decoration:none;text-shadow: 1px 0 1px #000;}#blog-pager-older-link a:hover,#blog-pager-newer-link a:hover,a.home-link:hover,.showpageOf,.showpagePoint,.showpageNum a:hover,.showpage a:hover{background: url(http://i0.wp.com/girlfriendshoes.com/wp-content/uploads/2013/03/mosaic-e1364288524466.png) repeat-x;border:1px solid #000000;color:#000;margin:2px;padding:6px 10px 5px;text-shadow: 1px 0 1px #000;}</style><script type='text/javascript'>var postperpage=7;var numshowpage=6;var upPageWord="Prev.";var downPageWord="Next";var urlactivepage=location.href;var home_page="/"</script><script src='https://googledrive.com/host/0B_Bwy_zKUPWraVgtLTlsS28xODQ/page-navigation.js' type='text/javascript'></script>
Untuk link yang bold berwarna tu, kalau korang taknak ubah pun takpe, tu pun kalau sesuai dengan blog korang la. Kalau tak sesuai, korang perlu pastekan image url gambar pilihan korang. Okay?

Kalau macam tu aku carilah sikit untuk korang, kalau tak suka tu korang cari sendiri okay. Hahah. Copy je link tu kalau nak ambil okay, harap membantu, byeeee~


https://3.bp.blogspot.com/-yvA58lWMMzg/V9_9t7l9SAI/AAAAAAAACyc/C_2OE7fBthUtn_ZTQ3u2UxUANWEb5-9QwCLcB/s320/82776d27772201.559da2a1e8319.jpg


https://4.bp.blogspot.com/-wNjRtJVIwSs/V9_9uGkijzI/AAAAAAAACyo/LzCq9Z8YTs0AIMrpkZNhrTEiKu6on8cGwCEw/s200/Pastel-orange-grunge-background-with-yellow-and-pink-highlights.jpg



https://1.bp.blogspot.com/-KC6Leq5jtBE/V9_9uZJyMkI/AAAAAAAACyo/X34UOyb3iesuSta5S97ttQmgYUI_zXgVgCEw/s200/pastel_space_background___wallpaper___3_by_goldcat742-d71vlqr.jpg
Reference:
Jiwarosak

Previous
Next Post »

2 Comments

Click here for Comments
9/21/2016 4:33 PM ×

Hahaha..
Sha fail bab2 nie.. memang x faham..
Tapi perkongsian yang bagus..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
9/22/2016 2:34 AM ×

@Shahida Dzulkafli hahaha kadang2 mai pun pening juga bab godek2 code blog ni, tapi minat.hahaha..

Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon