Noxxa Breadmaker, senangnya buat kuih pau!


Hi, assalamualaikum.

Actually,konon-konon aku nak tulis entry ilmiah gitcheww pasal resepi kuih pau. Tapi memandangkan first trial aku buat kuih pau semalam tak berapa memuaskan hati, aku tak jadilah nak share resepi tu. HAHAHA.

Resepi tu pun main google je. Nasiblah kan kadang dapat resepi yang menjadi, kadang tak jadi. Kuih pau aku semalam tu bukannya tak sedap ke apa, sedap je perfect, cukup rasa, tapi CUMA MASA MAKAN PANAS PANAS. Bila dah sejuk pun sedap tapi kena couple dengan teh o panas la sebab dia jadi keras sikit, cuma masih tahap boleh makan la. Tapi yelah, kita mestilah nak yang perfect lagi kan, soooo never give up, nanti cuba lagi lah.

Senang saja buat kuih pau ni so nak try banyak kali pun tak payah fikir panjang. Sebab tak pakai banyak tenaga pun. Kalau pakai conventional method berpeluh jugalah nak menguli doh donat tu kan. Disebabkan mama ada Noxxa breadmaker so jom kita masuk dapur!

Firstly, cari resepi kuih pau tu. Tak kiralah google ke, majalah masakan ke, resepi turun temurun ke, resepi jiran sebelah ke. Lepastu campurkan bahan-bahan doh tu untuk biarkan breadmaker kita buat kerja, kikiki.





Doh yang dah siap diuli. Yeay. Biarkan dia naik kembong dulu baru kita tumbuk tumbuk kasi keluar itu angin.


Bila dah settle aku timbang 50g lepastu bulat bulatkan. So dengan 1kg tepung semalam, aku dapat 32 biji kuih pau.



Lepas dah habis bulatkan 50g siap-siap, kita akan masukkan inti dia plak. Antara inti favourite aku adalah kaya, cekelat, ayam barbeque, dan daging kentang. Untuk kali ni aku try dengan kaya dulu, kos paling murah,kekekeke.

So amik satu ketul doh 50g tadi tu and canai canaikannn..yippi. Masukkan inti kaya, dan bulatkan. Pastu tepek atas kertas kecik.




Bila dah siap masukkan inti tu bolehlah kita kukus. Kukus kejap je, 7 minit dah siap boleh makan. Hihihi. Rakus. 


Alamak kepek kepek. Nak tepek gak kat blog ni haku peduli hape. HAHAHA.

Nasib baik dah telan masa panas-panas dan lembut separuh. Okaylah, kalau aku dapat resepi yang purrrfect nanti aku update resepinya okay.

Tata (^_^)y
Previous
Next Post »

20 Comments

Click here for Comments
bredmart
admin
10/11/2016 7:42 PM ×

Minta dong kuih pau nya... pasti enak dan gurih

Reply
avatar
Reen Johari
admin
10/11/2016 10:57 PM ×

Masih tetap nampak cantik.. Tak pe, yang penting rasa pau ni macam mana? Lembut? Nyum nyum.

Reply
avatar
nor azman
admin
10/11/2016 11:58 PM ×

Senang bt..dan sedap bila kita makan tgh panas..hehe

Reply
avatar
Kak Long
admin
10/12/2016 12:19 AM ×

Kepek pun takpe.. Yang penting sedap..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
10/12/2016 1:11 AM ×

@bredmart hahaha enak cuma bila dimakan panas2.hihi

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
10/12/2016 1:12 AM ×

@Reen Johari kalau dah sejuk dah keras dah...hahaha

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
10/12/2016 1:12 AM ×

@nor azman setujuu,haha pekena dgn teh o panas...sedap..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
10/12/2016 1:13 AM ×

@Kak Long blum capai tahap pau sedap yg beli tepi jalan tu ,huhu...kena usaha lebih lagi ni.

Reply
avatar
sinuha
admin
10/12/2016 1:51 AM ×

Sedapnya pau!

Reply
avatar
10/12/2016 8:28 AM ×

yumm. nampak lembut.. sedapnya maiii.. busyra suka pau kaya!

Reply
avatar
10/12/2016 11:30 AM ×

lapar lak bila tengok pau ni.huhu

Reply
avatar
Mas
admin
10/12/2016 1:10 PM ×

sedapnya! nnti nak inti kelapa tau..haha

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
10/12/2016 4:09 PM ×

@sinuha hihihi cuba2 beginner je ni awak..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
10/12/2016 4:09 PM ×

@Busyra Bt Takiyudin samalah, pau kaya sedap! hihi

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
10/12/2016 4:09 PM ×

@C i k R e n e x hihihi nak ke, meh saya belanja..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
10/12/2016 4:10 PM ×

@Mas hahaha inti kelapa, boleh2.haha

Reply
avatar
Lea Azleeya
admin
10/12/2016 4:39 PM ×

Kepek pown kepek la janji sodap kan... Mahai gak kan noxxa ni kan.. Tapi memang terbaik..

Reply
avatar
10/14/2016 6:22 PM ×

Hamboi.. Rajinnya dia.. Ce anta kat akak sikit.. Hehehe..

Reply
avatar
Anonymous
admin
1/18/2017 5:52 PM ×

Sesiapa berminat nak beli Noxxa breadmaker boleh contact saya
012-5027093. Terima kasih...

Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon