Cara Autoshare Entry Blog ke Laman Sosial Menggunakan IFTTT

by - June 13, 2017

Cara Autoshare Entry Blog ke Laman Sosial Menggunakan IFTTT

Hi!

Antara tips nak tinggikan pageview blog adalah dengan ping entry blog kita selepas publish blogpost, blogwalking dan tinggalkan jejak, dan share entry tersebut di laman sosial kita. Laman social yang sesuai nak promotekan blog bagi aku adalah facebook, fanpage facebook, group blogger, twitter & pinterest.

Bak kata Kak Irra/Mummy Irra, nak jadi blogger berjaya, dipercayai untuk dapat job, kita mestilah jadi media influencer dulu. Untuk jadi media influencer kena kerap tonjolkan dirilah dekat laman sosial kita. Aku rasa satu pencapaian jugalah walaupun segan sebab masa konvo haritu ada yang panggil aku sebagai blogger, HAHAHA.

Alhamdulillah ilmu baru tentang cara autoshare entry blog ke laman sosial ni aku baru dapat dari status Kak Nurfuzie di facebook sangat membantu menjimatkan masa mempromosi post baru kita.

-Cara Autoshare Entry Blog ke Laman Sosial Menggunakan IFTTT-

01. Download IFTTT di Google Store

First sekali mestilah download apps IFTTT didalam phone/desktop kita. Untuk pengguna android seperti aku boleh download kat SINI , pengguna Apple IOS maaf tak tahu, hehehe.

Aplikasi IFTTT

02. Pilih My Applets dan Klik Simbol +

Ok bila dah siap download tu bolehlah open apps tu. Tengok pada bahagian bawah tu ada 4 option, Discover, Search, Activity, dan My Applets.

Pilih My Applets tersebut dan klik pada simbol + dibahagian atas kanan.



03. If +this then that

Ok lepas klik simbol + tadi, akan naik macam ni. So klik pada +this  tu dan cari BLOGGER, kemudian log in dengan akaun blogger kita. Set ikut yang kita nak macam mana, pilih any new post untuk autoshare semua jenis post, atau klik new post labeled untuk autoshare post dengan label tertentu sahaja.


Kemudian dia akan keluar page macam ni lagi sekali, klik pada +that  dan pilihlah laman sosial mana yang kita nak autoshare tu, facebook ke, dalam fanpage ke, dekat twitter ke, di Pinterest ke, semua pun boleh.

Buat macam ni setiap kali nak pilih laman sosial yang berlainan. Contohnya aku nak autoshare dalam facebook, twitter dan fanpages, so aku kena buat tiga kali lah.

04. Siap! 

Dah siap! Senang je kan. Lepas tu publish la satu entry, dan check jadi ke tak. Kalau jadi, boleh tengok kat bahagian Activity tu.


Kalau naik macam ni, maksudnya dia dah share entry latest kita kat mana-mana social media yang kita dah setkan tu.

Dan bila aku check kat Facebook aku, memang dah berjaya autopost dah. Yeay! Senang sangat kerja aku lepas ni.

Cuma aku kena mantapkan lagi la content blog aku bila dah share-share merata macam tu. Kalau merepek sangat nanti kena kecam,kekekeke.

Harap entry aku ini membantu!
Follow

You May Also Like

22 orang rajin komen

  1. Pergh mudahnya. Kena download ni. Tq mai share cara ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome kak Kinah, semoga membantu. :D

      Delete
  2. Good sharing Mai❤😍

    Nanti bolehlah​ try

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Husniey :D Cubalah tau...

      Delete
  3. ingt kt blogspot takda autoshare ni. thank you for this info

    helloaiman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun baru tahu. Most welcome :D

      Delete
  4. wahh baru tahu, lepas ni nak buat laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ilmuu baru ni. Jemput lah join buat~!

      Delete
  5. Tq sharing, sgt membantu blogger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome Mrs Pip :)
      Semoga bermanfaat.

      Delete
  6. Dah pernah guna ni tp rs macam susah jerk..

    ReplyDelete
  7. wahhh....bestnye...pestime ni tgok benda ni...saya nak try...tq awak share

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestkan... try la, hihi, you're welcome sis :)

      Delete
  8. wahh.. bagus ni.. ada masa nanti boleh try la..

    ReplyDelete
  9. Umi dok terfikir nak buat tapi ishh fikir balik segan pulak...tapi tak tau la kot2 esok lusa berubah dan berani pulak..haha

    ReplyDelete
  10. Wah..tutorial yang mudah ni ..CCL baru tahu ... kejap lagi CCL nak try download

    ReplyDelete
  11. Baru nak google cara nak auto share tetiba terbaca post mai heppy lh akak

    ReplyDelete
  12. Bru akak tau pasal apps ni. btw terima kasih share tau =D

    ReplyDelete