Cara Autoshare Entry Blog ke Laman Sosial Menggunakan IFTTT

Cara Autoshare Entry Blog ke Laman Sosial Menggunakan IFTTT

Hi!

Antara tips nak tinggikan pageview blog adalah dengan ping entry blog kita selepas publish blogpost, blogwalking dan tinggalkan jejak, dan share entry tersebut di laman sosial kita. Laman social yang sesuai nak promotekan blog bagi aku adalah facebook, fanpage facebook, group blogger, twitter & pinterest.

Bak kata Kak Irra/Mummy Irra, nak jadi blogger berjaya, dipercayai untuk dapat job, kita mestilah jadi media influencer dulu. Untuk jadi media influencer kena kerap tonjolkan dirilah dekat laman sosial kita. Aku rasa satu pencapaian jugalah walaupun segan sebab masa konvo haritu ada yang panggil aku sebagai blogger, HAHAHA.

Alhamdulillah ilmu baru tentang cara autoshare entry blog ke laman sosial ni aku baru dapat dari status Kak Nurfuzie di facebook sangat membantu menjimatkan masa mempromosi post baru kita.

-Cara Autoshare Entry Blog ke Laman Sosial Menggunakan IFTTT-

01. Download IFTTT di Google Store

First sekali mestilah download apps IFTTT didalam phone/desktop kita. Untuk pengguna android seperti aku boleh download kat SINI , pengguna Apple IOS maaf tak tahu, hehehe.

Aplikasi IFTTT

02. Pilih My Applets dan Klik Simbol +

Ok bila dah siap download tu bolehlah open apps tu. Tengok pada bahagian bawah tu ada 4 option, Discover, Search, Activity, dan My Applets.

Pilih My Applets tersebut dan klik pada simbol + dibahagian atas kanan.



03. If +this then that

Ok lepas klik simbol + tadi, akan naik macam ni. So klik pada +this  tu dan cari BLOGGER, kemudian log in dengan akaun blogger kita. Set ikut yang kita nak macam mana, pilih any new post untuk autoshare semua jenis post, atau klik new post labeled untuk autoshare post dengan label tertentu sahaja.


Kemudian dia akan keluar page macam ni lagi sekali, klik pada +that  dan pilihlah laman sosial mana yang kita nak autoshare tu, facebook ke, dalam fanpage ke, dekat twitter ke, di Pinterest ke, semua pun boleh.

Buat macam ni setiap kali nak pilih laman sosial yang berlainan. Contohnya aku nak autoshare dalam facebook, twitter dan fanpages, so aku kena buat tiga kali lah.

04. Siap! 

Dah siap! Senang je kan. Lepas tu publish la satu entry, dan check jadi ke tak. Kalau jadi, boleh tengok kat bahagian Activity tu.


Kalau naik macam ni, maksudnya dia dah share entry latest kita kat mana-mana social media yang kita dah setkan tu.

Dan bila aku check kat Facebook aku, memang dah berjaya autopost dah. Yeay! Senang sangat kerja aku lepas ni.

Cuma aku kena mantapkan lagi la content blog aku bila dah share-share merata macam tu. Kalau merepek sangat nanti kena kecam,kekekeke.

Harap entry aku ini membantu!
Follow
Previous
Next Post »

24 Comments

Click here for Comments
Kin Naz
admin
6/13/2017 12:04 AM ×

Pergh mudahnya. Kena download ni. Tq mai share cara ni

Reply
avatar
6/13/2017 12:04 AM ×

Good sharing Mai❤😍

Nanti bolehlah​ try

Reply
avatar
Aiman
admin
6/13/2017 12:22 AM ×

ingt kt blogspot takda autoshare ni. thank you for this info

helloaiman

Reply
avatar
aswaleyla
admin
6/13/2017 12:33 AM ×

wahh baru tahu, lepas ni nak buat laa

Reply
avatar
Mrs Pip
admin
6/13/2017 5:04 AM ×

Tq sharing, sgt membantu blogger.

Reply
avatar
Lea Azleeya
admin
6/13/2017 5:37 AM ×

Dah pernah guna ni tp rs macam susah jerk..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/13/2017 6:29 AM ×

You're welcome kak Kinah, semoga membantu. :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/13/2017 6:30 AM ×

Thank you Husniey :D Cubalah tau...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/13/2017 6:31 AM ×

Saya pun baru tahu. Most welcome :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/13/2017 6:38 AM ×

tu la ilmuu baru ni. Jemput lah join buat~!

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/13/2017 6:39 AM ×

You're welcome Mrs Pip :)
Semoga bermanfaat.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/13/2017 6:39 AM ×

Hehe susah kat mana kak Lea?

Reply
avatar
6/13/2017 7:11 AM ×

wahhh....bestnye...pestime ni tgok benda ni...saya nak try...tq awak share

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/13/2017 7:23 AM ×

Bestkan... try la, hihi, you're welcome sis :)

Reply
avatar
Ibu Dilah
admin
6/13/2017 8:43 AM ×

wahh.. bagus ni.. ada masa nanti boleh try la..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/13/2017 8:53 AM ×

try la nanti sis :D

Reply
avatar
6/13/2017 9:39 AM ×

Umi dok terfikir nak buat tapi ishh fikir balik segan pulak...tapi tak tau la kot2 esok lusa berubah dan berani pulak..haha

Reply
avatar
6/13/2017 12:19 PM ×

Wah..tutorial yang mudah ni ..CCL baru tahu ... kejap lagi CCL nak try download

Reply
avatar
6/13/2017 12:44 PM ×

nice sharing mayy.

Reply
avatar
Lulu Matzam
admin
6/13/2017 6:26 PM ×

Baru nak google cara nak auto share tetiba terbaca post mai heppy lh akak

Reply
avatar
Anisa Anuar
admin
6/15/2017 9:03 PM ×

baru taw cara ni...hehehe

Reply
avatar
Jun Zie
admin
6/16/2017 3:08 PM ×

Bru akak tau pasal apps ni. btw terima kasih share tau =D

Reply
avatar
Erni Hasmiza
admin
7/03/2017 11:57 PM ×

Thanks sebab sudi sharing, nanti nak install la

Reply
avatar
7/20/2017 9:45 PM ×

tq for sharing kak mai

Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon