Cemburu

Cemburu itu sejenis ketakutan,
Ketakutan aku jika hilang engkau.

Hingga aku lupa,
Ketakutan ini boleh membunuh cinta,
Jika ia memamah kepercayaan.

:)

Senyum.
Kerana aku tahu siapa engkau.
Dan bagaimana hatimu.

moral of the story : Beragak-agaklah der. Sometime seseorang tu dah lakukan yang terbaik di belakang kita. Tapi bila kita terus menuduh yang bukan-bukan. Mesti dia hurt kan. Padahal kita, hurt yang kita sendiri cipta.

Relax. Dan chill lah.

Too much.

Dulu - 61kg

Sekarang - 70kg

Dulu lain 
Homaigod!


Nampak kan? Nampak kan? Arghhhhhhhhhhhhh. Bulat muka aku.

Plan diet

  • Minum air masak secukupnya , at least 3L per day
  • Nasi sehari sekali ,lunch, tak sampai sesenduk
  • Banyakkan ikan
  • Sayur buat kunyah2 bila lapar
Harap menjadi . 

Penat jadi gemuk, seriously . Penat angkut lemak kesana kesini. 

Nasi Arab Best : Al Kanz Hadramawt - Kulim

Hi assalamualaikum.

Baru-baru ni abah and mama belanja ajak keluar makan nasi Arab. Mula-mula pelik sebab ada ke kedai Nasi Arab kat Kulim ni (nampak sgt lama tak balik kampung), rupanya baru tahu ada ,dekat-dekat dengan Hospital Kulim, belakang deret kedai Subway . (Area2 yang ada Oldtown)


Al Kanz Hadramawt . Disebabkan kami ramai, taklah order sepinggan-sepinggan , nanti jadi mahal , so disamping dapat menghidupkan sunnah rasul kita (makan bertalam) , kami juga happy dapat berebut-rebut nasi dan kambing yang supper nyummieh.

Mama order dua Talam, setengah kilo setiap talam, harga range RM40++ half kilo, sebab kitorang pergi petang, makanan tgh hari tadi baru je nak hadam, so cukup lah banyak tu , eheh...


Daging paling superb!


Overall yang TERBAIK!

Ala , sorry ye aku lupa nama nasi tu, yang warna cerah tu daging kambing super sedap dia bergelimpangan di bawah timbunan nasi. Yang warna oren2 tu daging bakar super awesome tersusun dekat talam tu. For me , yang kaler mcm cerah tu lagi sedap overall nasi dan kambing, tapi kambing yang disusun tu pun tak nak kalah rasa dia, marveles!!!



Haa tudiah muka adik bongsu aku tak menyabor nak makan . HAHAHA.




My awesome parent! Weeeeeeee. HAHA terima kasih belanja kami adik beradik . We love you.

Till here my review pasal Al Kanz Hadramawt. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh la like page mereka di >SINI< .

bye peeps. Love.

Ikhlas.

"Hello saya dari Uitm Kuala Pilah, baru habis praktikal, boleh saya ambil baucher buku saya di Uitm terdekat dengan rumah saya?"
"Maaf dik baucher sudah habis, cuba tanya Uitm Merbok pula" - Uitm Permatang Pauh.

"Hello saya dari Uitm Kuala Pilah, baru habis praktikal, boleh saya ambil baucher buku saya di Uitm terdekat dengan rumah saya?"
"Maaf ye dik baucher sudah habis" - UiTM Merbok.

Akukah yang harus mengikhlaskan hati?

Baiklah, nanti aku kembalilah ke Uitm Pilah menuntut hakku.

Jangan pula sudah habis juga.




Utama

Mungkin saja,
Ada perkara lain yang lebih penting.
Atau,
Aku yang tidak penting.

Andai saja,
Namaku benar-benar membawa maksudnya
Ke alam nyata.

Aku ingin menjadi yang Maizan untukmu.
Dan untuk mereka semua.
Dan untuk dunia.


Sentuh Hati .

MH370 
Where are you :'(

The Crew



Hati-hati yang mengharap.

Sedang kita yang tiada pertalian,
Tersebak di hati,

Apakah mungkin boleh kita rasa,
Debaran dan cemas mereka.

Doa lah.
Allah kan mendengar.

Pulanglah MH370
Kami menantimu~

sumber : twitter 9 Mac 2014

Menulis

Aku suka menulis.
Even tak tahu apa yang aku tulis.
Dan tidak bertujuan aku menulis.

Aku tak ingin pun menarik perhatian.
Aku tak ingin pun mencuit amarah.
Aku tak ingin pun segunung pujian.
Makian juga pun aku tak ingin utk dengari.

Aku cuma menulis bila aku rasa kosong.
Dan membuat aku puas kembali.
Aku juga menulis bila aku rasa sesak.
Dan membuat aku rasa tenang kembali.

Aku menulis bukan untuk puaskan kau,
tapi memuaskan aku.

Tidak suka,tidak mengapa.
Kau boleh memilih untuk benci,
dan aku juga bisa memilih untuk terus,
Buat apa yang aku bahagia.

Kerana aku tahu dimana dosa pahala.
dan bukan kau yang menyuapkan aku bahagia
bila aku terasa perit sengsara.

The kiss

Kiss me dear kiss me with lustful.

Kiss me dear kiss me with luxurious.
Kiss me dear kiss me with lyrical.
Kiss me dear kiss me with lovable.

But.......

Kiss may be dangerous and cause fatal . Kalau kamu dicium si Nyamuk ! 

Denggi/Dengue.

Dengar kisah Syamsul Yusof yang terkena demam denggi? Kesian beliau, dah dekat hari bahagia, diberi ujian. Semoga beliau cepat sembuh dan terus kuat.

SUMBER 
Mai nak bercerita pasal denggi harini.Apakah simptomnya?

Biasanya penghidap denggi akan tiba-tiba jadi demam panas , sakit kepala , sakit otot , loya dan muntah-muntah. Pesakit juga akan jadi ruam di kulit dan bleeding .Kadang-kadang kita akan fefeling "Eh aku demam biasa je kot" . NOOOOO! Jangan begitu, cepat pegi check, sebab sekarang musim denggi tahu. 

Mai tahulah. Sebab Mai waktu praktikal dulu, kalau ada suspect denggi. Kitorang akan check, mostly memang positif resultnya. Naik meremang bulu roma sebab terlalu banyak yg positif. Kesian pesakit-pesakit tu kan. (T_________T)

Nak tahu tak macam mana kitorang check? Ada ilmu baik kita kongsi kan. Hihi. 

Kitorang akan guna kit, bentuk nak macam ala-ala pregnancy test kit tu. Bentuknya macam ni :


Firstly kita akan dropkan pesakit punya sample plasma dan dilution dalam well yang label S tu. Tunggu 15 minit. Kalau positif akan naik line warna merah (ala-ala pregnancy test kit) kat atas tu.

Kat bahagian CTR tu control. Maksudnya nak tengok kit tu valid or tak valid, maksudnya kalau lepas 15 minit tak naik line kat CTR tu, buat lagi sekali.

Bila line naik dekat IgG , itu menunjukkan itu jangkitan denggi kali kedua. Maksudnya pesakit tu dah pernah kena denggi sebelum ni. 

Bila line naik dekat IgM, itu menunjukkan pesakit tu SEDANG kena denggi. 

Kalau nak tahu lebih lanjut maksud IgG dan IgM boleh ke >SINI<

Ini sekadar ilmu yang mai dapat sewaktu praktikal dulu. Kalau ada kesilapan bolehlah tegur ,kita kongsi-kongsi ilmu ye~

Byeeeeeee u'ols.




Kamar Sutera Kita

Hello, Hi, Assalamualaikum.

Okay dengan bajet ulat bukunya aku nak review satu buku harini. Woha. Actually aku bukan kaki novel, jiwang-jiwang, tangkap syahdu sebab aku cuma penggemar buku-buku motivasi gitue (memilih pula). Dan sebenarnya juga aku tak tahu buku Kamar Sutera ni actually under category mana. AHAHAHA.


Apa isinya?
Strictly buku ini untuk 18 tahun ke atas ye. Budak-budak tak payah la baca, kang berhalusinasi perkara-perkara yang tak patut. Okay. 

Pervert? NOOOOOOOOOOOO! Ermm maybe a little bit , eh, atau kata lainnya, ayat dalam buku ni open sikit untuk budak-budak .

Pengisiannya mengenai kehidupan selepas kahwin, hidup berumah tangga. Yaah, cerita dari pengalaman penulisnya sendiri sewaktu baru kahwin, apa yang suami perlu pelajari , pelbagai motivasi, sindiran, pengalaman bergaul dengan mertua, belajar buat kerja rumah , and macam-macam lagi. Ada juga bab tazkirah Islamik mengenai kehidupan rumah tangga.

Ini namanya belajar sambil berhibur, sebab aku gerenti (InsyaAllah), tak bosan buku ni. Rasa nak baca non-stop topik ke topik, end up, sedih sebab dah habis baca buku yang best ni... HUHU.


Antara isi kandungan buku

Segala gambar ini bersumberkan blog penulis buku Kamar Sutera . >HAMKA<

Jatuh cinta juga dengan buku ini? Mai beli dekat Kedai buku 1 Malaysia , dekat Puduraya.  Dekat MPH ada kot, or booth-booth Terfaktab.

Untuk order online, ada 3 cara yang Mai boleh share :
  • Facebook Hamka sendiri, beliau aktif disini . > LINK <
  • Order form dalam blog Encik.Hamka              > LINK <
  • Order dengan team Terfaktab.                      > LINK <
He love my Kamar Sutera.
Sampai buat harta. 
Nasib baik cinta! 
Woha.

Cara dan Tips Menulis Resume

Hi peeps, assalamualaikum. Meh harini Mai nak kongsikan tips menulis resume u'olls. Mai belajar ni dekat Uitm finishing school, waktu semester 5 dulu.

Firstly, Apa Objektif Anda?Nak kerja apa? Awak kena tahu juga apa skill dan requirements yang perlu ada untuk awak dapat kerja tersebut.

Lepastu, awak kena Compile semua maklumat awak dalam tu. Senaraikan your personal particular, education history dan apa-apa aktiviti tambahan awak nak letak. Misalnya pengalaman kerja ke,pencapaian. Letak je.

Mulakan dengan Nama dan Contact details , alamat , nombor telephone , dan email. Maklumat sampingan macam tarikh lahir , nama ibu bapa , jantina semua tu kat bawah pun takpe, takde pun takpe.

Highlight pencapaian anda! Guna keyword mcm responsible for coordinating, accomplished,achieved, analyzed , etc. Guna bullet point nak list kan.

Senaraikan Education details dari peringkat paling tinggi ke rendah, contoh degree ke Spm. Masukkan CGPA , course apa. Dan boleh juga listkan aktiviti club dan position dalam tu,kalau takde,takpayah tulis.Ehek.

Masukkan skill-skill yang anda mahir, jangan malu-malu,kehkeh. Contohnya computer skill,language skill,termasuk kefasihan dalam menulis ,membaca, dan soft skills .

Referrence , tak wajib. Tapi kalau nak letak,pastikan orang tu kenal anda personally dan dia mampu bagi good impression dekat bakal majikan tau. Make sure dah inform dulu orang tu supaya dia boleh la prepare sikit-sikit kalau bakal majikan tanya dia. Bagi sekali salinan resume anda kat orang yg anda jadikan referrence tu.

Biar ringkas dan padat! Selalunya resume dibaca dlm 30 saat ,so biarlah ringkas dan straight to the point sana. Sebaiknya 2 muka surat dah cukup. Font saiz 12 dan boleh dibaca.Gunakan juga kertas A4 yang tinggi kualiti.

Jujur dalam resume. Jangan menipu, pastikan anda boleh back up balik apa yg anda nyatakan tu. Jual diri (puji) takpe,jangan menipu sudeh.HEHEHE.

Semak ejaan dan grammar sebelum print. OK.

Nak tengok kite punye takkkk? Nanti ada masa Mai uploadkan ok dear~ 

Till here~good luck.