Tutorial | Letak Lagu AutoPlay / Non Auto Play Dalam Entri


Hai, Assalamualaikum.

Haaa , tutorial la sangat kennns, sebenarnya nak simpan buat rujukan sendiri je memandangkan aku sendiri dah lama giler cari tutorial nak masukkan lagu dalam post @ entry ni. Kadang-kadang sesetengah content tu macam lagi syiok pula baca kalau ada lagu, kehkehkeh..Tapi lebih baik kalau lagu tu bukan autoplay sebab sesetengah orang tak suka, eh aku pun sejenis orang yang tak suka dengan lagu autoplay sebab nanti aku terkejut,hahaha...

Untuk coding ni, korang boleh letak di sidebar blog or letak dalam entry gitu je... Mana-mana pun takpa.

Firstly, copy code dibawah.

Code untuk lagu dimainkan secara autoplay
<div style="position: fixed; top: 10px; left: 5px;">
<iframe width="15" height="10" src="https://www.youtube.com/embed/FeUC2CtunMM?rel=0&amp;autoplay=1&amp"></iframe>
<font color=#000000>PAUSE HERE</font> </div>
Code untuk lagu dimainkan secara manual, klik baru boleh dengar
 <div style="position: fixed; top: 10px; left: 5px;">
<iframe width="15" height="10" src="https://www.youtube.com/embed/FeUC2CtunMM?rel=0&amp"></iframe>
<font color=#000000>PAUSE HERE</font> </div>
Untuk masukkan lagu, nampak tak tulisan yang berwarna biru dibold pink tu, korang perlu tukar dengan embedded link lagu favorite korang dari youtube. Caranya?

1. Buka lagu favorite korang atau apa-apa lagu la yang korang nak letak tu.
2. Click share
3. Click embed
4. Copy link yang aku highlight tu, pastikan stop before tanda soal. Rujuk gambar di bawah untuk lebih jelas.
5. Pastelah dalam tempat sepatutnya tu. hahaha.


Dah siap code korang tu? Bagus. Now pilihkan nak code kat mana korang nak.
  • Sidebar blog - Layout > Add a gadget > HTML/Javasript > Paste code 
  • Entry blog - Create new post - Klik HTML (sebelah compose) > Paste code > Kembali ke compose 

Amacam? Best kan? Nah aku belanja lagu Tajul- Sedalam Dalam Rindu


 Klik pastu dengaq naa
Previous
Next Post »

8 orang rajin komen

Click here for orang rajin komen
Ahmad Hasif
admin
10/15/2016 12:29 PM ×

bagus tutorial ni.. :)

Reply
avatar
Jamil Hashim
admin
10/15/2016 1:37 PM ×

good sharing.
jm share ya...

Reply
avatar
Lea Azleeya
admin
10/15/2016 8:33 PM ×

Wahh ada tutorial.. leh try nanti bila kelapangan.. hehe.. :)

Reply
avatar
Kak Long
admin
10/15/2016 9:18 PM ×

TQ for sharing.. ^^

Reply
avatar
ted manoff
admin
10/16/2016 11:02 AM ×

OK..

Reply
avatar
Gee Lion
admin
10/16/2016 11:26 PM ×

bagus tutorial nih naa.. ^_^

Reply
avatar
Shakira Hbdn
admin
7/03/2017 10:37 PM ×

thanks for this tutorial..really help me!

Reply
avatar