Penerbit Filem Thriller & Horror Terbaik.


"Mai memang peminat horror ke?" - Unni

Jawapan bagi persoalan saudari Unni dalam entry Movie Review | Hush (2016) adalah ya, memang peminat horror movie. Bahkan lebih tepat lagi, I'm addicted to horror and thriller films. Movie bergenre romance dan drama memang bukan makanan aku, tetapi kalau aku rasa stress (terutamanya selepas beberapa film horror yang aku tonton berakhir dengan tragis dan sad ending) aku akan hiburkan diri dengan filem lawak komedi. 

Disebabkan aku dah selalu sangat tengok filem bergenre horror dan thriller yang hebat-hebat, aku tak boleh tahan bila tengok yang setakat suam suam kuku (eh betul ke penggunaan peribahasa ni) je tahap ketakutan tu, yang hantu pun macam prop halloween lusuh, jalan cerita yang slow, semua aku reject. Buat masa ni, penerbit terhebat yang selalu keluarkan movie horror/thriller terbaik dan jarang sekali mengecewakan aku adalah Blumhouse Production.

BLUMHOUSE PRODUCTION 

Produksi Blumhouse adalah keluaran syarikat dari Amerika yang bekerjasama dengan Universal Pictures studio selama dah 10 tahun. Walaupun diorang selalu keluarkan movie dengan low budget tapi hasilnya memang gempak dan berjaya menarik hati aku contohnya filem Insidious, Paranormal Activity, Sinister, dan latest yang baru keluar ni Ouija.

Antara filem keluaran Blumhouse Production selain Insidious dan Paranormal Activity yang aku sangat suka adalah:

1.  The Purge Anarchy - 2014
2.  The Purge Election Year - 2016
3.  13 Sins (disturbing gila filem ni) - 2014
4.  Unfriended - 2015
5.  Martyrs - 2016
6.  Hush - 2016
7.  Curve - 2016
8.  Viral - 2016

Yang ni antara yang aku dah tengok dan aku suka, so nanti kalau ada kesempatan aku akan buat review untuk setiap filem tu. Yang aku perasan tu, banyak je filem baru release 2016 ni tapi kenapa tak popular aku pun tak pasti, padahal memang best movies dorang. Erm, maybe sebab takda lucah kot sebab tu tak popular, aku pernah dengar dalam filem 'Wrong Turn' dialog dia cakap, kalau movie diorang takda lucah memang susah nak meletup kat sana. Haish. Teruk betul pemikiran.

Tapi bagi aku, memang aku suka filem macam ni sebab boleh tengok dengan family tanpa segan silu sebab clean. Ala kalau setakat bunuh bunuh atau belasah kasar sikit tu kira cincai lah,takde mende sangat pun. Kan? 

Table kat bawah aku copy dari Wikipedia, so tengoklah list filem dari Blumhouse Production yang mana korang dah tengok dan rasa best, recommend la kat aku kot kot aku terlepas pandang, hehehe.
YearFilmGenreBudgetGrossRotten
Tomatoes
2006Griffin & PhoenixDrama$500,000$1.4 millionN/A
2007The FeverDramaN/AN/AN/A
2007The Darwin AwardsComedyN/A$309,40825%
2008GraduationCrimeN/AN/A0%
2008The ReaderDrama$32 million$108.9 million61%
2009Paranormal ActivityHorror$15,000$193.4 million83%
2009The Accidental HusbandDramaN/A$22.7 million6%
2010Tooth FairyComedy$48 million$112.5 million18%
2010Paranormal Activity 2Horror$3 million$177.5 million58%
2011InsidiousHorror$1.5 million$97 million66%
2011Paranormal Activity 3Horror$5 million$207 million68%
2012The FPComedy$45,000$40,55748%
2012The BabymakersComedyN/A$475,5118%
2012LawlessCrime$26 million$53.7 million67%
2012SinisterHorror$3 million$77.7 million63%
2012Paranormal Activity 4Horror$5 million$142.8 million24%
2012The BayHorror$2 million$1.6 million77%
2013Dark SkiesHorror$3.5 million$26.4 million41%
2013The Lords of SalemHorror$1.5 million$1.5 million44%
2013The PurgeHorror$3 million$89.3 million37%
2013Insidious: Chapter 2Horror$5 million$161.9 million39%
2013PlushThriller$2 million$28,86429%
2013Best Night EverComedyN/A$289,5110%
2014Paranormal Activity: The Marked OnesHorror$5 million$90.9 million39%
2014OculusHorror$5 million$44 million73%
201413 SinsHorror$4 million$826,25263%
2014Not Safe for WorkThriller$2.5 millionN/AN/A
2014The Purge: AnarchyHorror$9 million$111.9 million56%
2014MockingbirdHorrorN/AN/AN/A
2014MercyHorrorN/AN/AN/A
2014WhiplashDrama$3.3 million$49 million94%
2014StretchComedy$5 million$4,83386%
2014The Town That Dreaded SundownHorrorN/AN/A70%
2014OuijaHorror$5 million$103.6 million7%
2014JessabelleHorrorN/A$7 million26%
2015The Boy Next DoorThriller$4 million$52.4 million10%
2015The Lazarus EffectHorror$3.3 million$38.4 million14%
2015UnfriendedHorror$1 million$64.1 million62%
2015Area 51Horror$5 million$7,55620%
2015Insidious: Chapter 3Horror$10 million$113 million58%
2015CreepHorrorN/AN/A96%
2015ExeterHorror$2 millionN/AN/A
2015The GallowsHorror$100,000$43 million16%
2015The GiftThriller$5 million$59 million93%
2015Sinister 2Horror$10 million$52.9 million13%
2015The VisitHorror$5 million$98.5 million64%
2015The Green InfernoHorror$5 million$12.7 million34%
2015Paranormal Activity: The Ghost DimensionHorror$10 million$78.1 million13%
2015Jem and the HologramsDrama$5 million$2.3 million18%
2016VisionsHorrorN/A$1 million21%
2016CurveHorrorN/AN/AN/A
2016The VeilHorror$4 millionN/AN/A
2016MartyrsHorror$1 millionN/A7%
2016HushHorror$1 millionN/A100%
2016The DarknessHorror$4 million$10.9 million4%
2016The Purge: Election YearHorror$10 million$118.4 million55%
2016ViralHorrorN/A$161,76060%
2016In a Valley of ViolenceWesternN/A$53,64775%
2016Ouija: Origin of EvilHorror$9 million$64.5 million82%


Previous
Next Post »

7 orang rajin komen

Click here for orang rajin komen
11/07/2016 4:48 AM ×

omg Lenne pun suka blumhouse production! they have never failed to scare me haha

Reply
avatar
11/07/2016 7:03 AM ×

Wow.. Dahsyat.. Hahaha.. Yg nie bukan makanan akak..
Kalau novel seram akak layan.. Filem seram, i give up..
Hahaha... Mampu baca review je..

Reply
avatar
ayunie ramli
admin
11/07/2016 10:33 AM ×

mek kadang layan kadang tak cite horror ni. last cite horror yg mek tgk pn mek xigt --'

Reply
avatar
Reen Johari
admin
11/07/2016 12:12 PM ×

Cerita horror. Oh tidak tidak. Hahaha termimpi2 akak nanti dik!

Reply
avatar
nana
admin
11/07/2016 8:41 PM ×

wahh,cantik laahh !! malam ni memang cadang nak ada family time dengan horror movies...

Reply
avatar
11/07/2016 11:12 PM ×

busyra sngt suka cerita seram! hehe

Reply
avatar
Myra Azraff
admin
11/09/2016 1:48 PM ×

Peminat movie horror rupanya. Moi tak boleh tengok cerita horror2 ni hahaha sebab takut. Moi prefer mind-bending movie. I love hurting my brain :D

Reply
avatar