Tutorial | Letak Video Youtube Dalam Blog

by - November 13, 2016


Hai Assalamualaikum,

Sis Unni ada tanya aku macam mana aku share video youtube kat dalam blog, alang-alang tu aku sharelah kat sini step by step walaupun ada orang dah tahu, okay.

 Firstly mestilah masuk ke youtube dan cari video yang kita berkenan tu, hihihi. Lepastu...


1. Klik Share
2. Klik Embed then klik Show More
3. Pilih size video, kalau nak besar boleh tukar kat situ, kalau nak custom pun suka hati hangpa lah.
4. Last sekali barulah copy code kat atas tu.

1. Macam biasa buka Create post.
2. Klik HTML yang aku bulatkan tu,
3. Paste code korang, kalau nak video tu center tambah <center> sebelum dan selepas code.



4. Klik Compose yang aku bulatkan tu.
5. Taraaaaa siap dah!

You May Also Like

14 orang rajin komen

  1. oo macam tu patt saiz besar, unni main copy url saiz x blh ejeas da, kecil!!! THKS MAI :) ... SAYANG MAI <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi sama-sama Unni! Happy boleh share dengan kawan2 blogger.

      Delete
  2. yeah senangje nk buat tu.. :)
    atau pun boleh guna add video didalam post entry tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau add terus tu tak pastilah boleh besarkan size ke tidak? sbb mai tak guna cara tu.

      Delete
  3. nice sharing maii.... amboi blog niii. dekat header nye macam selalu je bertukar tukar :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tu la selalu tak puas hati dengan header sendiri sbb tak kreatif, hahaha.

      Delete
  4. Terima kasih banyak2.

    Senang2 jengoklah blog saya:
    http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama, nanti saya singgah di sana.

      Delete
  5. Wah!! Mudahnya..
    Tq sharing ilmu..

    ReplyDelete
  6. Nice Sharing ..
    gimana Cara Dapat Dolar Lewat Blog mbak ? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak caranya buat duit dari blog awak, letak iklan adsense, nuffnang, ataupun share iklan 8shared. Tapi kalau nk sy jelaskan lg nanti sy boleh bt entri pasal ni.

      Delete
  7. Arr pasal ni. Mai unni da buat adsense tpi iklan x klur ka blog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak sorry Unni. mai tak pasang adsense.

      Delete