Tutorial Pasang Free Responsive Template (Part 1)


tutorial responsive template


Assalamualaikum, hi.Tutorial ni adalah request dari blogger Beeha untuk cara pasang responsive template macam Mai, so harini Mai akan guide satu satu dari A sampai Z okay. 

01. DOWNLOAD TEMPLATE
Kita boleh mendapatkan responsive template secara percuma ataupun berbayar, perbezaannya kalau percuma mungkin limited untuk kita edit warna dan susunan layout, tetapi jika berbayar, kita boleh mengubah ikut selera dan juga boleh buang footer copyright tu. Mai prefer yang free je sebab Mai jenis suka tukar tukar template so tak rugi pun ambil yang free.

Beberapa template cantik boleh didownload dekat:

Antara template yang Mai suka adalah: (Click untuk live preview)
  • Sugar (My previous template)
  • Rosemary (Current template) - Untuk Rosemary ni dia ada tiga jenis, Fashion, Beauty and Minimal. Blog Mayy Jie menggunakan jenis Fashion. 
  • Persona

Cara download:
  • Buka template yang kita suka
  • Pilih Free download (tapi kalau korang nak purchase pun ikutlah)

Cara download template

02. EXTRACT TEMPLATES FILE

Template yang korang dah download tu kena extract file dulu baru boleh guna. Caranya:

cara extract files

1. Buka folder yang korang download tu.
2. Klik extract to 
3. Pilih folder mana yg korang nak letak semua template yang dh siap extract tu
4. Klik Okay.

Hasil lepas extract akan jadi macam ni-

rosemary free template
See ada tiga jenis template rosemary, Fashion, Beauty, Minimal, ikutlah taste kita nak guna yang mana.

03. INSTALL KAT BLOG

Orait dah boleh install kat blog. Caranya log in Blogger > Template > Back up/Restore. 
PENTING: Back up dulu template asal korang dengan click download.

install responsive template

Then klik pada Choose File untuk upload template yang korang nak guna. Klik Upload

tips backup restore template

Mai nak guna template Rosemary Fashion, so Mai uploadkan file yang dibulatkan tu. Jangan upload folder semua pula, ehehehehe.

tutorial pilih template

Done! Taraa. Lihatlah perubahan template korang. So lepas ni kita susun atur pula. Rasanya entry ni dah terlalu panjang so Mai bahagikan kepada 2 part okay.

Baca Part 2 kat SINI.



7 comments

  1. Banyak tutorial data belajar dari blog ni. Nice info!

    ReplyDelete
  2. Ouuhh, baru tahu kalau tk bayar tk boleh edit bnyak bnda.. Patutlaa bihaa try ubah dia tk mnjadi...

    ReplyDelete
  3. Siqah suka your new template dear :)

    The fact yang tak boleh ubah banyak kalau free template yang membuatkan akak selalu beli template 😅😅

    ReplyDelete
  4. Akak pun suka gooyabi tu. Tpi bnyk beno nak edit tak reti. Pkai je la mana yang ada

    ReplyDelete
  5. tq kak mai.. nampak simple and chic gitu

    ReplyDelete
  6. daa bookmark untuk next refer..

    ReplyDelete