Ujian Personaliti Diri

by - November 26, 2016

Hola, jom try satu ujian personaliti diri ni. Mula-mula korang perlu pilih SATU corak dari gambar di bawah, kemudian baru baca penjelasan disebalik gambar yang korang pilih tu. Menarik tak? Jom tengok betul ke tidak results dan personaliti sebenar korang.


(Pilihan no gambar dari kiri ke kanan)

1- Introspektif, Sensitif, Reflektif
Anda dapat memahami diri dan persekitaran anda dengan lebih kerap dan mendalam jika dibandingkan dengan kebanyakan orang lain. Anda bencikan kedangkalan; anda lebih sanggup bersendirian berbanding dengan bercakap perkara remeh. Perhubunan anda dengan rakan-rakan adalah amat intensif; ini memberikan harmoni dan ketenangan dalaman yang mengakibatkan perasaan baik. Anda tidak keberatan bersendirian bagi jangka masa yang panjang; anda jarang berasa bosan.

2- Berdikari, Tak Konvensional, Tak Tersangkut
Anda mengehendaki kehidupan bebas dan tak tersangkut untuk membenarkan anda menentukan arah tuju sendiri. Anda mempunyai kecenderungan seni dalam pekerjaan atau aktiviti riadah. Kadang kala, deskan anda untuk kebebasan menyebabkan anda melakukan perkara yang bertentangan dengan apa yang dijangkakan daripada anda.

3- Dinamik, Aktif, Ekstrovert
Anda rela menerima risiko-risiko tertentu untuk mendapatkan kerja yang menarik dan pelbagai. Sebaliknya, rutin berkecenderungan untuk meninggalkan kesan lumpuh pada diri anda.
Anda suka sekali berupaya memainkan peranan aktif dalam peristiwa dalam hidup anda. Dalam usaha anda yang berkenaan, inisiatif diri sangat nyata.

4- Terus Terang, Seimbang, Harmoni
Anda menghargai gaya natural dan suka perkara yang tak rumit. Orang lain mengagumi anda kerana anda praktikal dan mereka boleh bergantung kepada anda. Anda memberi orang yang rapat dengan anda rasa selamat dan kelapangan. Anda dipersepsikan sebagai orang yang mesra dan insani. Anda menolak segala yang menyilaukan dan lapuk. Anda berkecenderungan untuk berasa skeptik terhadap kehendak trenda fesyen. Bagi anda, pakaian haruslah praktikal dan tampan tanpa menonjol.

5- Profesional, Pragmatik, Yakin Diri
Anda menguasai hidup anda dengan lebih mempercayai usaha sendiri daripada nasib. Anda menyelesaikan masalah dengan ragam yang praktikal dan tak rumit. Anda memandang secara realistik unsur-unsur dalam hidup dan menanganinya tanpa ragu-ragu. Anda diberi banyak tanggungjawab di tempat kerja kerana orang lain boleh bergantung kepada anda.
Kekuatan azam anda yang menonjol menunjukkan sifat keyakinan diri kepada orang lain. Anda tidak berpuas hati sepenuhnya sehingga anda telah mencapai idea-idea anda.

6- Tenang, Berhati-hati, Tak Agresif
Anda mudah berbicara tetapi bersifat berhati-hati. Walaupun anda berkawan dengan mudah anda menikmati persendirian dan kebebasan. Anda suka memencilkan diri dari masa ke masa untuk merenung tentang erti hidup serta menikmati sendirian diri. Anda memerlukan kelapangan, jadi anda berlepas ke tempat bersembunyi yang permai. Namun, anda bukan penyendi. Anda berdamai dengan diri sendiri dan dunia, serta anda menghargai hidup anda dan apa yang ditawarkan oleh dunia ini.

7- Tanpa Bimbang, Berkelakar, Riang
Anda suka hidup yang bebas dan spontan. Anda cuba menikmati hidup anda dengan sepunuhnya mengikut moto: "Anda cuma hidup sekali."
Anda bersifat ingin tahu dan terbuka kepada segala yang baru; anda memajukan diri atas perubahan. Tiada yang lebih buruk daripada rasa diikat. Anda mengalami persekitaran sebagai sesuatu yang versatil dan sering menakjubkan.

8- Romantis, Pelamun, Beremosi
Anda seorang yang sensitif. Anda enggan memandang dari segi rasional dan waras sahaja. Perasaan anda membawa erti yang sama penting. Anda berpendapat bahawa harapan adalah penting dalam hidup.
Anda menolak orang yang mencaci romantisme dan hanya dipandukan oleh rasionaliti. Anda tidak membenarkan sebarang kongkongan terhadap variasi perasaan hati dan emosi anda.

9- Analitik, Amanah, Keyakinan Kendiri
Perasaan halus anda bermutu tinggi dan tahan lama. Akibatnya, anda suka mengelilingi diri dengan "permata-permata" yang anda temui sendiri apabila orang lain terlepas perhatian.
Justeru itu, kebudayaan memainkan peranan khas dalam hidup anda. Anda telah menjumpai gaya peribadi sendiri, yang tampan dan ekskusif - serta bebas daripada olahan fesyen. Kehidupan anda adalah berlandaskan ideal diri iaitu kesukaan yang beradab. Anda menghargai sesuatu tahap kebudayaan daripada orang yang anda berkawan.


***
Aku suka number 6, ada juga fakta yang terkena dengan diri aku sendiri tu. Aku berkawan tetapi aku selalu memberi hak diri aku untuk bersendiri juga. Bagi aku, kadang-kadang kita perlu bersendiri, supaya kita lebih kenal diri kita dan juga waktu untuk bermuhasabah diri. Tapi bukan bermaksud aku tiada kawan, ada. eh tak tahulah nak explain mcm mana, macam tu lah. HAHAHA.

Korang pilih yang mana? Tepat tak?

You May Also Like

7 orang rajin komen

  1. Akak pilih no 6.. Tapi gambar no 6 akak yang background biru cair. Betul ke eh kiraan akak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe betul la tu akak, eh sama pula kita, :P

      Delete
  2. mai darling.. hahaha. mcm ni ke maksud mai? tengok dekat gambar ni >> https://4.bp.blogspot.com/-R8dUsr1KCb4/WDmdpXWzVwI/AAAAAAAAKHI/J4xeEGdRacoa2S3HSBJQvdjlKQK2bU0DgCLcB/s1600/mai.JPG (klik new tab then masukkan link yang bush bg tu.

    kalau macam yg dalam gambar tu kan. rasanya kita sama ja. bush highlight kat entri blog mai pun warna hitam jgk. ke bush salah paham. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Busyraaa, betul la tu, sorryyyyyyyyyyy lupa nk cakap, mai baru je berjaya bt bagi kaler hitam tadi, rupanya Mai paste code kat tempat tak betul, hehehehehe.

      Delete
  3. Replies
    1. Terus Terang, Seimbang, Harmoni... Hihihi.

      Delete
  4. no 6 :) sejuk mata memang ..simple!!! hahahaha

    ReplyDelete