Artikel Kena Sandbox Google ! Tolong T_T




Korang pernah kena sandbox tak? Sandbox ni macam artikel kita kena penjara dari google, so dah tak naik di page Google Search tu. Sedihnya...

Artikel aku pasal #MYTRAVELOKAESCAPADE : PELUANG BERCUTI KE MELBOURNE IDAMAN TANPA PERLU PECAH TABUNG! ni dah hilang dari page google tau, bila aku check kat Google Sandbox, ye rupanya dah masuk kotak pasir pula..Maybe sebab aku terlalu banyak ping artikel tersebut kot, mana aku tahu tak boleh...Huwaaaaa

Sedih betul, aku nak pergi Melbourne tapi termasuk dalam kotak pasir. Hahahah. 

Korang tahu tak cara nak keluar dari kotak pasir or sandbox google ni? Tolonglah aku 😢.

11 comments

  1. sand box..nie first time yuk dngar..huhu..mintak jauh lar article yuk dr kna masuk dlm sand box..

    ReplyDelete
  2. Ada eh sandbox tu.. baru first time tau..
    Xle nak bantu..

    ReplyDelete
  3. Eh, ada ke macam tu.. Alamak takot la pulak..Kaklong pun banyak ping entry.. T__T

    First time gak dengar pasal sanbox google ni.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak Long, sedih hati saya, harap blog kak long takkan jadi macam ni.... mai ada baca, selain terlebih ping, maybe sbb terlalu banyak keyword dlm entry so google ingat spam, sedih tauuu T_T tak tahu la masalah apa.

      Delete
  4. tak taw la.. buat artikle baru la kot.. hehe.. tak pernah la pula kena sebelum ni.. ada buat submit sitemap di google? dh try fetch?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dari tadi teringat nak tanya Hasif, dh bt both, harap okaylah nanti...huhuhu sebab contest kan, tak bolehlah nk bt baru,nnt tak valid pula link, sedihnyaaaa

      Delete
  5. Siqah baru first time dengar perkataan ni. Tak pernah pulak check kat google 😔

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai pun baru first time tahu sebenarnya,huhuhu

      Delete
  6. alamak.. mai byk ping ka?? biasanya yang masuk sini tlebih ping entry x pun artikel copy paste.. kalau copy paste not mai la.. tapi sllu sandbox ni kena taham smntra jak, tp kan artikel mai tu contest kan :| selalu nya kalau org kena mesti padam entry tu. hihihihi.. Unni pun tak reti sgt :(

    ReplyDelete