Jawapan khas untuk uols :D



Hi, good morning! Hihihi, entahlah kejap lagi publish masih morning ke tidak, sebab baru nak menaip jam 10:50 am ni, banyak juga soalan semalam korang tanya, hehehe. Thank you tauuuu sebab ingatkan takde orang nak drop comment, maklumlah blogger dah la sendu, kena sandbox dari google plak tu, fuh soba jelah. Okaylah terbebel pula, nak start jawab soalan dah ni. Jom!


Soalan 5 : Pernah tak putus cinta , dan kenapa. 

Fuhh jap lap peluh jap 😅. Ermmm, Pernah! Tapi aku tak tahu pun apa salah aku, ayat last dia aku ingat lagi, "Kalau takde saya awak boleh teruskan hidup kan, awak tetap boleh berjaya." Huh?


HAHAHAHA. Cliche tak? Tak nak cakap jelah taknak duk bagi ayat motivasi apa.😆. Erm aku okay je, sebulan je melalak sorang-sorang dalam toilet sambil nyanyi lagu Samsons - Kisah Tak Sempurna. Kalau orang tahu ni hilang macho aku. 

Soalan 1 : Pernah tak ponteng kelas?

Pernah, masa kecik dulu, aku ponteng kelas kafa tapi sekali tu je la. Haritu aku rasa malas nak pergi kafa petang tu, so aku plan nak menyorok dalam bilik persalinan sekolah. Tahu siapa yang aku jumpa? ADIK AKU yang darjah 3 kemain relax duk ponteng kafa jugak. HAHAHAHAHA. Masa tu aku darjah 6. Adess. Kalau bapak tahu nak habislah kami.

Masa universiti pulak aku akan ponteng dekat-dekat dengan nak study week tu, hewhewhew. Tu pun kalau subjek tu aku confident hebat la, masalah aku ni selalu over confident je, Hahaha.

Soalan 9 : Favorite Memori 

Tentulah memori masa zaman kecil dulu. Aku selalu habiskan masa dengan tokwan dan nenek aku sebelah abah, yang tinggal kat sebelah rumah je. Petang-petang je aku akan tolong tokwan aku potong rumput kat halaman rumah tu, guna gunting besarrrr.. Aku tolong teman je, tokwan tak bagi aku main gunting. Aku akan bertinggung la ikut tokwan yang tengah duk gunting ke sana, ke sini, hahaha. Penyibuk. 

Lepastu kalau nenek aku nak pergi kedai beli barang pula, aku sibuk lagi nak ikut. Sebab nanti boleh pau nenek TORA, DINGDANG, aku selalu mengada minta JOJO kotak ungu yang mahal sekali tu, tapi nenek tak bagi, hahaha. Nenek mesti gantikan dengan biskut Apollo favorite aku yang dulu dalamnya ada 4 batang sekarang 3. Hahaha.


Malam baru aku balik tidur rumah sendiri, maklumlah rumah sebelah-sebelah je, lepastu abah buka pagar tengah tu sebab senang aku nak kehulu kehilir. Aku tidur dengan nenek sebelah mama yang aku panggil 'Tok'. Tok selalu gosok belakang aku sambil cerita kisah anak ayam tok yang mati. Aku dengar sejuta kali kisah anak ayam tu, tapi aku tetap terhibur kemudian sedih, sampai tertidur.

Tok : Dulu masa tok kecil-kecil, tok bela anak ayam kaler kuning. Tok selalu main dengan dia, pagi kami main, tengah hari kami makan sama-sama. Lepastu kami main lagi. Tok sayang dengan anak ayam tok.
Aku : Bestnya tok. Lagi-lagi?
Tok  : Satu malam tok tidur, lepastu tok rasa sejuk, tok kesian dengan anak ayam tok, tok tidur la dengan dia peluk.
Aku : Ooooo, lepastu tok?
Tok  : Esok pagi tok bangun, tok tengok anak ayam tok dah mati kepek kena tindih dengan tok. Tok pun nangis.
Aku : T_T sobs. sobs.

EVERYDAY DIALOG YANG SAMA! Ya Allah mulianya hati Tok yang tak pernah bosan melayan aku. Al-fatihah untuk Tokwan dan Tok.

Soalan 11 : Diet atau Senaman 

Of course DIET. Hahaha aku malas la senaman-senaman ni. Tolonglah jangan tiru perangai buruk aku ni. Hahahaha. Diet paling berkesan aku pernah buat adalah Diet Atkins, masa tu aku turun 10 kg dalam masa sebulan. Dari 70kg jadi 60kg. Sambil-sambil tu aku minum teh orang kampung. Try lah.

Sekarang aku dah tak diet, in fact aku makan macam saka pula, tapi badan tak naik, sebab aku ada hyperthyroid. Siap turun lagi berat aku mencecah 50kg haritu, skrg dah naik balik dalam 57kg. 

 Soalan 28 : Adakah kamu ada kekasih

♫♫
 I'm young and I love to be young
I'm free and I love to be free
To live my life the way I want
To say and do whatever I please 
♫♫♫♫

Saya masih single tapi tak available, cewah ayat budak wechat pula. Takdelah, ada sorang best friend forever for life yang paling sempoi dan caring, kalau ada rezeki next year dia upgrade jadi bestfriend till jannah. Hihihi. 

Soalan 3 : Pernah tak ambil dadah?

Drugs? Hmm. Hahaha, setiap hari kena amik sampai 6 bijik pulak tu, dah naik bosan tapi terpaksa bajet-bajet bahagia menelannya. #carbimazole 

Stok Sebulan bro!

Soalan 22 : Pendapat tentang Peluang Kedua

Pada pendapat aku, semua orang layak mendapat peluang kedua dalam hidupnya. Dalam segala aspek, kerana, kita cuma manusia yang tak dapat lari dari kesilapan dan dosa, kadang-kadang tersasar. Peluang kedua wujud sebagai bukti betapa pemurahnya Allah dengan hamba-hambaNya.

Aku sentiasa memberi orang lain peluang kedua, sebab aku percaya semua orang boleh berubah. Tapi peluang kedua jelah, kalau buat hal juga, peluang ketiga dan seterusnya dah takdak okay! Hahaha. Sorry hati tak seteguh karang bagai watak novel, cewahhh.

Soalan 29: Adakah kamu sukakan diri sendiri?


Of course! Siapa tak suka orang yang comel, kelakar, baik hati, macam aku, eh, hahaha. Gurau je. Aku suka diri aku sendiri, sebab kalau aku tak suka, siapa lagi nak suka. Terima kasih diri sendiri yang selalu berani, dan kuat hadapi apapun cabaran mendatang dalam hidup ni. 

Yang aku tak suka pasal diri sendiri pun ada juga. Aku tak suka sebab aku tak reti control nada suara aku. T_T, orang selalu ingat aku marah, padahal aku tengah cakap je. 

Soalan 20: Kamu punya longest relationship.
(Unni)

Dari tahun 2011 sampai sekarang, hehehe. Tapi tak ingat pun tarikh mula kenal dan berkawan. Tak penting kot, hahaha.

Soalan 27: Suka berkongsi?
(Unni)

Alamak soalan ni, kantoi sisi gelap diri ini. Ahahahaha. Mestilah tak suka. Tapi kalau dah ramai adik-beradik ni dah terbiasa pula kongsi bilik, dan pakaian, dan make-up. Kalau bab makanan pun dah terbiasa kongsi dengan housemate dan roomate masa kat hostel/rumah sewa. So yang tak suka tu bila dah terbiasa, takdelah rasa teruk sangat. Apelah, tak baik tau kedekut (cakap kat diri sendiri).

Soalan 12: Biskut atau kek?

Kek! Aku penggila kek. Tapi aku takdelah suka kek hipstur2 tu, taste macam nenek-nenek sikit aku ni, maklumlah kan dah pernah cakap aku ni old soul trapped dalam badan budak umur 23 tahun. Aku suka kek buah & kek sarang semut! Hahaha. Klasik gittue. Kek lapis sarawak pun suka. Lain-lain kek cheese bagai tu bolehlah, tapi kalau banyak-banyak cepat muak.

***

Orait, tamat menjawab pada 12.26 pm. Fuhhh akhirnya. Thanks kepada yang sudi bertanyakan soalan. Sebagai penghargaan Mai dah buat satu bloglist '2017 BLOGLIST', boleh tengok kat sidebar tu, ada tak blog uols. Hihihi, selamat bertapa dalam bloglist Mai selama setahun orait! Thank you!

48 comments

  1. Replies
    1. hahaha pon boleh.... selamat berkenalan.

      Delete
  2. "Aku tak suka sebab aku tak reti control nada suara aku. T_T, orang selalu ingat aku marah, padahal aku tengah cakap je. " - sama! Orang selalu salah faham pasal benda nie... :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geng lah mcm tu Razanah.... ish2 bilalah nk pandai control hemosi ni.haha

      Delete
  3. haha. sedihnya cerita ayam tok tu. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang guna cerita tu untuk tidurkan anak buah pula.haaha

      Delete
  4. Panjangnya artikel mis obsesi kali ni

    Rasanya semua orang pernah ambil drugs. Sebab nak sembuh dari sakit kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulis panjang sebab nak tinggal lama last week, hahaha...dah kembali dah :D

      Delete
  5. setahun!!! lamanya.. hahahahaha, syg mai!!! btw no 27 tu kita geng :P best la ada relatinship lama.. hope smpai ke syuga <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cakap je setahun padahal selama-lamanya, hahaha. mai takkan buang yg dalam bloglist tu kecuali blog tu dh hilang. skrg tgh update balik bloglist lama yg hilang masa mai tukar template.

      Delete
  6. Pergh setahun tu. Tq mai. Akk pun nak tepek blog mai setahun gak la hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi tepekkk kak kinah, jgn tak tepek.. :P

      Delete
  7. Ala.. nape kak sha tak tau nie..
    mesti keretapi kak sha terkandas mana-mana nie..
    Cerita anak ayam tu best.. sedih..
    Al fatihah untuk arwah tok dan tokwan, mai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terlepas ketapi pula kaksha, haha... cerita nenek tu mmg terkesan betul kak budak2, skrg ni anak buah mai pun layan je.hahaha

      Delete
  8. Terlepas nak tny soalan.hee.
    Part citer tok tu lucu plus kelakar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ramai terhibur dengan cerita tok...

      Delete
  9. Hhha, tersengih jugak la bila zety baca ni...suka dgn gaya penulisan..santai je..


    Kek sarang semut? Peh klasik...mmg old soul trapped in 23yo body

    spitoutkata.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi menulis dari hati katekan, cewahhh gurau je...Semoga terhibur. Ha ah tapi selalu beli je nak buat sendiri tak pandai lagi,kehkehkeh.Klasik kaannnn...

      Delete
  10. fuhh,,,banyak nau soalan tu...tp awat jumping..ehhh kot Umi yang lost kot..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jumping ikut urutan org yg tanya Umi, hahaha...

      Delete
  11. jawapan yg padat! hehe.. alaa boleh tnya bnyk ke ingat leh tnya 1 ja. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha nak tanya apa lagi tuuuu. :P

      Delete
  12. best jugak yer jawab soalan mcm nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nk juga ambil la gmbr soalan tu, boleh je, hihi...

      Delete
  13. wahh !! thniah dpt jawab soalan, cikgu sgt bpuas hati haha
    baca pasal favourite memory, tora tu adoii rare ny.. sgt popular dulu2 ! =D
    sgt sokong jawapan peluang kedua =)

    ReplyDelete
  14. "Kalau takde saya awak boleh teruskan hidup kan, awak tetap boleh berjaya."

    Ayat break up yg cliche sangat..hahaha

    "Awak berhak dapat yang lebih baik dari saya."..yang ni pun sama jugak..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Awak berhak dapat yang lebih baik dari saya." ni paling cliche dalam dunia! hahaha boleh geng dengan "Awak terlalu baik untuk saya."

      Delete
  15. Hahhahah comel je term best friend forever for life tu eh? :p Hihiks.

    ReplyDelete
  16. tkde dalam bloglist. wawwawawa.

    mek gelak je bace cite atok mai tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengomen setia ni mana boleh takde, nanti mai masukkan tengah update bloglist baru,hehehe.

      Delete
  17. pegh yg pertama sekali tu fuh kejam betul ayat nye tu.. berkias2 lagi tu.. haha.. takpe layan lagu sejujur mana kata-kata lagi layanzz.. haha

    apollo tu skrg tinggal tiga.. sedih.. fuh dindang macam sekali je pernah dapat jojo tu.. mahal oo masa tu..hahha.. ni bila kes g kedai runcit la ni ada banyak benda2 cengini..hehe..

    tp zmn skrg cangih lagi kinder bourneo eh eja dia.. haha.. yang ada versi pek ada mainan yg kecik tu.. nasib la coklatnye tu sedap.. -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha spring habes laguuu...

      apollo juga legend..kinder bueno mmg sedap, tapi kalau sorang anak buah dah pegang, lepas tu yang lain tertengok, dan terminta, dan.... balik nangis tengok dompet.hahaha

      Delete
  18. Suka berkongsi?? Tengok dulu nak kongsi apa, ke siapa?
    Haahhaaa...kalau kongsi suami memamglah tak suka Mai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kongsi suami okay je, asalkan bukan suami saya. hahaha.

      Delete
  19. salam..
    yaya singgh tinggal jejak kat sini..hehe
    ambopi longest relationship tu dengan sapa..??
    ehem2 ka kawan ka..siapa kakakak?? ^o^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. hi yaya.

      Hahahaha ehem ehem la :P

      Delete
  20. Hahaha terbaikkk jawapan... Moga berkekalan hingga ke jinjang pelamin.. hiks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin...InsyaAllah 2017 nanti, eh ...opss..

      Delete
  21. nostalgiknya biskut apollo tu. agak-agak ada jual lagi tak sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada lagi rasya, tp dah sikit kuantitinya..harga naik pula.sabar jelah.

      Delete
  22. Amboi tak menahan soalan pasal putus cinta tu.. haahahha

    ReplyDelete