Cincin Belah Rotan Sesuai Ke Untuk Majlis Bertunang ?

~~~
Hi Assalamualaikum :D
.
Kalau yang pernah baca Jenis-Jenis Cincin Merisik, Bertunang, Kahwin dari blog Fatin Liyana mesti dah ada idea kan nak beli cincin macam mana pada majlis istimewa itu. Mestilah kita nak yang istimewa dan ada nilai tersendiri. 
.
Selalunya untuk majlis merisik orang akan bagi cincin belah rotan, sebab simple tapi comel. Belah rotan ni seeloknya emas kuning laa sebab kalau emas putih nanti nak sama macam silver. Tapi aku rasa emas putih takdelah sama dengan silver kan, shining dia lain macam sikit, hahaha, terpengaruh masa masuk kedai emas Tomey tadi, fuh memang menawan kalbu.
Sumber
Untuk bertunang pula bak kata Fatin Liyana cincin yang orang perlu bagi adalah jenis Eternity Ring, cincin bertatahkan berlian, so nak pilih emas putih ke emas kuning ke dua-dua boleh. Cantik sangat cincin jenis ni. 
Sumber 
Dan taraaa, untuk cincin kahwin mestilah yang paling mengancam, Solitaire Ring, Solitaire ring ni adalah cincin yang simple, tapi indah sebab dihiasi sebiji berlian yang besar. Fokus utama cincin kahwin ni adalah berlian tu, jadi simple je. Aku setuju dengan statement Fatin Liyana, "Kebanyakan cincin nikah ni diperbuat dari emas putih. Emas kuning ada jugak, tapi design agak kurang menarik". Walaupun aku peminat emas kuning, tapi cincin emas putih bertatahkan berlian memang classy gittueee. 
Sumber
Semangat tau aku ulangkaji sebab haritu nak beli cincin tunang, heheh. Tapi bila tanya family aku, semua cakap 'Simple-simple je kau nak berlian-berlian nak pegi mana.' Ceh. Semua suruh aku pilih sendiri, kalau ikutkan aku senanglah aku suka benda simple lagi memudahkan ni.
.
.
.
So agak-agak korang aku ikut tak guideline memilih cincin daripada Fatin Liyana ni?
.
.
.
.
.

Haruslahhh TIDAK
.
Hehehe ini cuma adat je, tak dosa pun kalau tak ikut, tapi kalau ikut pun tak rugi sebab dapat tiga cincin,gitueee,ahahaha. Aku akhirnya memilih sebentuk cincin emas belah rotan untuk majlis itu nanti, heheh. Tapi ada la design sikit, takdelah licin je sedangkan muka aku pun tak licin, eh kaitan? Dan aku tak buat majlis merisik pun. Heheh. Nikah nanti bincang lain either nak Solitaire Ring atau gelang 'je'. 
.
Nak tengok gambar? Nantilah ye, hehehehe. ❤








Follow
Previous
Next Post »

44 Comments

Click here for Comments
Siqah Hussin
admin
2/05/2017 12:31 AM ×

Tak kisah pun mai cincin apa dan bagaimana pun rupanya. Yang penting perasaan dan cinta kita untuk ke peringkat seterusnya. Chewahh ~ ❤

Nak tengok cincin mai nanti!! Hehe ..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/05/2017 1:20 AM ×

Hihihi cewahhh kak Siqah, saya setuju 200 percent!

Nanti mai tunjuk, hewhewhew.

Reply
avatar
2/05/2017 1:40 AM ×

hihihihi sonok nyaa nak tunang dah !

Reply
avatar
2/05/2017 6:21 AM ×

Wahhhh.. tahniah awak.. dan nak jadi milik orang da.. hehehe.. bestnye.. doakan Nurul jugak ye 🙈

Reply
avatar
Ana Suhana
admin
2/05/2017 8:42 AM ×

Kak Ana lagi simple design emas tu lagi kak ana suka. Lepas tu pakai setahun sekali je nak cukup kan syarat. Ngeee 😅

Reply
avatar
Eyqa Zq
admin
2/05/2017 9:35 AM ×

congratz mai ^^ Hehe. mai yg pilih cincin kita pula yg neves. bahaha.

Reply
avatar
2/05/2017 10:33 AM ×

selamat bertunang mai in advance heeee

Reply
avatar
2/05/2017 10:52 AM ×

wauuu. bdk ni dh nk brtunang! haha. nnti nak tngok cincinnnn mayjiee. hehe

Reply
avatar
Irda Garmin
admin
2/05/2017 11:12 AM ×

wahhh..nak.brtunang dah...tahniah dear...takpa ini majlis kita..kalau org ckp nak wat simple2 je..kalau kita mampu buat je ikut kita suka..sbb ni memori kita dengan si dia tau..sampai akhir hayat akan jadi memori indah...hehe...

Reply
avatar
ayunie ramli
admin
2/05/2017 12:15 PM ×

Thniah mai dh nk tunang ! Nanti share ye :)

Reply
avatar
NURRUL ツ
admin
2/05/2017 2:27 PM ×

Wahhh kak Mai nak bertunang dah ^_^

Reply
avatar
2/05/2017 3:26 PM ×

Wkmsalam.
Tahniah Mai.

Reply
avatar
2/05/2017 8:50 PM ×

sukanyaaa yang cincin solitaire ring tu ehehee sebab simple je kan. tapi menawan <3

kc tag mai kat sini :) http://www.sayidahnapisah.com/2017/02/give-away-by-astraveler-6-jan-2017-6.html

Reply
avatar
Noor Azlan
admin
2/06/2017 11:25 AM ×

Kena tengok kemampuan juga, makin cantik rekaannya harganya fuh, satu cincin saya bagi wife tercicir kat airport... gendong anak punya pasal... Nasib lah harga mampu milik je... hehe

Reply
avatar
2/06/2017 1:44 PM ×

Cincin apa pun okay.. janji cantik mata sendiri memandang..
Yang paling penting, ikatan yang nak dibina..

Reply
avatar
Seorang Syed
admin
2/06/2017 4:11 PM ×

haha info yang bagus ni senang laki nak buat rujukan beli cincin mana. btw saya bw dan follow blog awk ya? jemput la melawat blog saya :)

Reply
avatar
2/06/2017 9:59 PM ×

Wahhhh tahniahhh mai. 😊 nti share gmbr ye

Reply
avatar
2/07/2017 2:39 AM ×

singgah sini jap . done follow blog ni . done put u in my bloglist . lets keep in touch as a blogger .. do follow back kay ..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:42 AM ×

Hihihi next month Mellya, tengah preparation dulu skrg, tapi besalah tak boleh sabaq semua nk cerita kat blog,hahaha.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:43 AM ×

Terima kasih Nurul. InsyaAllah nanti Nurul pula.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:44 AM ×

hahaha nape kak ana tak suka pakai cincin ke. Sama la, mai suka yang simple2 juga.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:44 AM ×

Terima kasih Kak Mek. <3 InsyaAllah...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:44 AM ×

Hehehehe jangan neves neves :P

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:45 AM ×

Hehehe takut pula sebab gatei umum awal2 ni, hehehe doakan tau. Thanks Ira <3

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:46 AM ×

Ngehngehngeh...Bulan depan Busyra, ahahahahahahahahaha tak gheti sabaq pi cerita awai2.hahaha

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:47 AM ×

Terima kasih Kak Irda...Betul tu, nak minta bukan-bukan pun tak sampai hati, tapi kalau nak beri terima juga,ehehehehe. InsyaAllah, semoga berjalan lancar hendaknya.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:48 AM ×

Terima kasih WP :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:49 AM ×

Kan KC....cantik sangat.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:50 AM ×

Sayangnyaa, bukan rezeki lah tu kan Azlan. betul tu, berpijak dengan realiti, alhamdulillah family tak cerewet untuk ikut pada adat yang keterlaluan.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:51 AM ×

Sungguh tu Kak Sha, janji hati sendiri bekenan. hehehe. Ikatan paling penting, semoga Allah redha.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:52 AM ×

Hahaha sila-sila lah rujuk, terima kasih pada pemilik asal info, kak Fatin Liyana.

Selamat berkenalan, dah follow dan jenguk sana juga.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:53 AM ×

Jeng jeng jeng.... Nantikan kak reen :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 4:53 AM ×

Hello Shahril :D Thanks follow sini. Keep in touch!

Reply
avatar
Ana Suhana
admin
2/07/2017 7:19 AM ×

Sebab emas kan. Takut tercicir lagi2 skrg dah ada hero. So pakai time ada event jer. Hehe.

Wah Mai nak bertunang dah ye next month. Kak Ana doakan semoga semua urusan Mai dipermudahkan dan berjalan lancar. Amin. I'm so happy for u dear 😘

Reply
avatar
2/07/2017 1:39 PM ×

aida punyer dulu belah rotan yg licin tu, Mai.
xde ukir pe pon.
ye le. time tu muka aida licin lagi ha ha ha :)
mai beli la yg ukit skit. manis bila disarung kat jari.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 3:16 PM ×

Hehehe, licin pun cantik je sebab org yg pakai tu bahagia kan sis, hehehe. Dah beli dah sis, tak ada ukir tapi mcm corak shining2 gitu, tak tahu nk explain.heheh

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 3:18 PM ×

Ha ah betul juga tu, sayang kalau tercicir...

InsyaAllah next month, tengah bt persediaan dan bincang pasal majlis tu, nanti harap lancar semuanya. hehe.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 3:19 PM ×

Eh, terima kasih kak Ana.

Reply
avatar
2/07/2017 6:04 PM ×

Siapa tak eksaited kannn nak move on setapak kot. Haha nanti jangan lupa update tau. Tashaaabar nak tunggu

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/07/2017 7:37 PM ×

Hehehehe tu la eksaited :P Mesti cerita dlm blog punya lahhh, unprivate diary la katakan,hehehe.

Reply
avatar
Jun Zie
admin
2/08/2017 10:51 AM ×

auuwww xsabar ! ikut excited haha. masa tunang dlu, mak mntua pilih, ju xikut masa dorg beli tu, bgtau size jari je. Mak in law pilih belah rotan, dia kata cantik. masa ju dpt, yep ! mmg cntik ! =D

Reply
avatar
Kin Naz
admin
2/08/2017 11:11 PM ×

Waa adik akak ni dah nak bertunang ye. Tahniah tau mai. Ekhmm tak sabar nak tengok cincin dia tu

Reply
avatar
4/12/2017 10:28 PM ×

cantik kan cincin belah rotan

Reply
avatar