Cincin Belah Rotan Sesuai Ke Untuk Majlis Bertunang ?

~~~
Hi Assalamualaikum :D
.
Kalau yang pernah baca Jenis-Jenis Cincin Merisik, Bertunang, Kahwin dari blog Fatin Liyana mesti dah ada idea kan nak beli cincin macam mana pada majlis istimewa itu. Mestilah kita nak yang istimewa dan ada nilai tersendiri. 
.
Selalunya untuk majlis merisik orang akan bagi cincin belah rotan, sebab simple tapi comel. Belah rotan ni seeloknya emas kuning laa sebab kalau emas putih nanti nak sama macam silver. Tapi aku rasa emas putih takdelah sama dengan silver kan, shining dia lain macam sikit, hahaha, terpengaruh masa masuk kedai emas Tomey tadi, fuh memang menawan kalbu.
Sumber
Untuk bertunang pula bak kata Fatin Liyana cincin yang orang perlu bagi adalah jenis Eternity Ring, cincin bertatahkan berlian, so nak pilih emas putih ke emas kuning ke dua-dua boleh. Cantik sangat cincin jenis ni. 
Sumber 
Dan taraaa, untuk cincin kahwin mestilah yang paling mengancam, Solitaire Ring, Solitaire ring ni adalah cincin yang simple, tapi indah sebab dihiasi sebiji berlian yang besar. Fokus utama cincin kahwin ni adalah berlian tu, jadi simple je. Aku setuju dengan statement Fatin Liyana, "Kebanyakan cincin nikah ni diperbuat dari emas putih. Emas kuning ada jugak, tapi design agak kurang menarik". Walaupun aku peminat emas kuning, tapi cincin emas putih bertatahkan berlian memang classy gittueee. 
Sumber
Semangat tau aku ulangkaji sebab haritu nak beli cincin tunang, heheh. Tapi bila tanya family aku, semua cakap 'Simple-simple je kau nak berlian-berlian nak pegi mana.' Ceh. Semua suruh aku pilih sendiri, kalau ikutkan aku senanglah aku suka benda simple lagi memudahkan ni.
.
.
.
So agak-agak korang aku ikut tak guideline memilih cincin daripada Fatin Liyana ni?
.
.
.
.
.

Haruslahhh TIDAK
.
Hehehe ini cuma adat je, tak dosa pun kalau tak ikut, tapi kalau ikut pun tak rugi sebab dapat tiga cincin,gitueee,ahahaha. Aku akhirnya memilih sebentuk cincin emas belah rotan untuk majlis itu nanti, heheh. Tapi ada la design sikit, takdelah licin je sedangkan muka aku pun tak licin, eh kaitan? Dan aku tak buat majlis merisik pun. Heheh. Nikah nanti bincang lain either nak Solitaire Ring atau gelang 'je'. 
.
Nak tengok gambar? Nantilah ye, hehehehe. ❤








Follow

44 comments

  1. Tak kisah pun mai cincin apa dan bagaimana pun rupanya. Yang penting perasaan dan cinta kita untuk ke peringkat seterusnya. Chewahh ~ ❤

    Nak tengok cincin mai nanti!! Hehe ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi cewahhh kak Siqah, saya setuju 200 percent!

      Nanti mai tunjuk, hewhewhew.

      Delete
  2. hihihihi sonok nyaa nak tunang dah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi next month Mellya, tengah preparation dulu skrg, tapi besalah tak boleh sabaq semua nk cerita kat blog,hahaha.

      Delete
  3. Wahhhh.. tahniah awak.. dan nak jadi milik orang da.. hehehe.. bestnye.. doakan Nurul jugak ye 🙈

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Nurul. InsyaAllah nanti Nurul pula.

      Delete
  4. Kak Ana lagi simple design emas tu lagi kak ana suka. Lepas tu pakai setahun sekali je nak cukup kan syarat. Ngeee 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha nape kak ana tak suka pakai cincin ke. Sama la, mai suka yang simple2 juga.

      Delete
    2. Sebab emas kan. Takut tercicir lagi2 skrg dah ada hero. So pakai time ada event jer. Hehe.

      Wah Mai nak bertunang dah ye next month. Kak Ana doakan semoga semua urusan Mai dipermudahkan dan berjalan lancar. Amin. I'm so happy for u dear 😘

      Delete
    3. Ha ah betul juga tu, sayang kalau tercicir...

      InsyaAllah next month, tengah bt persediaan dan bincang pasal majlis tu, nanti harap lancar semuanya. hehe.

      Delete
    4. Eh, terima kasih kak Ana.

      Delete
  5. congratz mai ^^ Hehe. mai yg pilih cincin kita pula yg neves. bahaha.

    ReplyDelete
  6. selamat bertunang mai in advance heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe takut pula sebab gatei umum awal2 ni, hehehe doakan tau. Thanks Ira <3

      Delete
    2. Siapa tak eksaited kannn nak move on setapak kot. Haha nanti jangan lupa update tau. Tashaaabar nak tunggu

      Delete
    3. Hehehehe tu la eksaited :P Mesti cerita dlm blog punya lahhh, unprivate diary la katakan,hehehe.

      Delete
  7. wauuu. bdk ni dh nk brtunang! haha. nnti nak tngok cincinnnn mayjiee. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngehngehngeh...Bulan depan Busyra, ahahahahahahahahaha tak gheti sabaq pi cerita awai2.hahaha

      Delete
  8. wahhh..nak.brtunang dah...tahniah dear...takpa ini majlis kita..kalau org ckp nak wat simple2 je..kalau kita mampu buat je ikut kita suka..sbb ni memori kita dengan si dia tau..sampai akhir hayat akan jadi memori indah...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Kak Irda...Betul tu, nak minta bukan-bukan pun tak sampai hati, tapi kalau nak beri terima juga,ehehehehe. InsyaAllah, semoga berjalan lancar hendaknya.

      Delete
  9. Thniah mai dh nk tunang ! Nanti share ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Kak Mek. <3 InsyaAllah...

      Delete
  10. Wahhh kak Mai nak bertunang dah ^_^

    ReplyDelete
  11. sukanyaaa yang cincin solitaire ring tu ehehee sebab simple je kan. tapi menawan <3

    kc tag mai kat sini :) http://www.sayidahnapisah.com/2017/02/give-away-by-astraveler-6-jan-2017-6.html

    ReplyDelete
  12. Kena tengok kemampuan juga, makin cantik rekaannya harganya fuh, satu cincin saya bagi wife tercicir kat airport... gendong anak punya pasal... Nasib lah harga mampu milik je... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayangnyaa, bukan rezeki lah tu kan Azlan. betul tu, berpijak dengan realiti, alhamdulillah family tak cerewet untuk ikut pada adat yang keterlaluan.

      Delete
  13. Cincin apa pun okay.. janji cantik mata sendiri memandang..
    Yang paling penting, ikatan yang nak dibina..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungguh tu Kak Sha, janji hati sendiri bekenan. hehehe. Ikatan paling penting, semoga Allah redha.

      Delete
  14. haha info yang bagus ni senang laki nak buat rujukan beli cincin mana. btw saya bw dan follow blog awk ya? jemput la melawat blog saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sila-sila lah rujuk, terima kasih pada pemilik asal info, kak Fatin Liyana.

      Selamat berkenalan, dah follow dan jenguk sana juga.

      Delete
  15. Wahhhh tahniahhh mai. 😊 nti share gmbr ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeng jeng jeng.... Nantikan kak reen :D

      Delete
  16. singgah sini jap . done follow blog ni . done put u in my bloglist . lets keep in touch as a blogger .. do follow back kay ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Shahril :D Thanks follow sini. Keep in touch!

      Delete
  17. aida punyer dulu belah rotan yg licin tu, Mai.
    xde ukir pe pon.
    ye le. time tu muka aida licin lagi ha ha ha :)
    mai beli la yg ukit skit. manis bila disarung kat jari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, licin pun cantik je sebab org yg pakai tu bahagia kan sis, hehehe. Dah beli dah sis, tak ada ukir tapi mcm corak shining2 gitu, tak tahu nk explain.heheh

      Delete
  18. auuwww xsabar ! ikut excited haha. masa tunang dlu, mak mntua pilih, ju xikut masa dorg beli tu, bgtau size jari je. Mak in law pilih belah rotan, dia kata cantik. masa ju dpt, yep ! mmg cntik ! =D

    ReplyDelete
  19. Waa adik akak ni dah nak bertunang ye. Tahniah tau mai. Ekhmm tak sabar nak tengok cincin dia tu

    ReplyDelete