Masalah dengan Template

Masalah dengan Template

Template blogger ni kalau tak buat masalah ada tak sah, hahaha. Kalau tiada masalah dengan web, masalah dengan mobile view je. Susah betul nak cari template yang sempurna. Masalah template aku pakai sekarang ni pun banyak dah aku kenal pasti.

01. Masa customize template tiada live preview
Masa kita nak customize template tu, kat bawah tu sepatutnya ada live preview kan baru lah kita boleh decide elok ke tidak perubahan tu. Ini kena save dulu baru nampak apa yang berbeza. Masalah ni baru je berlaku tapi aku tak pasti bila start, adakah aku yang dah rosakkan coding blog aku sendiri? 

02. Hanya cantik bila view guna chrome dan Iphone

Masalah dengan Template

Itulah perbezaan bila view pakai phone menggunakan Iphone dan juga android. Kalau pakai android memang cantik HANYA bila guna browser Chrome. Siapa je pakai browser tu sekarang ni, sebab ada yang lebih laju dan jimat data macam Opera, UC browser bagai kan. Dia berapa kerat je Iphone user kan, aku sendiri pakai android, so aku jadi tension la view hodoh mcm ni baik aku pakai simple template je.

03. Tiada pin-it button pada hover gambar
Aku cuba untuk letak pin-it button sendiri tapi malangnya sekali dengan header dia ada button pin-it tu. Cacatlah penampilan blog aku, tapi aku tak mampu buat apa. Merata aku godek cara buang pin-it button pada header tapi gagal. End up aku buang je pin-it button tu balik. Tension!

04. Kotak komen tak best 
Ini tak ada kaitan pun dengan template tapi salah satu perkara lagi yang aku tak suka dengan blog aku. Hahaha, bukan apa, serabut betul nak reply mesej tapi setiap kali publish dia refresh page, dah la blog berat macam anak gajah. Aku ingat nak tukar ke disqus komen tapi tak semua orang ada disqus kan, nanti susah pula orang nak join aku membebel kat sini, so aku stick je dengan komen ni. Lagipun komen disqus pun ada keburukan dia, susah nak detect balik blog commentators.

Hahaha tension-tension ni jangan kejap lagi aku tukar template lagi dah. Baru je capai 100% SEO woi. hahaha. Moodswing betoi dengan template blog pun nak ajak gaduh. 



Follow

47 comments

  1. Cik Mai ade yg tersalah letak code nie.. Tu yg effect nak view tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Razanah tahu tak detext code bermasalah tu macam mana, kalau tak ada penyelesaian rasanya nak tukar juga kot template ni.

      Delete
    2. Tak tau.. Selalu kalau error tu, I'll just reload new template or upload balik template tu, then arrange balik laju2.. lol

      Delete
    3. Tu la ni Razanah, semalam upload balik template ni, arrange laju2 tu pun belum 100% siap ni.

      Delete
  2. sabar mai.. jgn gaduh2 dgn template sendiri..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha template ni nakal sangat...

      Delete
  3. Pakai disqus komen ni macam susah skit kan.. kena ada verity email lagi.. so macam payah jugalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, ramai kawan blogger kata tak payah pakai. sebab tu tak pakai tu, hehehe/

      Delete
  4. Tension jugak ya cmtu>_< jangan marah2 kak Mai, nanti cepat tua :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha tu la, masalah-masalah, dengan template pun nak marah.

      Delete
  5. Betul..bila kita dapat kesan masalah pada template...secara tak langsung rasa moody..rasa tak puas hati selagi tak dapat selesaikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu PC, hahaha, bersengkang mata ni saya siapkan balik.

      Delete
  6. Hmmmm tu lah mai. Saya punya template pun bila buka pakai android saya okay ja. Tapi bila guna iphone yg screen kecik dia punya navigation menu tu lepas ke bawah. malas dah nak kesah haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lah terbalik la kita, template ni guna ip4 cantik je view, sekali pakai Oppo besaq gedabak tu la view huduh mcm dalam entry tu, huhuhu, sadis.

      Delete
  7. hahahahahaha gelak panjangg. sama je nasib kita mai. tap mai ok lagi lah blog lawa. blog amer tu mcm back to basic sangat2. lagi2 banyak error sana sini. dah malas nak peduli. yang pneting ada update post. haha pening pening..

    btw thanks atas suggestion mai tu disable mobile view. memang berkesan

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAHAhA tu la tadi kemain bagi suggestion kt blog orang :P Amer kalau buat blog bunga2 camni parah juga, hahaha. takpa yang penting isi tu, dan adsense. fuh, ni dah berapa kali dah apply tak dapat2 berita baik lagi.

      Sama-sama, sebenarnya dah pernah jadi macam tu dulu, saja try bg cadangan tengok2 mmg masalah yang sama.

      Delete
  8. view dari iphone memang okay sebab elsa memang pakai iphone. takpe sis mai slow slow edit code ye. maybe ada tersalah letak code tu. mintak tolong dari blogger lain ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la Elsa, tengok dari responsinator mmg cantik, tengok kat iphone adik pun cantik, sekali bukak phone sendiri sedih nau rupa. hahaha.

      Delete
  9. Tu yang kak ana paling takut. Setiap kali edit terus save. Catat dulu dekat column mana. Kalau ok baru proceed. Rasa2 tak boleh setle kak ana minta tlg expert. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe tu la dah puas godek sana sini dah last2 install balik semula jelah mampu kak ana.

      Delete
  10. Hehe. Moodswing sungguh Mai. Adakah kerana hari tunang semakin dekat? Hihi.

    Siqah setuju sungguh bab tiap kali reply komen dan blog page refresh. Lambat jadinya kan. Nak juga tukar disqus, tapi macam tak best pulak rasa. Hii. So biarlah stick to blogger comment :)

    Mai, harap berakhir tragedi gaduh dengan template sendiri ek. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha, tak betul dah kepala ni, ekekeke.

      Tak bestkan komen blogspot ni, bilalah nak upgrade maju sikit. Huhuhu, dah la mobile apps blogger tak best, sedih betul.

      Hahaha sudah berakhir kak Siqah, pada jam 4.52 pagi.

      Delete
  11. Sbrlah mai inilah dugaan sbgai seorg bloggger..😂 klo jd kt sy mesti rombak hbis2an2 nie.bkn snng nk puaskn hti sendiri..so kena redha dgn seadanya..klo de msa bru ubah lg..hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ni hasil puas merombak la ni Mas, amacam kiut tak?

      Delete
  12. Saya tak nampak gambar di popular posts, snippet ada... Tak pe, slow2 setting... GoDaddy yang saya guna pun cuma bawah RM10.00 untuk first year, tapi redirect lah... tak ambik hosting... boleh la survey2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalah di blog saya ke tu Azlan. Eh macam menarik je tu, murah sangat, tapi jarang blogger pakai GoDaddy, survey kat mana ye?

      Delete
  13. Kannn.. Mmg mood swing lah kalau template buat hal.. Nak update blog pon terus takde mood selagi x settle masalah tu, haha~

    ReplyDelete
  14. bab edit2 ni takut ju nk try, kalo basic mcm letak widget ok la HAHAHAH. ada juga hati nak tukar template tp blm ada komitmen penuh nak btl2 tukar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kalau edit add a gadget tu memang pro, tapi bahaya tu nanti berat blog. hehehehe. sebab tu mai selalu main coding dalam je.

      Delete
  15. Fiza memang ada niat nak tukar template jugak tp risau kalau terjadi error. Mahu menangis 7 hari 7 malam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, tension ooo lagi tak siap, tapi lepas siap puas sangat hati, hehehe. Harap selesa dengan wajah baru blog ni.

      Delete
  16. dulu2 abe kie selalu gak tukar2 template bila nampak yg comel. skrg stick tu default blogger template je. meme la x comel tp mudah diselenggarakan n x yah pening2 kepala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tu la simple dan mudah faham coding tu. Hehehehe, tapi biasa la gewe ni abe, semua nok comey belako. :P

      Delete
  17. my blog lama dah tak bertukar baju huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe, nanti tukarlah Faezah, sekali sekala :P

      Delete
  18. tak nak try template ke?..mana tau ada yang lebih baik.. :)

    ReplyDelete
  19. Hahaha if you tengok my blog pun banyak senget2 sebab bila dah ubah, still ada error http & https thats why TT

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap error http & https tu memang spoiled, tak tahu nak seragamkan mcm mana T_T

      Delete
  20. mai jangan sesekali tukar komen disqus! haha.. sbb nanti busyra dh tak boleh lg nak komen dkt blog mai. mampu baca ja macam blog erin. sebab akaun disqus busyra masalah. delete buat balik pun still tak boleh nak komen. yg pasal template kan. mmg ada sesetngh template bila view pada phone tak lawa. kadang tu bukan yg tu ja. kalau buka pakai mozilla ke explorer ke. ada ja yang tak oky. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke. Hahahaha takkan tukar punya, ramai tak bagi tukar, hahahaha. Google punya komen tak cantik pula, pakai yang ni jelah mampu. hahah

      Delete
    2. Eh baru tahu pasal template mmg spoiled pada sesetengah browser, patutlah....

      Delete
  21. sabar la ye may.. jangan gaduh lagi hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe dah settle dah kak Intan.

      Delete
  22. blog dah lain. makin lawa. boleh mintak sapa-sapa yang terer coding tenggokkan html code kot.

    disqus senang for those who already have the account but to those who don't susah nak komen. tak pasal-pasal kena buat account disqus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe thank you Rasya, hehehe tak menyempat tanya orang, terus upload template semua. hehehe.

      Tu la fikirkan ramai tak ada account disqus so kekalkan komen ni jela, semua even anon pun boleh comment.

      Delete