Menggunakan Anjing untuk Mengesan Barah Payudara?

menggunakan anjing untuk mengesan breast cancer
The Sun 30 March 2017
Selain makhluk yang kuat untuk bertempur dan setia dengan tuannya, anjing juga kenali dengan kepintarannya. Walaupun umat Islam tidak dibenarnya untuk membela mereka, tidak bermaksud umat Islam dibenarkan untuk menzaliminya. 

Semasa membaca akhbar The Sun bertarikh 30 Mac (Khamis), aku sangat tertarik dengan artikel bertajuk "Dogs trained to sniff out breast cancer". 

Beberapa ekor anjing dari baka German Shepherds telah digunakan dalam kajian ini untuk mengesan bandages yang dipakai oleh beberapa pesakit barah payudara dengan cara menghidu sahaja.

Pada pusingan pertama, mereka hanya mampu mengesan 28 daripada 31 bandages pesakit barah payudara. Namun pada pusingan kedua mereka berjaya mengesan 100% samples barah payudara.

Amazing, huh?

Sekiranya benar penyakit barah payudara dapat dikesan dengan bantuan anjing-anjing menggantikan mammograms, mudahlah untuk digunakan di negara-negara susah yang kurang alat canggih kerana cara ini ringkas dan murah.

Walaubagaimanapun, perkara ini masih dalam kajian dengan menambah bilangan pesakit dan anjing pengesan.

Apa pendapat korang dengan menggunakan anjing untuk mengesan breast cancer macam ni? Cool kan? 


Follow

18 comments

  1. Assalammualaikum. Jemput join sis http://akhalilah.blogspot.my/2017/03/mystery-contest-by-butik-julita-anje.html?m=1

    ReplyDelete
  2. tak perlu alatan canggih kan untuk kesan... maybe ada pro dan contra la kannn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, tapi rasanya untuk saringan pertama okay juga, kemudian verify dengan machine,hehe.

      Delete
  3. Cool memamng cool tapi kalau la kaedah ni digunakan dalam Malaysia emm alamatnya ramai doktor tak bertauliah yang ceramah percuma menyimpang ke lain akan kebaikan dan keberkesanannya huhuhu 😓

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha biasalah tu typical meleis.

      Delete
  4. Assalammualaikum dan salam jumaat Mai =D
    Ju bru bksempatan bw ari ni. Btw, pelbagai cara perubatan skrg kan tp dgn teknik ni sekira nya kajian mnunjukkan potensi deria anjing dpt mbantu, apa salah nya di gunakan kelak kan. sokong kata mai, lebih jimat untuk mereka yg kkurgn kos medical checkup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Ju :D

      Betul...bagi Mai memang banyak baiknya dari buruk kalau suatu hari nanti disahkan cara ni betul2 berkesan.

      Delete
  5. uishhh first time dngaq.. dgn cara hidu sja kotttt

    ReplyDelete
  6. bagus jugak la lagi2 bagi negara atau kawasan yg kurang teknologi. n maybe pada org2 yg taknak menggunakan momogram tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la... kalau betul berkesan cara ni memang bagus...

      Delete
  7. Penemuan baru nie, mungkin satu hari nanti akan jadi alternatif dalam perubatan untuk mengesan kanser, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, sebagai Alternatif yang murah & cepat. why not kan?hehe

      Delete
  8. Woww deria bau anjong tu leh kesan eh

    ReplyDelete
  9. kalau cara ni berkesan, apa salahnya kan. tapi kalau di Malaysia, memula memang akan viral pastu membantah itu ini.

    ReplyDelete
  10. SubhanaAllah.. daysat sungguh deria bau mereka..

    ReplyDelete