Alhamdulillah, I'm Officially Engaged!

Hari Pertunangan

Asalnya aku plan sengsorang untuk tak mahu bertunang sebab aku rasa kami dah kawan lama (6years) jadi dah cukup kenal (kot?haha). Bila aku cakap plan ni dekat dia, terus dibangkangnya, lol. 

Tapi bila fikir balik, apa salahnya buat je majlis tunang, lagipun dia anak tunggal lelaki dalam keluarga, mestilah family dia nak ada majlis untuk meraikan hari istimewa dia kan, jadi aku pun bersetuju untuk mengikat tali pertunangan (cewahh ayat skema nau).

Pada mulanya kami merancang untuk buat majlis raya ke-5. Aku pun kalut lah locked tarikh untuk make-up & inai dengan make-up artist (MUA) yang aku selalu usha tutorial makeup dekat 'Live Facebook'. Lagipun harga pakej make-up tunang tu pun sangat affordable dan berbaloi sebab hasil makeup MUA tersebut memang thorbaikkkk.

Tiba-tiba majlis tu terpaksa diawalkan masa raya ke-3. Bukan apa, sebab ramai yang katanya dah mula balik asrama la, dah kerja la raya ke-5 tu. Aku ON je mana-mana tarikh pun, tapi bagi aku alang-alang nak buat tu biarlah cukup ahli keluarga yang ada, baru meriah. Lagipun majlis tu memang panggil family saja, nanti masa kahwin baru panggil semua family & kawan-kawan. Harap tak ada yang tersinggung bila aku update gambar tapi tak jemput. (T_T).

Hahaha walaupun majlis berjalan lancar, tapi ada beberapa hal sebelum hari kejadian yang penuh rencah huru hara + lawak + gabra = unforgettable moment ever!

Adik Henna minta tangguh tempahan last minute!

Henna ni adik aku yang suggestkan kawan dia. Aku setuju je yang mana senang dan sanggup datang rumah sebab nak suruh aku pergi sana susahlah masa-masa suntuk ni. Lagipun henna ni bukan boleh buat awal sangat nanti sehari je dah pudar terkopek-kopek lagi.

Majlis pada raya ke-3, so aku pun deal untuk buat malam raya ke2, and she's agreed! Tiba-tiba malam raya pertama tu dia text cakap tak boleh datang. Omg dah dekat kot majlis tu!

Jumpa kakak Henna bidan terjun! Alhamdulillah

Masa kalut-kalut duk cari tu, tiba-tiba nampak dekat Facebook satu iklan sebab akak Henna (Kak Fyna) tu tag kawan facebook aku. Cepat-cepatlah aku whatsapp akak tu sambil berdoa yang akak tu free raya ke dua.

Alhamdulillah Kak Fyna sudi datang buat inai kat rumah aku. Yeay! Problem solved. Adik-adik aku pun ada yang nak menepek sekali buat henna malam tu. Terima kasih servis yang mesra & memuaskan dari kak Fyna.

Henna Murah Kulim
Hasil Inai Kak Fyna untuk Aku, dan dua adik.

MUA Pilihan Tak Dapat datang Make-up!

Pertukaran tarikh dari raya ke-5 ke raya ke-3 menyebabkan aku tak dapat guna khidmat MUA yang aku minat tu sebab jadual MUA tu pack. Oh no! Macam mana ni...

Nasib ada adik aku yang offer untuk jadi MUA untuk aku untuk majlis pertunangan tu, fuhhh lega hati ceq ni. Kesian pula dia yang sibuk make-up aku untuk majlis tu sampai diri sendiri tak sempat make-up.

Solekan Tunang
Make-Up By FaahQueen (my sister)
Hahaha lawa tak dracula-look aku? Lol gurau je. Adik aku memang pernah tolong makeup kawan dia nikah pun, sebab tu dia confident nak makeup aku bertunang.

Gabra sampai Lupa Bersalam dengan Future MIL.

First time jadi tumpuan mata memandang, debar dalam dada ni jangan cakap lah. Hahaha. Nasib future MIL pun sama debar, baru ada geng. Haha.

Selesai je sarung cincin, kami pun berdiri tak bersalam pun. Ya Allah, malu pula bila kenang balik. Tapi aku cepat-cepat pergi salam dan minta maaf sebab lupa adat bersalam tu. Adoi, and again nasib baik future MIL pun faham sebab sama-sama gemuruh.

Gambaq tunang spoil sebab banyak aku pejam mata. Lol

Saat aku kelip mata & detik camera nak snap gambar memang tak sehaluan. Mostly gambar tunang aku mesti aku terpejam mata. Argghhhhh geram pulak dengan diri sendiri. Aku pun tak faham kenapa jadi macam tu.

Adakah bila berdebar kita lagi kerap pejam mata?

Abah yang tertidoq selepas tetamu balik.

First time family aku handle majlis bertunang yang rasmi macam ni. Hahaha nampak la penat layan tetamu + penah berdebaq abah tu bila tetamu gerak balik ja abah terus terlena atas carpet. Kehkehkeh.

A post shared by Mayy Jie (@noormaizan) on

Dua tulang belakang majlis!

Mama & Faah memang tulang belakang aku dalam menjayakan majlis pertunangan ni. Serius la, tak jadi majlis kalau mama & Faah tak campur tangan. Thank you! Love you both to the moon & back.

A post shared by Mayy Jie (@noormaizan) on

Ni la Faah!
Barang-Barang Hantaran :)


Hantaran Dari Pihak Lelaki:
1. Sebentuk cincin belah rotan
2. Kek
3. Cookies
4. Gula-gula
5. Buah-buahan

Balasan dari Pihak Perempuan:
1. Kuih raya (cheese)
2. Kuih raya (tart nenas)
3. Kek Lapis Sarawak
4. Gula-gula
5. Chocolate
6. Buah-buahan
7. Jelly

Bekas barang hantaran pihak kami tu beli dari kedai jahitan YUYA (Kulim) dan dihias sendiri oleh Faah & aku sendiri. 

Pelamin DIY!


Asalnya nak pakai cushion yang macam trend sekarang tu, tapi kedai tak dapat siap dan bercuti raya pulak. Fikir punya fikir nak duduk atas apa, sebab kalau pakai sofa mama besar sangat pula.

Akhirnya adik aku Yana teringat dengan bangku kayu kat porch rumah makteh aku. Makteh pula tengah balik kampung kat Kelantan. Mujur kunci rumah makteh ada dekat mama sebab mama tolong tengok-tengokkan kucing makteh sepanjang balik kampung.

Terus call pakteh untuk minta izin guna kerusi tu, hahah. Gila betul majlis ekspress gini, hahaha.

The Family & Iefa (Kawan baik aku & encik tunang)!

with Mummy & sibling + nieces

Mermaids pun datang weh! Haha

With mummy & brother
Thank You Iefa & Iffah sudi datang bagi semangat, cewahh :P


Si Pencuri Hati!

When your bestfriend forever for life finally asked you to be his wife!

Flow Majlis!

1. Rombongan keluarga lelaki datang.
2. Sambutan dari keluarga perempuan, perkenalan dari keluarga perempuan, menanyakan maksud dan tujuan pihak lelaki.
3. Sambutan balasan dari pihak lelaki, menyampaikan tujuan kedatangan (melamar)
4. Berbincang soal hantaran, tarikh nikah etc (aku tak dengar pun)
5. Kedua-dua pihak bersetuju.
5. Penyarungan cincin tunang sebagai tanda sudah terikat menuju pernikahan.
8. Ramah-Tamah (Makan-Makan)

Alhamdulillah.
Terima kasih pada semua yang mendoakan. Semoga doa yang baik-baik itu melantun kembali kepada kalian & anak cucu. Aamiin.

Follow
Previous
Next Post »

69 orang rajin komen

Click here for orang rajin komen
Kin Naz
admin
7/03/2017 10:29 PM ×

Alhamdulillah. Tamat satu fasa. Tahniah sekali lagi mai.

Reply
avatar
7/03/2017 10:32 PM ×

Tahniah Kak Mayy .. entah dah berapa kali congrats but still nak ucap lagi sekali. Wahh sy yg teruja nak baca, gigih baca sampai habis hahaha ^^ Apapun sy tumpang gembira utk Mayy.. Doakan supaya giliran sy lagi menyusul hahaha xD

Reply
avatar
sviors
admin
7/03/2017 10:33 PM ×

Tahniah Mai !! :)

Reply
avatar
7/03/2017 10:51 PM ×

tahniah May..ehehe..barakallah..semoga cekal dan tabah menempuhi zaman darah manis.ehe

Reply
avatar
YanaJie
admin
7/03/2017 10:54 PM ×

Amboi gambar aku kalau boleh burukkkk😠😠 sis tabah sis tak lawo tp manih. Erm

Reply
avatar
7/03/2017 10:55 PM ×

aaa you look so cute + pretty there!

Reply
avatar
7/03/2017 11:16 PM ×

Tahniah Mai dan En. Tunang. Semoha segala urusan utk nikah nti dipermudahkan ye.

Reply
avatar
Seorang Syed
admin
7/03/2017 11:44 PM ×

Alhamdulillah! tahniah Mayy. Another step closer to marriage, yeayyyy! Selamat Hari Raya juga :)

Reply
avatar
Erni Hasmiza
admin
7/03/2017 11:52 PM ×

Alhamdulillah takpe la time tunang gambar pejam mata, nanti time kahwin make sure bukak mata luas luas atas pelamin tu ye hehe. By the way dugaan sungguh part MUA tuh haha

Jemput singgah kat blog kita huhu

Reply
avatar
Azreen Sofia
admin
7/04/2017 12:09 AM ×

OMG congratulations on your engagement!

Reply
avatar
7/04/2017 6:50 AM ×

wowwww! congrates kak mayjiee :)

Reply
avatar
7/04/2017 6:58 AM ×

Congratzzz, Mayy~ <3

Reply
avatar
Nurul Rasya
admin
7/04/2017 7:59 AM ×

fewitt congrats!

semoga bahagia hingga ke syurga

Reply
avatar
Noor Azlan
admin
7/04/2017 8:21 AM ×

Tahniah May... Alhamdulillah selangkah lagi ke arahnya....

Reply
avatar
Lina Shaza
admin
7/04/2017 8:51 AM ×

Alhamdulilah...mai dah melangkah ke fasa pertunangan...seronok tengok majlis yang simple camni...insyaallah penuh keberkatan didalam nya..kak lina doakan mai dan tunang cepat2 ke fasa perkhawinan ye..hihi...seronok tau hidup berdua ni....semoga kekal hingga ke jannah mai...

Reply
avatar
7/04/2017 11:20 PM ×

Tahniah mai.. cantikkk sngttt. <3 smoga dipermudah sgla urusan seterusnya. aminnnn.

Reply
avatar
7/04/2017 11:51 PM ×

Tahniah Mai.
Semoga berkekalan bahagia hendaknya.

Reply
avatar
7/05/2017 10:11 AM ×

Tahniah Mai, si bulus tue jadi hantaran ke..? Nampak comel jea bila duduk atas kerusi.. =)

Reply
avatar
Ana Suhana
admin
7/05/2017 4:19 PM ×

Alhamdulillah. Tahniah Mai dan abam askar. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Tinggi betul adik mai tu ye.

Reply
avatar
Nurul Afifah
admin
7/05/2017 4:45 PM ×

Sweet nya dengan bff sendiriiii. Suka tengok santai gila and simple buat majlis ni. Ok, nak follow IG pulakk.

// afifahaddnan

Reply
avatar
Jasmi Bakri
admin
7/06/2017 11:40 AM ×

Barakallah Mayy..

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
7/06/2017 11:47 AM ×

ambuiihhhh. Dah tunang. one step closer lagi yunkkk :D

Reply
avatar
Mrs. A
admin
7/06/2017 12:57 PM ×

Tahniah Mai moga sampai ke jinjang pelamain

Reply
avatar
Jun Zie
admin
7/06/2017 1:23 PM ×

alhamdulillah thniah mai ! semoga di permudahkan untuk next step !!! =D amin ya rab
salam lebaran juga maii =)

Reply
avatar
7/06/2017 2:29 PM ×

tahniah sekali lagi Mai..seronok baca kisah Mai dengan Kong..from bestfriend to forever friend till Jannah..

https://umifuzy.blogspot.my/2017/06/salam-aidil-fitri-1438-beraya-di-kampung.html

Reply
avatar
Adam
admin
7/06/2017 3:36 PM ×

Entry ni buat saya happy.

Reply
avatar
Lea Azleeya
admin
7/06/2017 4:56 PM ×

Tahniah ye mai... :)

Reply
avatar
NURRUL ツ
admin
7/07/2017 10:21 PM ×

Tahniah akk May sygg....

Bila lagi ni nasi minyaknya?? Tak sabar nak tgok akk Mai dan abg Akmal disatukan..
moga dipermudahkan semua urusan.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 12:03 AM ×

Terima kasih Kak Kinah.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 12:04 AM ×

Hahaha terima kasih my dear... InsyaAllah next turn Nurul pulak, hihihi jangan tak share gambar tau :P

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 12:21 AM ×

Thanks sis :) Aamiin aamiin.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 12:22 AM ×

Muahahaha mana ada buyuk puunn :P

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 12:25 AM ×

Thank you Farhanah, ihiksss. malu itewww. haha

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 12:26 AM ×

Terima kaih kak Reen :)

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 12:33 AM ×

Alhamdulillah, thanks Syed. And Selamat hari raya kembali,cikgu!!! nak duet rayaaaa.kehkehkeh

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 12:35 AM ×

Hahaha tunang sy pun warning, masa kahwin jangan duk pejam mata, hahahaha. Tu la nasib ada adik saya sudi jadi mua ganti.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 12:43 AM ×

Thank you Pretty!

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 12:58 AM ×

thanks Rasya :D

Aamiin,aamiin.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 1:03 AM ×

Terima Kasih ya :)

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 1:05 AM ×

Alhamdulillah,terima kasih. Aamiin, aamiin. :) <3 Terima kasih banyak2/

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 1:36 AM ×

Terima kasih Mrs. Pip :)

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 1:37 AM ×

Terima kasih dear :)

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 1:50 AM ×

Terima kasih Busyra :D Aamiin, aamiin, ya rabbal alamin.

Terima kasih doa.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 2:20 AM ×

Terima kasih Pakcik. Aamiin, aamiin.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 2:43 AM ×

Terima kasih kak Shikin. Hahaha best jugak ni kalau dapat hantaran si bulus, hahaha. dia mmg minat kerusi tu.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 2:57 AM ×

Alhamdulillah kak Ana, hehehe. Terima kasih ya, aamiin...

Hahaha dia 184cm kak, memang gitulah ghopenya, mcm gergasi,ahaha.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 3:08 AM ×

Hihihi, thanks Afifah... :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 3:15 AM ×

Thank you so much Jasmi..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 4:03 AM ×

Thanks Tia :D Ihiks tu la nak sampai final step tu lap peluh jap :P

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 4:25 AM ×

Terima kasih mrs.A. aamiin..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 4:30 AM ×

Terima kasih Kak Ju :D Aamiiin...

Salam lebaran,,

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 4:32 AM ×

Terima kasih Umi, hihihi. Tu la Umi selalu layan je cerita sy,hehehe.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 4:41 AM ×

Hehehe, cerita pasal happy2 juga ;)

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 4:43 AM ×

Terima kasih kak Lea ;)

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/09/2017 4:46 AM ×

Thank you my dear!! Hihihi InsyaAllah next year akak jemput ya..

Aamiin, aamiin :D

Reply
avatar
tiga lalat
admin
7/09/2017 4:31 PM ×

tahniahnyer dh bertunang., semoga selamat ke jinjang pelmin., aminn

Reply
avatar
Zizie Zack
admin
7/09/2017 8:01 PM ×

tahniah.. sama la kite.. xplan pun nak bertunang.. tp family dah cucuk2 suh bertunang.. huhu

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/10/2017 1:14 AM ×

Terima kasih ya :D Aamiin

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/10/2017 1:15 AM ×

Terima kasih :) Hahaha tu la ikut je la flownya, haha.

Reply
avatar
7/10/2017 2:22 AM ×

alhamdulillah.. tahniah =D

Reply
avatar
Siqah Hussin
admin
7/11/2017 11:01 PM ×

Tahniah Mai dan encik tunang =) Kelakar part tak bersalam dengan bakal MIL. Hihi. Biasalah tu dah gabra kan. Hihi.

Semoga dipermudahkan ke gerbang perkahwinan pula <3

Reply
avatar
nini
admin
7/13/2017 10:52 PM ×

Tahniah yer...jaga diri...semoga dipermudahkan urusan seterusnya...inshaAllah

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
7/17/2017 1:38 AM ×

Terima kasih atas doa kalian, aamiin aamiin.

Reply
avatar
7/18/2017 4:29 PM ×

tahniah mai! korang 2 orang memang sempoi tau.. muja salu jelez.. semoga friendship and relationship korang kekal membahagiakan sampai jannah.. insya Allah :D

Reply
avatar