Cara Tambah Author / Admin dalam Blogspot

Cara Tambah Author / Admin dalam Blogspot

Hello semua, jangan risau kalau comment dalam entry sebelum ini belum dipublish lagi sebab aku sangat appreciate kesemuanya dan akan membalasnya satu persatu selepas aku free sikit. Masih tak free-free lagi sekarang ni, hahaha. Kali ini aku akan buat short tutorial tentang bagaimana nak invite author atau admin baru dalam blog kita.

Bagi yang tak tahu kenapa pentingnya untuk tahu cara invite author/admin baru ni..

Author - Memudahkan untuk 'penulis jemputan' menulis entry dalam blog kita.
Admin - Memudahkan pengedit blog untuk memulakan kerja edit template blog tanpa perlu tahu password dan Id kita.

Sebenarnya, cara edit blog dengan memberi password dan emel untuk blogger dah tak relevan dah sekarang sebab nak log in sekarang makin strict. Baguslah tu kan pencegahan untuk blog kita kena hack. Nasib ada cara invite as admin macam ni untuk kita manfaatkan. 

Mudah je caranya. Nak lagi mudah aku akan sertakan dengan gambar.

1. Masuk ke dashboard blog kita yang serba oren tak jemu mata memandang tu,kehkehkeh. DAN KLIK PADA SETTING.


2. Pilih option Basic dan add emel sesiapa yang kita nak jadikan author / admin tu, hehehe.


Kalau nak jadikan author, dah siap sampai step ni. Sebab nanti author itu hanya boleh post entri sahaja, tak boleh kacau setting blog.

Tapi kalau untuk hal edit mengedit template, kenalah jadikan sebagai admin, supaya ada full access blog tu, nak tukar setting, nak tukar theme, layout semua boleh. 

Untuk jadikan admin, tunggu orang tu accept invitation kita. Bila dia dah accept.


Yaaa klik disitu ya untuk tukar author or admin. Settle!

Follow
Previous
Next Post »

15 Comments

Click here for Comments
Anisa Anuar
admin
7/07/2017 8:04 AM ×

nisa punya blog,nisa la admin,nisa jugak author...menarik ni...thanks

Reply
avatar
Lina Shaza
admin
7/07/2017 8:31 AM ×

banyak belajar tentang blog dari mai...terima kasih maii....

Reply
avatar
E'in
admin
7/07/2017 10:28 AM ×

boleh cube laa nanti.. hihi

Reply
avatar
7/07/2017 11:58 AM ×

hehe...nampak gaya mcm blog missobsesi ni ada author/admin tambahan ni..hehe

Reply
avatar
NURRUL ツ
admin
7/07/2017 3:09 PM ×

Nice sharing kak Mayy ^_^

Reply
avatar
Noor Azlan
admin
7/07/2017 3:13 PM ×

Ingatkan jemput orang lain... hehe...

Reply
avatar
mamapp
admin
7/07/2017 9:15 PM ×

Tq for tutorial.. mama penah buat ni

Reply
avatar
mamapp
admin
7/07/2017 9:16 PM ×

Tq for tutorial.. mama penah buat ni

Reply
avatar
Kin Naz
admin
7/09/2017 2:24 PM ×

Macam menarik. Tapi buat masa ni tak lagi kot hehe

Reply
avatar
7/09/2017 8:40 PM ×

memandangkan buat masa ni wife masih belum minat menulis, saya kekalkan saya seorang sebagai author.

Reply
avatar
7/11/2017 11:16 AM ×

Tutorial yang bagusss. Hee

Reply
avatar
7/24/2017 8:46 PM ×

Nice tutorial mai..

Reply
avatar