Macam mana Mai Hias Blog Simple Template?


Soalan dari Sis Nana

Assalamualaikum, hi...

Entry ini aku buat khas bagi menjawab persoalan sis Nana kita, hihihi. Sebenarnya sekarang ni kalau aku blogwalking je, jarang jumpa blogger yang masih setia dengan design template blogger yang asal macam simple template ni. Semua dah berhijrah kepada responsive template, hihihi. Aku bukan taknak berhijrah, kalau nak beli responsive template tu kena keluarkan duit, aku ni kan takda kerja tetap yang stabil lagi, kalau yang free pulak takda pilihan kena pakai sama rupa bentuk macam orang lain, so taknaklah. Terima kasihlah Nana sebab cakap blog kite tantekk, terharu pulak, hihihi.

So kat sini aku nak share macam mana aku design blog aku dari A-Z? Untuk rujukan korang dan aku juga bila aku nak tukar apa-apa nanti, hihihi. So....Jom kita geledah.

Header 
Edit guna PhotoScape semata-mata kerana aku tak ada apps lain.
1. Centerkan menutab > Rujuk sini 

Sidebar 
1. The Author > Rujuk Sini
2. Food For The Soul > Rujuk Sini
3. Cute shoutbox > Rujuk Sini 
4. Fanpage fb like > amik kat sini 
5. Search box comel > Rujuk Sini (Rrai) Rujuk sini 

Body Blog
1. Shadow sekeliling Blog > Rujuk Sini 
2. Background Blog > Google je freebies background for blog
3. Background pada post Title > Rujuk Sini
4. Background pada sidebar > Rujuk Sini 
5. Tukar scroll bar > Rujuk Sini 
6. Blockquotes > Rujuk Sini (lepastu tukar warna background ikut theme kita)
7. Tukar bentuk Linkwithin > Rujuk Sini

Comment 
1. Guna Embedded comment then > Rujuk Sini 
2. Scroll box for comment > Rujuk Sini 

Lain-lain
1. Scroll bar pada blog archieve > Rujuk Sini
2. Scroll bar pada bloglist  > Rujuk Sini
3. Kotak Fieldset > Rujuk Sini 

Font Header : Tribal / Moonflower  
Font Title : Impact 
Font Post : Josefin Fans

Kalau ada soalan lagi boleh tanya mai okay <3

20 comments

  1. Cantik blog Kak Mai ! Akak suka biru eah? Hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi Suka biru, coklat ,merah, andddd suka baju warna coklat juga,kihkihkih. Mai share link rrai juga tau... thank you bnyk share tutorial berguna...

      Delete
  2. Wahh Mai, thank you share all the tutorials! Fatin rindu dah nak guna simple template, dari haritu dok edit tapi belum menjadi lagi, ambil masa sikit hehe tuhlah nak beli tapi memikirkan perlu keluar duit, berjuta kali kena fikir kan hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tulah sbb kena keluar duit tu yg fikir lagi, tapi responsive template ni mmg nampak ekslusif je, nantilah bila dh ready mai pun nk tukar, hihihi...

      share tutorial org je, mai suka tutorial nabila medan, rrai and lyssa..mmg berguna...

      Delete
  3. Tq Kai Mai,inshaallah masa cuti nanti nana try nak design blog balik.. Terima kasih sesangat ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi, sama sama :D Harap membantu...

      Delete
  4. Mek suka :) except yg scroll komen ni --'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kenapa mek tak suka scroll komen? menyusahkan ke mek?
      mai takut kalau tak buat scroll panjang pula nanti komen ke bawah...

      Delete
  5. sememangya mai yang kretif!!! ty mai.. gigih Unni stdy satu2

    btw thks tlg selesaikan masalah komen x masuk email da settle wlpun comment sbh ni hide.. tp happy sgt.. syg mai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayyy~!! happy dapat tolong blogger lain, harap membantu, hihihi.

      Delete
  6. Hihihi betul. Guna free template akan nampak macam sama. Sebab tu akak ubah sikit2 supaya tak nampak sama. Hahahahaa.

    Simple template pun boleh buat responsive. Cuma kena belajar dan kaji.. Itu yang pening sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. eh sy baru tahu yg simple template bleh bt responsive, nanti kena godek2 lagi lah....hihihi//

      Delete
    3. Boleh.. Xde masalah dik. Cuma.. Kena tau code. Mai kena buat kajian. Hihihi akak pernah buat.. Menjadi untuk screen kecik.. Kite kena letak untuk 6 screen rasanya. Akk tak berapa igt lah pula..

      Masa akak buat yang screen paling kecik, haaa.. Jadi. Cuma satu je akak gagal. Width blog dalam hp sama besar macam view kat komputer.

      Maksud akak.. Siap bloh drag ke kiri dan kanan. Entry semua dah ok.. Panjang ikut responsive. Gerammmmm je time tu. Hahahaa

      Kepala dah pening. Terus out. Sebab kalau blajar benda ni.. Alamatnya tak blog walking dan tak ade entry terbaru sehinggalah kepala ni dh tak mamai..

      Delete
  7. Baguslah Mai nie.. tak kedekut ilmu..

    ReplyDelete
  8. CikRenex masih setia lagi dengan simple template.hee.nti bile2 free nk try tutorial yg awk bg ni lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi samalah , geng simple template.

      Delete
  9. rajin nanti nak try tutorial yg mai bg ni..thanks for sharing..hehe

    ReplyDelete
  10. I pun suka masuk blog u. haha. serius tenang ja rasa. biru! bagus mai. share pada blogger lain.

    ReplyDelete