Macam mana Mai Hias Blog Simple Template?


Soalan dari Sis Nana

Assalamualaikum, hi...

Entry ini aku buat khas bagi menjawab persoalan sis Nana kita, hihihi. Sebenarnya sekarang ni kalau aku blogwalking je, jarang jumpa blogger yang masih setia dengan design template blogger yang asal macam simple template ni. Semua dah berhijrah kepada responsive template, hihihi. Aku bukan taknak berhijrah, kalau nak beli responsive template tu kena keluarkan duit, aku ni kan takda kerja tetap yang stabil lagi, kalau yang free pulak takda pilihan kena pakai sama rupa bentuk macam orang lain, so taknaklah. Terima kasihlah Nana sebab cakap blog kite tantekk, terharu pulak, hihihi.

So kat sini aku nak share macam mana aku design blog aku dari A-Z? Untuk rujukan korang dan aku juga bila aku nak tukar apa-apa nanti, hihihi. So....Jom kita geledah.

Header 
Edit guna PhotoScape semata-mata kerana aku tak ada apps lain.
1. Centerkan menutab > Rujuk sini 

Sidebar 
1. The Author > Rujuk Sini
2. Food For The Soul > Rujuk Sini
3. Cute shoutbox > Rujuk Sini 
4. Fanpage fb like > amik kat sini 
5. Search box comel > Rujuk Sini (Rrai) Rujuk sini 

Body Blog
1. Shadow sekeliling Blog > Rujuk Sini 
2. Background Blog > Google je freebies background for blog
3. Background pada post Title > Rujuk Sini
4. Background pada sidebar > Rujuk Sini 
5. Tukar scroll bar > Rujuk Sini 
6. Blockquotes > Rujuk Sini (lepastu tukar warna background ikut theme kita)
7. Tukar bentuk Linkwithin > Rujuk Sini

Comment 
1. Guna Embedded comment then > Rujuk Sini 
2. Scroll box for comment > Rujuk Sini 

Lain-lain
1. Scroll bar pada blog archieve > Rujuk Sini
2. Scroll bar pada bloglist  > Rujuk Sini
3. Kotak Fieldset > Rujuk Sini 

Font Header : Tribal / Moonflower  
Font Title : Impact 
Font Post : Josefin Fans

Kalau ada soalan lagi boleh tanya mai okay <3

Previous
Next Post »

20 Comments

Click here for Comments
NUR RAIHANAH
admin
11/02/2016 12:56 AM ×

Cantik blog Kak Mai ! Akak suka biru eah? Hehehee

Reply
avatar
Fatina
admin
11/02/2016 1:16 AM ×

Wahh Mai, thank you share all the tutorials! Fatin rindu dah nak guna simple template, dari haritu dok edit tapi belum menjadi lagi, ambil masa sikit hehe tuhlah nak beli tapi memikirkan perlu keluar duit, berjuta kali kena fikir kan hehe :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
11/02/2016 2:31 AM ×

Hihihi Suka biru, coklat ,merah, andddd suka baju warna coklat juga,kihkihkih. Mai share link rrai juga tau... thank you bnyk share tutorial berguna...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
11/02/2016 2:33 AM ×

Hahaha tulah sbb kena keluar duit tu yg fikir lagi, tapi responsive template ni mmg nampak ekslusif je, nantilah bila dh ready mai pun nk tukar, hihihi...

share tutorial org je, mai suka tutorial nabila medan, rrai and lyssa..mmg berguna...

Reply
avatar
nana
admin
11/02/2016 7:01 AM ×

Tq Kai Mai,inshaallah masa cuti nanti nana try nak design blog balik.. Terima kasih sesangat ;)

Reply
avatar
ayunie ramli
admin
11/02/2016 8:44 AM ×

Mek suka :) except yg scroll komen ni --'

Reply
avatar
Unni Anje
admin
11/02/2016 10:11 AM ×

sememangya mai yang kretif!!! ty mai.. gigih Unni stdy satu2

btw thks tlg selesaikan masalah komen x masuk email da settle wlpun comment sbh ni hide.. tp happy sgt.. syg mai

Reply
avatar
Reen Johari
admin
11/02/2016 11:10 AM ×

Hihihi betul. Guna free template akan nampak macam sama. Sebab tu akak ubah sikit2 supaya tak nampak sama. Hahahahaa.

Simple template pun boleh buat responsive. Cuma kena belajar dan kaji.. Itu yang pening sikit..

Reply
avatar
11/02/2016 12:16 PM ×

Baguslah Mai nie.. tak kedekut ilmu..

Reply
avatar
11/02/2016 3:58 PM ×

CikRenex masih setia lagi dengan simple template.hee.nti bile2 free nk try tutorial yg awk bg ni lak

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
11/02/2016 5:28 PM ×

Hihihi, sama sama :D Harap membantu...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
11/02/2016 5:28 PM ×

Hahaha kenapa mek tak suka scroll komen? menyusahkan ke mek?
mai takut kalau tak buat scroll panjang pula nanti komen ke bawah...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
11/02/2016 5:29 PM ×

Yeayyy~!! happy dapat tolong blogger lain, harap membantu, hihihi.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
11/02/2016 5:30 PM × This comment has been removed by the author.
avatar
Noor Maizan
admin
11/02/2016 5:31 PM ×

eh sy baru tahu yg simple template bleh bt responsive, nanti kena godek2 lagi lah....hihihi//

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
11/02/2016 5:32 PM ×

kongsi2 sesama blogger. hihihi

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
11/02/2016 5:35 PM ×

Hihihi samalah , geng simple template.

Reply
avatar
Reen Johari
admin
11/02/2016 5:37 PM ×

Boleh.. Xde masalah dik. Cuma.. Kena tau code. Mai kena buat kajian. Hihihi akak pernah buat.. Menjadi untuk screen kecik.. Kite kena letak untuk 6 screen rasanya. Akk tak berapa igt lah pula..

Masa akak buat yang screen paling kecik, haaa.. Jadi. Cuma satu je akak gagal. Width blog dalam hp sama besar macam view kat komputer.

Maksud akak.. Siap bloh drag ke kiri dan kanan. Entry semua dah ok.. Panjang ikut responsive. Gerammmmm je time tu. Hahahaa

Kepala dah pening. Terus out. Sebab kalau blajar benda ni.. Alamatnya tak blog walking dan tak ade entry terbaru sehinggalah kepala ni dh tak mamai..

Reply
avatar
11/02/2016 11:49 PM ×

rajin nanti nak try tutorial yg mai bg ni..thanks for sharing..hehe

Reply
avatar
11/03/2016 9:00 AM ×

I pun suka masuk blog u. haha. serius tenang ja rasa. biru! bagus mai. share pada blogger lain.

Reply
avatar