Tahun Ayam ni Banyak Ong Lah~!

sumber : https://www.dogonews.com/2017/1/24/china-prepares-to-welcome-the-year-of-the-fire-rooster

Hai semua,

Happy Chinese New Year kepada yang menyambut perayaan ini. Cuti raya seminggu ni Mai akan bawa anak-anak buah ke Kuala Lumpur so mungkin blog terabai, dan mungkin tidak, bergantung dengan sempat ke tidak dan kekuatan internet kat sana, ehehehe. Jangan rindu-rindu ai, kalau rindu followlah instagram sana ye.

Oh ya, bagi baby-baby yang lahir tahun 1993 (hello geng~!) bertahun ayam kan. lucky betul siapa dapat anak tahun ni sebab tahun ayam juga, boleh geng. Hahaha. Tahniah pada beberapa kawan aku yang bakal menjadi parents tahun ni, anak korang tahun ayam sama kita weh! Hahaha, saje wish, padahal kengkawan aku bukan rajin pun nak baca blog aku, sis sentap. Hahaha.

Takpa sis pun lucky juga, hahaha, sebab sis dapat angpaw daripada Nile.com.my bernilai RM100.00 cash. Jarang sis dapat lucky draw tau, selalunya sis menang giveaway sebab entry ataupun belas ehsan penganjur je, hahaha. Alhamdulillah, pada tahun ayam ni si budak ayam ada ong pula! Kekeke. (Klik Untuk Baca Senarai Pemenang).

Thank you Nile teams, Happy Chinese New Year guys! 

Okaylah esok mungkin akan jadi hari yang panjang, aku dah kena tidur awal. Maklumlah dua anak buah aku tu nampak je comel, tapi monster tau, rawrrr. Fuh harap ada kesempatan untuk berblog walaupun busy dan data sangat hampeh, tak apa sis akan cuba. 

Bye korang, selamat bercuti. 


Follow

Patut tak aku tukar domain?


Assalamualaikum, hi~

Aku pernah juga beberapa kali terfikir untuk bertukar ke domain sendiri dan tinggalkan domain percuma dari blogspot ni, tapi tak pernah kuat keinginan untuk bertukar tu macam sekarang. Pheww tiba-tiba saja angin semangat tu datang. Ada beberapa sebab yang buat aku rasa 2017 ni adalah tahun yang patut aku tukar segala benda lama tentang diri aku, contohnya status diri, eh!

Ok serius balik. Sebenarnya aku rasa aku nak tukar kepada domain sendiri ni adalah atas beberapa sebab.

01. Ada duit poket sikit hasil daripada blogging
Walaupun tak adalah banyak pun duit dari hasil berblog ni, tapi cukuplah juga kalau setakat nak tukar domain sendiri tu. Sebab aku dah usha harga domain kalau beli dengan NetKL, masih affordable dan upah set-up pun tak mahal. Kalau aku keluarkan duit itu untuk beli domain, mestilah dikira macam pelaburan kan, sebab banyak juga kelebihan blog yang ada domain sendiri ni berbanding free domain blogspot. 

Walaupun kalau diikutkan lebih afdal tukar domain sekali satu set dengan hosting, buat masa sekarang aku mampu sembang pasal domain ajelah ye, kalau hosting lain kali sembang lagi, heheheh. 

02. Susah nak survive SEO kalau pakai domain percuma
Tak adalah aku nak cakap kalau pakai domain percuma ni mustahil untuk duduk ranking pertama Google Search. Ada ja antara post aku kat atas sekali, TAPI...ye ada tapi, tapi ambil masa kemain bertahun jugaklah. Itu pun sikit jelah. Yang banyak mendominasikan page pertama Google Search ni selalunya geng domain berbayar lah. Sekejap je post terus naik, hebat betul.

Takdelah aku nak kejar sangat SEO tu, kekekeke obvious betul menipu. Yelah, penat-penat menaip nak juga duduk kat page pertama google tu kan. Huish korang ni janganlah kecam aku pula.

03. Nak juga traffic banyak macam korang
Aku pernah baca dalam blog Amerjaya kalau naik traffic lelaju semacam tu, semalam 400 harini 3000. jangan nak gembira sangat, sebab kalau jadi macam tu kadang-kala spam traffic je. Lainlah kalau ada entry kontroversi atau hot yang kita post haritu, menjadi buah mulut masyarakat, carian pasal isu tu pun bertubi-tubi, logik la kalau pageview meletup hari tu.

Pageview aku sekarang ni macam hidup segan mati tak mahu je. Aku nak usha Stats blog pun sedih kalau macam tu, hahaha. Oleh sebab aku target hujung 2017 nanti aku nak all time pageviews aku at least sampailah kat 500,000 pv tu, kasi chance la, dah lama dah kut berblog ni. Kalau SEO hebat, siap duduk kat page pertama Google Search, mestilah peluang nak capai pageview impian pun tinggi kan. 

04. Nak tukar url blog lebih matang please.
Url ni aku buat masa umur aku 17-18 tahun, tengoklah sendiri tahap kematangan tiga suku dia tu. Hahaha, aku sebenarnya nak cakap kat orang nama blog aku pun aku segan, pelik sangat. Ada je kawan-kawan cakap catchy, huhu tapi aku tetap rasa tak puas hati dengan url aku ni. 

Tapi masalahnya sekarang aku tak tahu pula kalau nak tukar url yang baru nak letak apa. Tak ada idea ni serius, kalau korang nak sedekah idea aku terima je. Huhuhu, nak juga guna nama sendiri macam cth Busyra Takiyudin. Tapi nama aku macam tak komersial pula dengarnya, hahahaha. Ape eh sesuai? www.maizans.com? www.maizanfauzi.com? www.mayyjie.com ? ah peninglah aku. #nangiskatbucukatil

05. Lebih serius berblog
Bila dah ada template cantik dari Etsy (ribuan terima kasih penaja saya kak Reen, hehehe) dan domain sendiri, mestilah semangat untuk lebih serius berblog tu semakin tinggi dan berkobar-kobar kan. 

Lagipun mungkin ini la tanda aku berterima kasih kepada blog aku (eh boleh ke gitu?), maksud aku menghargai blog yang sentiasa ada dengan aku masa suka dan duka semenjak beberapa tahun lalu ni dengan upgrade dia lebih maju. 

Sayang sungguh aku dengan blog ni.

Aku tak tahulah aku akan boleh tukar bila, sebab aku tak tahu nak letak url baru apa ni, hahaha, masalah betul. So save kat sini siap-siap nanti aku pakai tutorial kat SINI je, simple dan senang nak follow. 

Hmmm, nak letak url apa ya nanti? 😱



Follow

Lirik Lagu Pertama Kali Nisha Darulaman Buskers

.
LIRIK PERTAMA KALI - (NISHA DARULAMAN BUSKERS)

Pertama kali,
Kukenalkan dirimu,
Betapa indahnya bila kau senyum..
.
Pertama kali,
Kurapatkan denganmu,
baru ku tahu kau amat bermakna padaku..
.
Aku tahu...
Kau sudah berpunya...
Tapi ku sanggup menunggu selamanya.
.
Hingga kini aku menanti...
Mengapa sikit pun engkau 
tidak mengerti...
,,,
Walaupun kini..
Kau berubah hati...
Aku disini tetap akan menanti...
...
Puasku rayu, 
Puas memujuk,
Kau tetap dengan egomu,
tuk meninggalkan ku.
.
Waktu Kau rapuh,
Aku yang kau tuju,
Bila ku merindu,
Kau pergi menjauh.
.
Aku tahu,
Ku bukan pilihanmu,
Tapi ku tahu 
Ku hanya cinta kamu...
***
Maaflah kalau lirik tak berapa nak betul, maklumlah sambil layan lagu sambil taip. Korang dah pernah dengar tak lagu yang baru viral baru-baru ni, betajuk PERTAMA KALI nyanyian NISHA DARULAMAN BUSKERS. 
.
Lagu ni ciptaan Nisha (penyanyi) tu sendiri semasa berumur 15 tahun, hebatkan. Lepas dia upload lagu ni kat youtube (tanpa muzik), terus ramai orang jatuh hati. Tak percaya tengoklah kat Youtube, banyak dah cuba cover lagu ni, masing-masing tak kurang hebat dengan gaya masing-masing.
.
Tapi mana boleh tengg penyanyi asal ye dok? Kini Nisha dengan band Darulaman Buskers si penyanyi asal dan pemilik lagu ni dah buat comeback dah, terus viral kat facebook dengan youtube. Mana tidaknya, lagu ni best kan... 
.
Aku dengan muka tak malunya request lagu ni dekat Darulaman Buskers nak yang ori, mana aku tahu masa tu belum ada recording lagi, kekekeke. Tapi diorang tak sombong kayyhh, siap reply kat instagram aku lagi, pewiit....barulah semangat jelapang padi, bakhanggg. dan dan.

A video posted by Mayy Jie (@noormaizan) on
,
So baru-baru ni diorang dah buat recording studio bersama Eddie Hamid, yippieeee~! Tak sabaq nak dengaq. Congratulation Nisha dan Darulaman Buskers. Jom support diorang ok. 
,
Klik Untuk Follow Instagram Darulaman Buskers 







Follow

SEGMEN ICE BREAKING BY MELLYA

KLIK BANNER 

Hola everyone.
Harini mau support segmen Ice Breaking by blogger cantik Mellya Crayola yang bertujuan untuk saling mengenali sesama blogger. Kalau tak kenal maka tak cinta, kan. Mungkin ada beberapa blogger yang masih belum kenal siapa Mayy Jie ni so jomlah kita berkenalan.

Ini adalah senarai laman sosial Mai, jemput follow jika sudi:  

Facebook (personal)

Instagram 

Follow



Kalau nak baca cerita pasal diri sendiri boleh tengok kat sini:

Penulis Mayy Jie 

Siapa Saya 

So jomlah join segmen ni sambil berkenalan sesama kita, dan lagi satu, Mellya akan letak peserta segmen ni dalam bloglist blog MellyaCrayola selama SETAHUN tau! Hihihi cepat KLIK SINI untuk join. 

Belajar Buat Blog

Belajar Buat Blog
Belajar buat blog
.
Sesiapa sahaja pun mampu untuk belajar buat blog, maklumlah blog tutorial bercambah disana sini bagai cendawan tumbuh selepas hujan, cewahhh. Tapi untuk belajar buat blog yang berjaya itu pula sangat memerlukan minat dan kesungguhan yang padu.
.
Ramai sebenarnya yang berhenti separuh jalan dalam dunia blogging ni kerana tidak dapat merasai keseronokan menulis blog, antara puncanya adalah kerana melakukan beberapa kesalahan standard blogger baru semasa awal-awal belajar membina blog
.
Jom kita kenalpasti beberapa kesalahan yang sering blogger baru buat semasa baru belajar buat blog. Ada antaranya yang aku sendiri pernah lakukan masa baru belajar buat blog dulu, biasalah noob, muahaha. Bila dah tahu tu pandai-pandailah elakkan diri ye, jangan cakap hakak tak payung... kekeke. 
.
Belajar Buat Blog
.
Menulis untuk bacaan sendiri sahaja
Bukanlah satu kesalahan untuk tulis pasal diri sendiri dan mengenai diri sendiri. Salahnya adalah apabila kita tak fikirkan dari pandangan pembaca, adalah mereka nak baca tulisan kita itu? Ya mereka akan baca walaupun itu adalah kisah pasal diri kita tetapi kita kongsikan juga pengalaman kita dan selitkan ilmu walaupun sedikit, memadailah untuk menjawab maklumat yang mereka cari. 
.
❌ Blogger Copypaste dari Blog Terkenal 
Pembaca tak mahu ye baca maklumat yang sama ada dari blog lain dan segala perkara yang bertebaran di laman sosial lain seperti facebook dan twitter sebijik-sebijik. Hello? Puaskah jadi blogger kalau sekadar tekan keyboard CTRL C + CTRL V je? Ok kalau nak ambil isu yang sama, belajarlah untuk kupas isu tersebut dengan cara dan pandangan sendiri, kenapa takut untuk jadi diri sendiri?
.
 Aku nak duit! Orang kata jadi blogger boleh buat duit sambil goyang kaki je.
Amboi amboi, itulah, orang suruh belajar buat blog tak mahu, duit mahu. Mana ada duit mudah awaknye ni pun. Blogger yang boleh buat duit melalui blognya itu mestilah blogger yang betul-betul kukuh, so orang pun tanpa segan silu dan risau sebab blogger itu ada identiti dan namanya sendiri. Faham? Ini blog pun huduh, belajar SEO pun taknak, komen blog orang pun pakai identiti anon, macam mana orang percaya untuk collaborate dengan kita? 
.
Menulis ikut sedap rasa, peduli apa haku SEO?
Menulis ikut sedap rasa ni adalah seperti menggunakan perkataan singkatan yang dalam post. Belajarlah untuk tulis sesuatu perkataan itu penuh barulah senang spider atau robot Google untuk detect keyword kita nak sampaikan dalam entry kita. Kalau tak suka duduk dalam page pertama Google Search tak perlulah susah-susah taip penuh dan belajar buat blog bagai ye, hewhewhew.
.
Ok dah publish, habis dah kerja. 
Hahaha, maksud aku lepas publish sesuatu entry tu, jangan ingat kerja dah settle. Ewah-ewah nak lepas tangan ye, babab kang! Lepas publish entry lah korang kena kerja keras untuk promotekan entry korang tu habis-habisan, barulah perfect. Macam mana nak promote? Yes baca sampai habis aku akan share semua ilmu yang aku tahu dalam bidang blogging ni. 
.
Baiklah sebenarnya kelima-lima kesalahan diatas mampu dimanipulasikan untuk kita membuat anjakan paradigma (cewah bahasa taknak kalah) dari blog yang suram dan gagal untuk belajar membuat blog yang berjaya. Jadi apakah perlu dibuat menjadi blog yang berjaya?
.
Belajar Buat Blog
.
Kenalpasti apa yang pembaca ingin tahu
Tiada salahnya kalau seseorang blogger itu mahu bercerita mengenai life journey yang dialami, terutamanya lifestyle blogger. Pada zaman semua dihujung jari ini, sebelum melalui sesuatu perkara, atau pergi ke sesuatu tempat baru, ramai yang lebih suka untuk research melalui Google. Jadi inilah peluang kita untuk memberi input dari segi pengalaman kita yang sudah melalui sesuatu perkara, atau pengalaman kita ke negeri/negara tersebut, dan selitkan sekali ilmu tips and tricks yang mungkin orang perlu tahu. 
.
Selain itu, kita boleh cerita pasal apa yang kita guna, apa yang kita beli. Ceritakan testimoni sebenar produk tersebut. Pro and cons, yang orang tak akan jumpa dalam testimoni berbayar. '
.
Pengalaman nyata kita adalah sesuatu yang memang pembaca ingin tahu.
.
Jangan copypaste penulisan dari copypaste inspirasi 
Apabila kita jumpa satu entry yang bagus dan kita suka, bukan bermakna kita boleh copy paste sesedap rasa untuk masuk ke blog kita. Perbuatan itu sangatlah menjengkelkan dan tidak berkat, seumpama kita mencuri hak dan idea orang lain.
.
Tetapi tidak salah untuk kita meniru inspirasi isu yang blogger itu utarakan. Ambil peluang untuk support kenyataan blogger tersebut dengan sudut pandangan dan buah fikiran kita sendiri, ataupun bangkang statement dia (opss berani ke?) dengan cara terpelajar dan hujah-hujah bernas.
.
Kadang-kala ada blogger yang akan utarakan persoalan pada penutup entry beliau, so ambil peluang ini untuk menjawab persoalan itu mengikut cara kita sendiri dalam entry. Senangkan?
.
Siapa kata tak boleh buat duit? Cuma janganlah tamak.
Memanglah boleh buat duit melalui blog, tapi janganlah baru nak mula berblog, belum ada nama lagi sibuk nak cari penaja sana sini. Mula-mula daftarlah nuffnang dan 8share ,itulah platform paling mudah sekali untuk buat duit melalui blog.
.
Bila kita dah stable sikit, boleh try apply adsense. Tapi itu pun mengambil masa diapprove tau. Don't give up.
.
Percayalah bila blog kita dah kukuh, insyaAllah akan ada ramai yang emel berpusu-pusu minta nak collaborate dengan blog kita. Janganlah lupa letak cara mudah hubungi kita dalam blog, at least letak contact form ataupun laman sosial yang kita ada. 
.
Menulislah sesedap rasa tetapi jaga KEYWORD penting untuk SEO
Sebaiknya masa nak draft entry tu sediakan keyword yang kita nak tekankan dalam entry kita. Pada perenggan pertama tulah seelokknya kita fokus keyword tersebut. Contohnya dalam entry ini KEYWORD adalah BELAJAR BUAT BLOG, jadi keyword ini diulang banyak kali, jangan spam pula nanti masuk sandbox baru tau. Huhuhu. 
.
Sandbox ni aku pernah terkena masa aku obses dengan keyword suatu contest haritu, so aku repeat berjuta kali, end up entry aku itu tak naik langsung kat Google Search sebab Google menganggap entry itu entry spam, Haa amek. Sedih tau sis masa tu. Punah impian.
.
Baiklah berbalik pada fokus SEO, cubalah letak ALT Text pada setiap gambar dalam entry, InsyaAllah itu juga banyak membantu dalam SEO blog kita. 
.
Langkah terakhir? Pastikan template kita mesra SEO dan responsive untuk mobile view. 
.
Promote blog kita~!
Kalau kita tak promote, siapa nak promote kan? Silalah promote sendiri ye, manfaatkan semua jenis media sosial kita, facebook, twitter, instagram, pinterest, bloglovin' dan sebagainya.
.
Bukan semua reades kita adalah blogger, jadi kalau readers kita tu tiba-tiba tersinggah dan tersuka blog kita, dia ada pilihan untuk like fanpages kita so dia boleh sentiasa up to date dengan perkembangan blog ini kan? Facebook adalah penyumbang kedua terbesar pageview blog selepas Google ye, jangan main-main.
.
Aku suka guna Bloglovin' sebab boleh auto repost entry terkini aku dekat facebook dan twitter, senang kerja tau uols. 
.
Google+ pun kita boleh auto publish entry terkini kita melalui setting blogger sendiri.
.
Pinterest pun boleh dijadikan salah satu tempat untuk kita promote blog kita, just PIN THIS POST, settle!
.
Jangan lepaskan peluang join group blogger kat facebook ataupun whatsapp/telegram, banyak ilmu boleh belajar tentang blog dari blogger-blogger yang berjaya. 
.
.
.
Special

Download E-book Belajar Buat Blog ini untuk pelbagai lagi tips berguna bermula dari cara untuk buat blog menggunakan blogspot, buat duit dengan blog, dan rahsia affiliate.
Menarik bukan? So jangan lepaskan peluang, klik banner dibawah untuk dapatkan E-Book Belajar Buat Blog by Muhamad Anuar Marsib
Jangan ragu-ragu, ilmu ni, jangan lepaskan peluang.
E-book Belajar Buat Blog
******
Entry ini dihasilkan untuk penyertaan Contest SEO : Belajar Buat Blog dari blogger Muhamad Anuar Marsib. 

Untuk Menyertai Contest ini sila klik banner dibawah sebelum 25 April 2017.
Contest SEO Belajar Buat Blog
  1. Calrase Patrick dapat bayaran RM30
  2. Nona Qiyah dapat bayaran RM30
  3. Noor Maizan dapat bayaran RM30
  4. Sayidah Napisah dapat bayaran RM30
  5. Mommy Fiqa dapat bayaran RM30
  6. Blogger Lelaki dapat bayaran RM30
  7. CikLa dapat bayaran RM30
  8. Diana Rashid dapat bayaran RM30
  9. Susah Senang Blogger dapat bayaran RM30
  10. At-Tarmizi dapat bayaran RM30
  11. MyIdeaKini dapat bayaran RM30
  12. AmirKhalis dapat bayaran RM30
  13. Saya Bukan Cikgu dapat bayaran RM30
  14. Messarah dapat bayaran RM30
  15. Jangan Bukak dapat bayaran RM30
  16. Fadzirazak dapat bayaran RM30
  17. Hero Borneo dapat bayaran RM30
  18. Nikk Hazami dapat bayaran RM30
  19. Misztrex dapat bayaran RM30
  20. Ummi Zarra dapat bayaran RM30
  21. Info Pelajar 2u
  22. Sabree Hussin
  23. Top Seo Friendly
  24. Ummi Seri
  25. Saidila
  26. Qiyasaad
  27. Kataubaid
  28. Belajar buat blog percuma 
  29. iuzira
  30. hiburan sabah
  31. heroborneo
  32. nasitambah
  33. aynorablogs
  34. ohtiptop
  35. jebengotai
  36. sensasi2020
  37.  sayaazieraa
  38.  Sudahkah anda berkongsi CARA BELAJAR BUAT BLOG anda? 

Follow

Review Planner 2017 by Paper & Planner

Paper & Planner

Assalamualaikum. Hi.

Sejak beberapa hari ini aku kehulu kehilir usung planner yang comel ok. Ingat tak aku penah geledah beg tangan aku dalam entry INI, waktu tu aku hanya bawa satu buku latihan sekolah je as notebook sebab aku suka menulis apa-apa dalam buku je. Ini lah kata orang, ada teknologi (handphone) tapi tetap nak guna cara lama (buku nota), tapi nak buat macam mana, dah aku lebih selesa menggunakan buku nota untuk mencatat segala perkara penting. 

Ingat tak giveaway Planner 2017 by Paper & Planner (Klik Sini)? Walaupun missobsesi.blogspot.my tidak terpilih daripada cabutan bertuah itu, tapi rezeki masih berpihak kepada aku. Alhamdulillah, rezeki daripada sis LZ (Klik Sini) yang sangat baik,tetap sudi berikan aku sebuah planner yang super cantik handmade gitu tau. Terharu sangat, tak tahulah nak cerita masa posmen bagi parcel haritu macam nak jerit satu taman, hahaha, excited benor. 

So no more buku latihan as planner, sekarang aku dengan bangga dan bahagianya menayang sana sini planner aku yang cantik gitu *kembang hidung*. Dua orang adik aku cubalah mengurat planner aku ni tapi memang tidaklah aku nak bagi, ye dak? Tapi aku dah berjanji pada gaji pertama aku nanti (semoga aku dapat kerja cepat, aamiin) aku akan belikan diorang planner dari Paper & Planner juga. Sebab aku sendiri memang puas hati dengan planner ni.



Tadaaa. I'm so bad in taking flatlays photos, abaikan kualiti gambar ok. Kak LZ ni sweet tau, macam tahu-tahu je warna favorite aku hijau. Memang happy tak terkiralah aku masa buka sampul haritu, hijau siap glitters2 gitcheww, fabulous! 

Planner yang korang boleh dapatkan dari Paper & Planner datang dalam 2 size yang korang boleh pilih ikut keselesaan. Kalau jenis nak selit dalam handbag lepastu usung sana sini, boleh pilih regular size macam hadiah aku tu, kalau rasa tak puas menulis dan nak nak tulisan korang besar gedabak, hahaha pilihlah personal size planner. Tepuk dada tanya selera. 

Dalam planner ini ada banyak compartment, tapi dalam review ini aku akan tunjuk dua je tau, nak tengok lebih lebih kenalah tanya Kak LZ sendiri, hihihi, lebih afdal kalau korang beli je, sebab tak rugi pun ada planner yang comel ni.


Maaflah kosong lagi, belum sempat nak hias sana sini lagi. Aku suka daily planner macam ni sebab bolehlah aku tengok aktiviti aku dalam sebulan. Senang nak rancang aktiviti juga. Maklumlah 2017 ni kan akan jadi tahun yang bermakna untuk aku *uhukk , so kena rancang dengan teliti ni.


Satu part favorite aku adalah wallet planner ni. Memang terbaik lah sebab aku bolehlah mendisiplinkan diri mencatat aliran duit keluar masuk setiap bulan. Tak adalah tetiba kura-kura dalam perahu, pura-pura tiak tahu pula duit terbang kemana, hahaha.

 
Sticker ni semua aku dapat pakej dari dalam planner tu tau. Best kan, best kan. Sejak itulah aku semakin rajin menggodek pinterest untuk mencari sticker planner percuma untuk download. Kalau nak juga boleh click kat SINI.

Baiklah sekianlah review dari aku mengenai Planner 2017 by Paper & Planner ini. So kesimpulannya aku amat berpuas hati dengan planner ini dan aku nak bagi ★★★★★.

Jemputlah follow Instagram Paper & Planner, selain dapat order Planner Handmade ini, korang boleh tengok juga idea-idea menghias planner yang kreatif belaka dalam tu. Jangan lupa follow blog Kak LZ juga kat SINI

FOLLOW INSTAGRAM 

FOLLOW BLOG 


Follow

Perjalanan sebagai seorang Blogger

Perjalanan sebagai seorang Blogger

Ini kisah blog aku. Aku join dunia blogging sejak 2011, dan aku tak menyesal pun. Kerana bagi aku rakan blogger lebih ikhlas dan tidak hipokrit seperti laman sosial lain. 

Kenapa aku yakin sangat?

Sebab dalam dunia blogging, kita ada hak untuk memilih apa yang kita nak baca. Of course kalau kita tak suka penulisan orang tu (so far aku tak da rasa macam ni kecuali untuk blog politik kotor ataupun blog fitnah) mestilah kita tak akan klik dan masuk ke blog orang tu kan? Jadi cerita pun habis setakat disitu. Jadi bukan satu masalah kalau kita nak update berjuta post sehari pun. 

Manakala kalau laman sosial lain, orang lain suka atau tidak terpaksa tengok moment/status kita bertebaran kat wall mereka. Bila dah banyak sangat status kita, mulalah diorang buat andaian sendiri. Pepandai je dorang timbulkan isu, 'Orang bahagia tak tayang bahagia.', 'Asyik post gambar nanti tak kekal lama.' bla bla bla. Tengok blogger, tak ada pun kan timbul orang nak condemn Vivy dan husband, or Cik Epal dan hubby yang super sweet tu? See ? Nampak kan mentaliti orang facebook macam mana. Twitter tak tahu la,bagi aku bebudak je kaki twitter, Muahaha.

Eh termelalut jauh. 

Aku mula berblog sebab aku bosan sangat kat rumah kakak aku. Tambahan pula aku memang suka menulis. So blog ni asalnya dibina sebagai diari terbuka aku je. Sampai sekarang pun sebenarnya diari terbuka dan aku tak pernah terfikir untuk tukar niche blog aku menjadi blog ilmiah. Kehkehkeh.

Beberapa bulan selepas itu aku kenal papito. So jadilah blog diari terbuka ni tertukar menjadi diari cinta tahap kencing manis nak muntah pelangi membacanya. Sorry readers. Jangan risau aku dah draftkan semua entry meloyakan tu supaya korang tak pening lalat, hahaha. Tapi kalau lepas kahwin maybe aku akan publish kan balik kot entry lama tu, blog aku kan? Hahaha.

Aku dapat ramai kawan dari blogger ni alhamdulillah, kebanyakannya lebih akrab dari kawan dunia nyata sampai sekarang tau. Blogger ni sudah tentulah seorang penulis. Seorang penulis ni selalunya pendengar yang baik. Hihihi, ramai yang dah tak menulis lagi, tapi ada yang berhijrah ke wattpad dan dah jadi penulis novel yang famous amos dan hebat kat sana. 

Tak adalah aku merapu sentiasa kan, kadang-kadang aku cuba juga share ilmu dan pengalaman aku dalam blog aku. Sebagai memori diri sendiri, dan juga panduan untuk orang lain, insyaAllah semoga bermanfaat.

Sepanjang menjadi blogger selama 6 tahun ni, aku cuma pernah cash out Nuffnang sekali, dan 8Share sekali, hahaha, jadilah dari tak ada langsung, ye dak? Tetapi hadiah giveaway dan kadang-kadang hadiah sesaja blogger lain nak bermurah hati bagi pun ada, banyak sangat. Alhamdulillah, siapa tak happy kan dapat hadiah. Itulah antara salah satu sebab kenapa best jadi blogger ni. 

Selama 6 tahun berblog ini juga aku sempat mengumpul seramai 1,417 orang follower, alhamdulillah, terima kasih. Maybe pada orang lain jumlah follower tak penting, tapi untuk aku, mestilah aku menghargai setiap orang yang selalu singgah dan follow sini. Kalau takde mereka, matilah blog aku, baik aku tutup je laptop menulis diari kat buku beli kat kedai RM2 tu. Kekeke.

262,075 pageview sepanjang 6 tahun ni, fuh tak membanggakan lagi. Aku target sebelum berakhirnya 2017 ni, aku nak capai 500,000 pageview. Boleh tak rasa-rasa? Boleh je kalau rajin buat entry berkualiti.HAHAHAHA, masalahnye aku ni dah la selalu kena writer's block, pastu entry entah hape-hape.

Itulah perjalanan missobsesi.blogspot.my yang banyak kali buat aku fikir untuk tukar url tidak matang itu, tetapi buat masa sekarang aku hanya mampu berfikir ,belum mampu bertindak,kehkehkeh. (Banyak kena pikir oh sebelum tukar domain.)

Bagaimana pula perjalanan korang? Penuh onak ranjau tak? Kekekeke. Jadi nak tag Mellya, Kak Sha, dan Zafirah, untuk baca perjalanan mereka pula. hihi.

*****
Baiklah entry 'Perjalanan sebagai seorang Blogger' ini adalah sempena penyertaan aku untuk masuk segmen/giveaway bloglist Farhana Jafri. Siapa ingat blog Anna J, sebenarnya blog tu dah permanently deleted secara tidak sengaja oleh Farhana Jafri, kesian dia. Tapi nak buat macam mana perkara tu dah memang nak jadi kan? 

So marilah ramai-ramai support Farhana yang comeback ke dunia blogging dengan blog baru ini. Jom follow dan ramai-ramai. Klik Banner di Bawah Untuk Join~!

Follow

Cara Menghadapi Orang Suka Bawa Mulut

Fitnah Mengumpat

Ada orang dalam dunia ni memang tak senang duduk kalau tak bawa cerita negatif tentang orang lain. Sekilas pandangan dia terhadap orang lain, sisi negatif dianalis dulu, nauzubillahiminzalik, minta dijauhkan ada sikap seperti itu. 

Sikap suka menjaja cerita orang lain dari mulut ke mulut ni tidak mengira umur, dari tua kerepot hingga ke muda jelita, kalau perangai busuk di tidak dibuang jauh-jauh memanglah senang nak jadi tabiat. 

Kalau cerita kita yang dibawa mulut ke mulut tu, ditokok tambah fitnah penyedap kisah, normallah untuk kita rasa marah, rasa geram dan sedih kan. Tapi jangan biarkan perasaan kita tu tidak terkawal hingga mengheret kita jadi sama macam si polan pembawa cerita itu. 

Sumber 
Diam, ya diam adalah salah satu cara untuk menghadapi orang yang suka bawa mulut ni. Sebab kalau kita balas perbuatan dia, apa bezanya kita dengan dia. Walaupun dia adalah cara yang terbaik, tapi rasa sedih dan tak puas hati itu mesti masih bersarang dalam diri kita kan? Jadi bagaimana?

Kenal pasti kenapa mereka begitu. 

KENAPA WUJUD ORANG SUKA MEMBAWA MULUT? 

Selalunya orang yang gemar menjaja cerita hidup orang lain ni adalah beberapa sebab mereka sendiri. Contohnya:

01. Hidup mereka tidak menarik dan bahagia
Sebab hidup mereka tidak menarik, dan tiada rasa bahagia dalam diri mereka. Sebab itulah hidup mereka sentiasa rasa kekosongan dan tidak lengkap. Bila asyik rasa kekosongan tu mula la rasa tak puas hati dengan hidup orang lain yang lebih menarik dari dia. One word, kesian. 

02. Tidak cukup kasih sayang 
Orang yang hidupnya tidak cukup kasih sayang selalunya memang cenderung untuk mengata orang lain. Tak tahulah faktor apa, jealous mungkin? 

03. Tidak taat pada agama 
Bukan nak menuduh, kalau dia betul taat pada agama, patuh pada suruhan Tuhan, dia takkan sibuk-sibuk mencanang kisah hidup orang lain, betul atau tidak, sebab tiada manfaat pun perkara tu. Duduk rumah buat cucur keria pun kenyang kan? Ini tidak, susah payah pergi rumah orang cari geng atau bergayut kat telefon menghabiskan kredit telefon orang untuk ajak makan daging saudara sendiri. Ish ish ish, awat hang lagu tuuuu?

04. Entah, dah memang hobi
Yang ni paling kronik. Kalau tak menjaja cerita orang sehari rasa merenyam seluruh badan, allergi, hahaha. Jangan awak, harini mengata hidup orang, esok belum tentu milik kita. Hari ini sedihkan hati orang, esok belum tentu kita pun ketawa. 

Tak kira lah apa sebab pun yang membuat mereka jadi seorang yang suka membawa mulut + fitnah, perbuatan itu tetap salah dan menyakiti perasaan orang lain. Apa perlu buat kalau kita pula yang jadi mangsa orang-orang yang suka membawa mulut ni. 

CARA MENGHADAPI ORANG SUKA BAWA MULUT 

01. Diam
Diam memanglah langkah terbaik untuk melayan orang seperti ini. Tidak guna berbalas perbuatan, serahlah pada Tuhan dan diam. Insya Allah nanti dia akan penat dan berhenti sendiri. 

02. Terima Kenyataan Bukan Semua Orang Akan Suka Kita & Kita Tak Dapat Kontrol Situasi Ini.
Yes, kalau hanya berdiam diri, hati kita takkan pulih dari sakitnya rasa itu. Kita dapat kurangkan rasa tidak puas hati kita dengan cara cuba untuk terima kenyataan yang bukan semua orang akan suka kita kan, dan semua ni out of our control.

Kalau semua orang terima je kita boring juga hidup ni, tiadalah peningkatan kan. Tapi itulah kita memang terima kenyataan bukan semua orang suka kita dan pendapat kita. 

Sayangnya bukan semua orang juga berani untuk mengaku itu depan muka kita. Weh? Kenapa tak cakap depan depan kalau tidak setuju, nak juga bagitahu jiran, classmate, housemate, makcik cleaner, tukang kebun, update status, twitter, etc semua pasal betapa tak best nya kita ni tapi tak berani nak cakap depan hidung kita.

Tak bijak betul.

Kita kena faham sendiri lah yang kita tak dapat kontrol apa yang orang rasa dan apa yang orang nak buat dekat kita. Adalah okay untuk rasa sedih, tapi jangan menyerah dan putus asa dalam hidup. 

03. Bergaul dengan orang positif dan percaya kan kita.
Jauhkan diri daripada orang-orang yang suka membawa mulut ni, kalau mula-mula lagi kita dah pernah dengar dia bawa mulut pasal orang lain, lebih baik jangan percaya dah orang macam tu sebab 99.99% kemungkinan kita akan jadi mangsa seterusnya, muahahaha. 

Ramai lagi orang terdekat yang positif dan percayakan kita lebih dari segalanya kan? Lebih baik luangkan lebih masa menghargai orang seperti ini daripada buang masa kita memikirkan orang yang suka membuat kita sedih. 

04. Bersyukur
Kenapa bersyukur? Kerana daripada situasi macam ni kita boleh tahu ada pandangan dia terhadap kita, jadi blah je dari hidup dia, tak adalah kita buang masa je buat baik dengan orang macam tu. 

Bersyukur sebab dari situasi macam ni juga kita nampak siapa yang percaya dengan kita walau apa pun cerita negatif datang bertandang.

Dan bersyukur dengan pengajaran dalam hidup yang mahal ni. Pengalaman yang mengajar kita rasa sabar untuk handle manusia macam tu, untuk sabar dengan semua dugaan. 

Ingatlah, ada dua sebab manusia datang dalam hidup kita, they are either a blessing or a lesson. 

Jadi korang pernah tak jadi mangsa orang yang suka membawa mulut ni? Apa yang korang buat untuk bangkit dari patah hati begini? Share lah :D


Follow

GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017

Assalamualaikum..



Sempena awal tahun 2017 saya bersama beberapa rakan ingin berkongsi sedikit keseronokan dan kegembiraan bersama-sama dengan pembaca blog ini. Selain itu giveaway ini juga untuk memperkenalkan produk Chia Seed  SlimmTreats selaku penaja utama giveaway ini. Dengan ini dijemput untuk pembaca semua turut sama memeriahkan GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017 yang  menawarkan beberapa hadiah menarik untuk pembaca semua.






Senarai Hadiah 

Wang Tunai RM50 x 5 pemenang

Wang Tunai RM20 x 1 pemenang

Wang Tunai Rm10 x 2 pemenang


1 Pek Slimmtreats Chia Seeds Bernilai RM20  X 10 pemenang.


Syarat-syarat penyertaan:

1-Mestilah warna negara Malaysia yang mempunyai blog .

2-Buat satu entry dengan  Tajuk Giveaway " GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017" ..

3- Like dan Follow penaja di bawah :- (ikut je la apa yang korang ada..fb, Ig, blog dsb)

Slimmtreats:
http://www.slimmtreats.com
http://www.facebook.com/slimmtreats (like page -optional)

Nora Misnan:
http://Kongsibersamanora.blogspot.com
Http://www.facebook.com/kongsibersamanora
(follow blog +like page)

Jamil Hashim:
http://belogsjm.blogspot.my  (Follow blog & G+)

Nadiah Hanum:
http://nadiah245.blogspot.com
Instagram.com/nadiah_ciknad/ (Follow blog & IG)

Aida Hanafiah: 
http://www.adianiez.com (follow blog )


**Doakan semoga semua penaja dilimpahkan rezeki dan terus berjaya.

4- Copy & paste code  ke html post blog

Jangan lupa share entry give away korang di facebook (jika ada).Tarikh tutup penyertaan adalah pada 6-2-2017 jam  12 malam..Pemenang akan di pilih melalui random dan hanya bagi yang memenuhi syarat-syarat penyertaan,.

Semoga Berjaya semua..


sekian..



Follow

Chinese New Year Megasales @ www.nile.com.my



Chinese New Year Megasales

Hello readers!

Sempena Chinese New Year yang bakal menjelma ni, Nile.com.my sebuah website shopping online berkolaborasi dengan Lyssa nak bagi angpau bernilai sehingga RM1000 untuk beberapa peserta giveaway ni yang bertuah, woahh banyak tu...

RM300 Duit Raya x 1 pemenang
RM200 Duit Raya x 2 pemenang
RM100 Duit Raya x 3 pemenang

Nak tak kawan-kawan? Hahaha. Kalau nak jomlah join giveaway ni, tapi sebelum tu jom kita tengok dulu apa barangan pilihan Mai.

Product: Woman bag
CNY2017 Sales price: RM29.90
Date: 23/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 450 units only

Product: Storage Box
CNY2017 Sales price: RM19.90
Date: 19/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 200 units only

 Product: Men Jacket
CNY2017 Sales price: RM24.90
Date: 20/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 233 units only

 Product: Haniya Blouse
CNY2017 Sales price: RM23.90
Date: 24/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 150 units only

 Product: Haniya Blouse
CNY2017 Sales price: RM23.90
Date: 24/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 169 units only

Menarik kan? Kalau korang nak shopping online dengan Nile.dot.com silalah klik banner kat atas sekali...dan kalau korang pun teruja nak join giveaway lumayan ni bolehlah tengok syarat mudah di blog Lyssa (KLIK SINI). 

Result dan senarai peserta boleh semak kat SINI.

Cepatlah join sebelum banyak barang best sold out nanti gigit jarilahhh korang, hahaha. Cepat tau join before 26/01/2017 , 11.59 pm.


Follow

Hadiah Pengomen Terbanyak Blog Izzati Suhaide


Assalamualaikum.

Hi, Hadiah ni dah lama tau dapat tapi diperam je tak buat review lagi, hahaha. Firstly nak ucapkan terima kasihlah kepada Kak Zati, pemilik blog Izzati Suhaide kerana sudi memberi hadiah untuk Mai. Semoga murah rezeki Kak Zati. Hadiahnya adalah seperti dalam gambar diatas, Nivea Makeup Starter~! Yippie.

So best tak Nivea Make-up starter ni bagi aku? Ini adalah pertama kali aku ada make-up starter, sebelum ni tak pernah kisah pun terus je bedal letak Doll Skin Foundation by ST je terus lepastu pakai bedak Miami. (Iklan jap, kalau korang nak barang Sendayu Tinggi yang confirm berkualiti dan best giler dengan harga murah boleh follow kat ravishingobsession BLOG and INSTAGRAM).

Yang best sangat pasal Nivea Make-up starter ni bagi aku kan, yang buat aku tertarik dan jatuh cinta sangat sebab bau dia wangi. Hahaha, amendenya lah aku ni nak krim muka wangi, tapi serius lah memang wangi dia menyenangkan dan tahan lama, tapi tak sampai sakit hidung. Sayangnya takde sapa nak cium pipi aku yang wangi ni. Kehkehkeh.

Selain tu make-up starter ni best sebab dia meresap cepat je kedalam kulit muka, takda kesan tompok putih-putih ke apa. Sebab kulit muka aku ni separuh berminyak separuh kering sampai macam mengelupas tu, so kalau tepek salah krim nanti jadi bercapuk tak cantik. So don't worry kalau korang ada problem yang sama, make-up starter ni sesuai untuk korang juga tau.

Tapi bagi aku Nivea Make-up Starter ni takdalah berkesan untuk kekalkan makeup kat muka pada masa yang lama pun. Mungkin bukan function dia kot, hahaha, aku pun tak tahu sangat pasal makeup ni. Hahaha, yang pasti function Make-up starter ni adalah dapat merawat kulit kusam punca dari make-up selalu. Yang ni best~! Glowing kan muka secara semulajadi. 

Jadi aku share dengan adik aku sebab dia gegeh sangat duk merayu nak pakai kan, hahahaha. Redho jelah. Nah belanja gambar satu!

Makeup starter - Nivea
Foundation - Dollskin by Sendayu Tinggi
Bedak - Miami (AKU), Maybelline loose powder (DIA)
Lipstick - Tak tau la jenama beli RM8 kat Kenanga Wholesale City, hahahaha.

A photo posted by Mayy Jie (@noormaizan) on





Follow

Rumah Dah Sunyi.




Start dengan adik aku yang 18 tahun masuk belajar, lepas tu yang PT3 masuk asrama, then yang 21 tahun masuk belajar juga, dan yang jantan, pun sama masuk vokasional. Phewww.

Tinggallah aku dan adik bongsu aku krik krik krik kat rumah, awkward gila rasa rumah sunyi ni. Hmmm. Tak biasalah, aku lagi sanggup duduk berhimpit bertumbuk bergaduh daripada sunyi, tapi apa boleh buat kan, masing-masing ada misi nak capai. Good luck ebelibodi.

To my sisters Faah yang akan lapor diri di Seri Iskandar Perak esok, do your best. Takdelah orang nak tag aku dekat gambar pelamin, nak makeup aku bagai lagi. Lepas ni janganlah expect nak tengok aku comel dah, jurumekap peribadi dah tinggalkan ai, wuwuwuwuw.

To my sister Anana, belajaq elok elok kat Merbok tu, aku luku pala kalau main-main. Jangan harap aku akan pergi sana tetiap minggu sebab GPS aku dah pergi Sri Iskandar, aku ni drive pi la beribu kali pun susah betul nak ingat jalan pergi sana.

To my sister Fazzy, PT3 buat elok-elok sebab aku harap hang dapat result cemerlang gemilang terbilang! (Dia ni special masa kecil Dr. sahkan dia ada autism, tapi mama tak mau masukkan dalam sekolah khas, so dia masuk sekolah biasa, start darjah 4 dia dah macam okay sikit pandai berinteraksi, dan masa darjah 6 dia dapat 5A! Sekarang dia di antara sekolah terbaik di Kedah), I'm a proud sistah~!

Apapun selamat maju jayalah semua orang. Aku pun nak kerja juga weh, dah jadi pekasam dah duduk rumah tanam anggur tak tumbuh-tumbuh. Sedih betul. 

Arghhh! Aku benci betul rasa sunyi ni. Lepas ni ada urusan apa pun buat sorang-sorang tak da sapa nak teman jadi penyibuk lepastu belanja makan Bihun Sup Power dah. Ai is sedih. 

Oklah bye, nak sambung sedih.

Follow

6 Tahun Yang Gembira~!



6 years ago. 
The day I went out with my bestfriend.

I still remember that day, when he bought me a chocolate flavour coolblog, and vanilla flavour for himself. Kami duduk lepak-lepak dekat kerusi dalam Terminal 1 Seremban. Tengok orang lalu-lalang. 

"Emm."

He was struggling to say something. I saw it clearly from his innocent face.

"Awak! Saya takmau bazirkan masa saya, duit saya, dan tenaga saya keluar dengan awak tanpa haluan.nak jadi bini saya dak?"

Fuh. direct brader! Smooth eh. Hahaha.

Hahaha. We're so young, 18 tahun. Gelenyar masa tu nauzubillahiminzalik, and I say yes. Hahaha. I never regret~! Walaupun masa tu aku tak jatuh cinta sangat pun, why not give it a try. He's my bestfriend, pi kut mana pun berkepit je kan.

***

Sekarang dah 6 tahun. Kawan-kawan ramai dah perli kenapa kita masih tak ada tanda nak berumah tangga. Tak apalah, rahsia kita simpan sendiri. Jatuh bangun susah senang happy gelak tawa semua kita berdua je. Hahaha. Thank you untuk kerja keras awak, biarlah orang tak nampak, saya nampak. :D

Semoga urusan kita March ini dipermudahkan. Aamiin, Aamiin.

TERIMA KASIH UNTUK 6 TAHUN YANG GEMBIRA INI.





Follow

Susahnya Jadi Penulis



Dulu aku pernah baring merenung kipas, fikirkan betapa enaknya hidup seorang penulis novel. Duduk rumah, menghadap laptop, dan tekan-tekan keyboard je. Oi, seronoknya! 

Amboi-amboi, aku lupa kerja dia juga perlukan fokus, perlu teliti dan perlu merangka dengan akal, bukan main bedal. Salah aturan, makan makian. Iyelah, orang bayar kan harga buku, mesti orang akan letak expectation, tak banyak sikit. 

Research! Kau jangan main hentam macam drama tv3. Letak sesuatu perlu pada tempatnya. Bersedia, jika menulis mengenai peguam, mungkin seorang hakim juga membaca tulisanmu, jika menulis mengenai perubatan, mungkin juga seorang doktor sedang membelek nukilanmu. Gulp. 

Itu je aku rasa penting. 

Satu. Rangka cerita yang paling lekeh biarlah orang faham, tak logik tak apa, sebab bukan semua orang nak sangat hidup dalam realiti ni. Kadang-kala orang idamkan untuk terbang ke dunia fantasi, yang orang cuma boleh dapat melalui tulisan. 

dan,

Dua. Sekurang-kurangnya kaji dahulu apa isi penulisan itu. Kalau penulis sendiri tak kenal tulisannya, tak mustahil pembaca juga akan sesat dan karam separuh perjalanan. Tak enjoy, sedihlah. 

Dua je kan. Dua je kan. Susah tau nak cukupkan dua syarat wajib seorang penulis ni. Aku dah rasa sendiri sebab aku menulis di Wattpad, mulanya sekadar suka suki, tiba-tiba mendapat sambutan pula dari beberapa sweethearts. Sangat terharu tau, dalam pada masa yang sama aku rasa kecut perut.

Jari nak menari atas keyboard pun takut takut,. Takut apa kata orang, takut orang geli, takut orang bosan, takut hambar!

Itu aku yang menulis buku percuma. Tabik sangat pada mereka yang menulis buku untuk jual kat kedai tu, Mesti tinggi gila expectation orang kan, sebab kena keluar duit. Fuh Fuh Fuh, tabik.

Doakan cerita aku tak hambar, Hahaha, Kalau nak baca pergilah tengok wattpad aku.






Follow